Follow Me on Twitter
Saturday, 06 July 2013 13:05

De strijd voor de Ifugao rijstterrassen

1. Oudere Ifugao vrouw in oorspronkelijke kleding - kopieZe werden op hetzelfde moment door het Ifugao volk aangelegd als de tijd waarin de Chinezen hun Grote Muur bouwden, maar de rijstterrassen van de noordelijke Filipijnen staan onder toenemende dreiging van de natuur en de mensheid.

Door Mari-an Santos
Vertaling: Erniël G. de Boer

Ifugao vrouwen in rijsvelden - kopieIn 1995 werden de Ifugao rijstterrassen in hun geheel uitgeroepen tot werelderfgoed door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) als een levend cultuurlandschap. Dit omvat de majestueuze rijstterrassen die het landschap in verscheidene aangrenzende plaatsen in de provincie Ifugao in het noorden van Luzon bedekken.

Toch loopt dit achtste wereldwonder het risico om van deze lijst te worden verwijderd. Dit leidt niet alleen tot verlies van eer, roem of zelfs van bezoekende toeristen. Wat belangrijker is, is dat een vitaal onderdeel van onze cultuur en ons erfgoed in de loop van de tijd langzaam maar zeker aftakelt.

Stairways to heaven

Wanneer je bovenaan de Batad rijstterrassen nabij Banaue zit, ongeveer 3500 meter boven de zeespiegel, lijkt de tijd stil te staan. De wind blaast een rimpel in de wiegende groene velden. Er is geen bereik, waardoor mobiele telefoons gehoord noch gezien worden. Voor één keer is alles rustig en stil. Onze reis met de nachtbus van een paar dagen geleden lijkt niet meer dan een vage herinnering. We vertrokken tegen middernacht om de volgende ochtend voor het ontbijt aan te komen in Banaue, diep in het bergachtige noorden van de Filipijnen.

Daar werden we opgewacht door Manong Michael, onze gids. Na het ontbijt gingen we naar buiten en keken we uit over de rijstvelden en de schuimende Banaue rivier. Vervolgens stapten we in een jeepney, voor de reis naar de Batad Saddle, het vertrekpunt voor de voettocht naar Batad zelf. We reden door uitgestrekte bosgebieden, langs rotswanden en langs schaduwrijke paden. De rijstterrassen hier zijn zoals ze al duizenden jaren zijn geweest: grote, uitgestrekte bouwwerken die het bewijs vormen van de vindingrijkheid en het harde werk van de stammen die ze gebouwd hebben.

Deze zogenaamde "trappen naar de hemel", werden met de hand gebouwd door de Ifugao - bergboeren en houtsnijders - op ongeveer hetzelfde moment dat de Grote Muur van China en de laatste piramides van Egypte werden gebouwd. Ze drukten de aarde samen en bouwden vervolgens met stenen en modder een muur rond elke terras. En dit alles met behulp van slechts hun blote handen en houten gereedschappen.

Legendarisch begin

Rijstterrassen in Bangaan - foto van J. Garcia - kopieNiemand weet precies hoe het allemaal begonnen is en hoe ze in staat waren om mensen te mobiliseren om zulke ingewikkelde, stevige structuren te maken. Men zegt dat als alle terrassen naast elkaar gezet zouden worden, ze tot halverwege rond de wereld zouden reiken. Een legende vertelt over een jager genaamd Umanger die, tijdens één van zijn tochten in deze bergen, een hert helemaal naar het dorp Batad volgde. Hij ving het dier uiteindelijk bij een nabijgelegen meer en uitkijkend over de omgeving vond hij het perfect voor het uithakken van terrassen, gelijk aan die hij in zijn eigen dorp had gezien. Hij ging naar huis en verspreidde het goede nieuws.

Over hoe de rijstzaailingen naar deze gebieden kwamen, wordt verteld in een legende over een andere jager die zaailingen in het bos vond en deze mee naar huis bracht. Op één of andere manier vielen ze in zijn achtertuin op de grond en na een paar dagen ontsproten ze. Uiteindelijk groeiden en rijpten ze en ontdekten de mensen dat de rijstkorrels gegeten konden worden. Dus begonnen ze de rijst te verbouwen en legden tegen de heuvels stukken grond als velden aan waar ze de rijst konden planten. Zo bouwden ze, na een nomadisch bestaan als jagers en verzamelaars, nederzettingen en verbouwden rijst.

Batad is een afgelegen dorp zonder telefoon en nauwelijks elektriciteit, waar het leven onveranderd lijkt sinds de Ifugao hier vanuit Indonesië naar toe kwamen, waarbij ze hun wonderbaarlijke technische vaardigheden meebrachten.

Inheemse Ifugao rijst

Rijstterrassen van Batad - foto van J. Garcia - kopieEen panorama van stenen muren en smaragdgroene rijstvelden, beginnend hoog op de berghellingen van de vier convergerende valleien, gedrapeerd vanaf de heuvel, laag na laag van perfect vormgegeven vloeiende lijnen. In het midden van dit natuurlijke amfitheater ligt het dorpje Batad met piramidevormige daken, een mix van traditioneel riet en reflecterende zilverkleurige golfplaten. Behalve het genieten van de stilte is er bijna niets te doen. Hoewel, na een dag van zware trektochten, is een traditionele Ifugao massage de kosten van een paar honderd pesos zeker waard. Er zijn in Batad een paar hotels met restaurants met uitzicht op de rijstterrassen. Men kan ook een tocht ondernemen naar het dorp Bubley, waar in homestays verbleven kan worden.

Deze rijstterrassen voorzien in het levensonderhoud van de bevolking. Toen ze werden gebouwd betekende de rijstoogst leven of dood. Tegenwoordig blijven de rijstvelden een opvallend symbool van het belangrijkste gewas in Azië. Maar de meeste van de boeren die hier zijn gebleven, zijn al jaren niet meer zelfvoorzienend. Het belangrijkste probleem is de bevolkingsgroei. Het gemiddelde echtpaar heeft hier vijf tot zes kinderen.

Het grootste deel van de gekweekte rijst in dit gebied is "tinawon" rijst, een aromatische soort die de koelere maanden niet overleeft en aan het begin van elk jaar moet worden geplant. De Ifugao bevolking blijft de landbouw beoefenen met voornamelijk traditionele methoden, die van generatie op generatie zijn doorgegeven vanaf hun voorouders, waardoor de rijst van nature biologisch is.

Een tonong, het dorpshoofd, beslist wanneer de tijd gekomen is om te beginnen met het gereed maken van de aarde voor het zaaien. Een dag nadat hij zijn land heeft ingezaaid, volgt de rest van het dorp. Meestal maken de dorpelingen in december de zaaigrond gereed en verwijderen ze het onkruid en de slakken die een ravage kunnen aanrichten onder de jonge zaailingen. Ze zaaien de zaden en wachten een maand tot ze ontkiemen. Nadat iedereen in het dorp klaar is met het planten van de rijst wordt een dag lang feest gevierd, wat de orpe wordt genoemd. Gezinnen picknicken in hun rijstvelden, doen zich goed aