Follow Me on Twitter
Monday, 04 August 2014 21:21

De natuurlijke schoonheid van Mindoro en Sibale

1. Zwemmen in de zee bij SibaleHet aantal toeristen in de Filipijnen neemt gestaag toe, zowel vanuit het buitenland als vanuit het land zelf. Ook het aantal bestemmingen wordt uitgebreider en gevarieerder. Nieuwe initiatieven richten zich ondermeer op eco-toerisme en community based toerisme, toerisme waarvan lokale gemeenschappen zoveel mogelijk de vruchten plukken. Eén van die laatstgenoemde initiatieven is Green Initiative, opgezet in 2013, dat het aantal reisbestemmingen stap voor stap uitbreidt. Hieronder een beschrijving van de Green Initiative reis naar de eilanden Mindoro en Sibale.

Tekst en foto's 2, 4 en 5 door: Mari-An C. Santos
Vertaling: Erniël G. de Boer

Om Mindoro te bereiken, op ongeveer 130 km ten zuiden van Metro Manilla, reist men met de bus naar de haven van Batangas. Vanaf de pier in Batangas vertrekt er een veerboot naar Puerto Galera, net iets meer dan een uur varen. Bij aankomst op het ​​prachtige White Beach viel het me op dat het minder druk was dan bij de meeste andere stranden. Er zijn hier minder hotels en resorts dan op andere plaatsen en daarom is het perfect om er te zwemmen of gewoon even lekker te luieren op het strand. Na een volle dag wandelen, zonnen en zwemmen, besloot ik om verder te reizen naar de andere bezienswaardigheden in Mindoro Oriental.

Zoetwater activiteiten

2. Snacks bij de Tucuran watervallenNaar de Tucuran Falls kun je wandelen, of een gemoedelijke rit met een karbouw-kar nemen. Met z'n zessen reden we langs de rivier met kokospalmen. Terwijl de karbouw een half uur lang rustig voort slenterde, vingen we een glimp op van het dagelijkse leven: mannen en vrouwen op weg naar hun boerderijen, kinderen onderweg naar de watervallen en tieners die snacks verkochten. We staken de rivier over, trokken over grote rotsen en na een bocht kwamen we bij een poel met watervallen. Een natuurlijke jacuzzi ervaring!
Na een lekkere duik in de poel genieten we van heerlijke en voedzame rijstwafels, bereid door de vrouwen van de gemeenschap en van vers kokossap, van noten die rechtstreeks uit de torenhoge bomen zijn geplukt!
Hierna konden we naar de Aras Cave gaan, een tocht van 45 minuten. Waar je jezelf door spleten perst om verschillende formaties van stalactieten en stalagmieten te bekijken, terwijl de vleermuizen en gierzwaluwen om je heen vliegen. Maar omdat we wateravonturen wilden, kozen we voor wildwater kajakken op de rivier Ariguy.
Roeien op de rivier is zowel spannend als ontspannend, met een prachtig uitzicht op de weelderige bossen en bergen. Het water is zeer schoon en stroomt snel. Bij een groep van ten minste zeven avonturiers is raften met een gids een optie. Maar relaxtere toeristen, zoals ikzelf, kunnen ook met een eenpersoons kajak een rustig deel van de rivier bevaren. Je volgt je eigen tempo, terwijl je de geluiden van de natuur in je opneemt: de zingende vogels, het fluiten van de wind, het zingen van het water.

De inheemse Magyan's bevolking

Na een late lunch reizen we in oostelijke richting naar Calapan, de provinciale hoofdstad. Hier leren we in het Mangyan Heritage Center meer over het leven van de inheemse bevolking.
Het centrum werd in 2000 opgericht met behulp van de kennis van de Nederlandse antropoloog en Mangyan historicus Antoon Postma. Het blijkt dat "Mangyan" een verzamelnaam is voor de acht inheemse stammen die in Mindoro leven. Ze hebben elk hun eigen gewoonten en taal. De Hanuno Mangyans zijn één van de slechts twee stammen in de Filipijnen die nog steeds gebruik maken van hun eigen taal en schrift. Ze proberen om het gebruik van het schrijven van ambahan (traditionele poëzie) op voorwerpen zoals bladeren en stukjes bamboe te behouden. Ze verkopen ook handwerk en doeken gemaakt door Mangyans.1)

Sibale Island

3. Boot naar Sibale eilandVanaf Calapan gaat de reis naar Pinamalayan, ongeveer 60 km naar het zuidoosten. Daar steken we de volgende ochtend over naar Sibale Island. De naam Sibale is afgeleid van de Spaanse betekenis: "Ja, mooi!" Sibale of Maestro de Campo eiland ligt op een twee uur durende boottocht van Pinamalayan. We vertrekken vroeg in de ochtend en wanneer we langzaamaan het eiland naderen, zien we verbazingwekkende rotsformaties en met kokospalmen bezaaide golvende heuvels. Sibale Island behoort tot de provincie Romblon, maar is gemakkelijker te bereiken vanaf Mindoro Oriental.
Er zijn zo veel dingen te doen op dit kleine eiland en alles is goed bereikbaar. We nemen een niet te lange wandelroute langs een rotsachtige heuvel naar het forest park. Terwijl we zorgvuldig houvast zoeken en het pad volgen, zien we verschillende soorten bomen. Er wordt ons verteld dat als we stil zijn, we misschien een paar aapjes te zien krijgen. Helaas zien we ze niet. Het duurt een uur om bij de top te komen. Vanaf daar kunnen we de meest zuidelijke punt van het eiland zien. Golven klotsen tegen de rotsen en de kust beneden – en creëren schuimende rimpels te midden van een blauwe en groene zee. Het is ook een goed punt om uit te kijken over de open zee en de verschillende delen van het eiland. We zien het natuurreservaat met de zeeschildpadden. Er wordt ons verteld dat het maar vijf minuten varen is om de baai over te steken en dan nog een korte wandeltocht om er te komen. Het is een beschermd gebied en het moet er wemelen van de wilde dieren zoals varanen en de unieke Tabon vogel - die groter is dan een kip en in het zand nestelt.
Wanneer we terugkomen in het dorp worden we uitgenodigd om wat te gaan eten naast het mangrovebos. De mangroven zijn hoog en breed, waardoor we in een koele schaduw van ons vruchtensap, de bananen en mango's kunnen genieten. Er wonen slechts 4000 mensen in Concepcion en Sibale eiland is geen populaire toeristische bestemming. Dit zou de reden kunnen zijn waarom de bewoners ons overspoelen met aandacht en gastvrijheid. Ze nemen ons mee op een korte wandeling over de in het water gebouwde bamboe paden om beter te kunnen genieten van de mangroven en de vele dieren. De vissen en krabben om ons heen zwemmen druk heen en weer.

Verlaten huizen

4. Concepcion Baai van boven af gezienHierna krijgen we een aanbod om naar het witte zandstrand aan de andere kant van de baai te peddelen. Mijn gids, Mon, helpt me om snel aan de overkant te komen. Met zijn 20 jaar heeft hij het grootste deel van zijn leven gevist en geleefd van de zee. Hij vertelt me ​​over veel van zijn vrienden en collega's die vertrokken zijn om te gaan studeren in één van de nabijgelegen steden of in Metro Manilla. Hij kan het niet betalen, dus werkt hij deze zomer als gids. Hij wil binnenkort proberen werk te vinden in een fabriek in Manilla, want er is niet veel werk in Sibale zelf. Bewoners verlaten de provincie of zelfs het land. Veel huizen zijn verlaten of slechts een paar maanden van het jaar bewoond.
Voordat we een duik kunnen nemen in het kristalheldere water worden we uitgenodigd voor de lunch. Er worden potten van klei klaar gezet met ieder een verrukkelijk gerecht: octopus, lokale schelpen, vis, kip en broodvrucht in kokosmelk. We eten met onze handen; het is de lekkerste maaltijd die ik tijdens de reis heb gegeten.
We hebben de mogelijkheid om te gaan snorkelen in een nabijgelegen gebied vol met vissen. Of we kunnen de inheemse vismethode leren; vissen met behulp van een handlijn en handgemaakt lokaas.
Binnen de kortste keren is het alweer tijd om dit prachtige eiland te verlaten.
Er zijn hier slechts eenvoudige voorzieningen, een huisje met een bed en een toilet met water. De elektriciteit op het eiland wordt gerantsoeneerd en is maar acht uur per dag beschikbaar. Maar met zoveel natuurlijke schoonheid is er weinig behoefte aan elektriciteit!

Silonay Mangrove Walk

5. Mangrove in SilonayDe volgende ochtend staan we vroeg op om terug te gaan naar Calapan. We hebben nog één stop voordat we teruggaan naar Manilla. De Silonay Mangrove Walk op Silonay Island in Calapan Bay: ongeveer 40 hectare beschermd gebied, beplant met een dozijn verschillende soorten mangroven. Deze mangrovebossen herbergen verschillende vogels en krabben, allemaal kleurrijk en uniek.
De kinderen in onze groep hebben veel vragen over hoe die bepaalde vogel heet of waarom die ene krab een grote en een kleine klauw heeft. De schoonheid van de plaats ligt in de waardering van de mangroven door de bevolking. Zelfs van de sterkste tyfoon in de menselijke geschiedenis, Haiyan, die hier doorheen raasde in november 2013, hadden ze nauwelijks last. Aan het eind van de tour kunnen de deelnemers aan de slag om een aantal mangroveboompjes te planten.
Vanaf hier is het nog maar een kort ritje naar de haven van Calapan. Het is bijna als in een roes dat we onze tickets kopen, de veerboot opstappen en beginnen aan onze terugtocht naar de haven van Batangas. Het was een avontuurlijke reis met wandelingen, trektochten en zwemmen, met genieten van bergen, rivieren en de zee. De natuurlijke schoonheid van dit deel van de Filippijnen werd niet alleen getoond door haar ongerepte staat, maar ook in de warmte van haar bewoners.

Voor meer informatie:
Green Initiative: www.greeninitiative.ph en
green.initiative.ph@gmail.com
Mangyan Heritage Center: http://www.mangyan.org/
Silonay Mangrove Conservation:
https://www.facebook.com/SilonayMangroveConservationAndEcoTourism

1) Voor meer informatie over de Manyans zie ook:
http://www.tambuli.nl/themas/cultuur/item/364-het-verhaal-over-de-witte-mangyans
http://www.tambuli.nl/themas/cultuur/item/365-oude-schrijftaal-met-uitsterven-bedreigd

6. Beautiful Sibale

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.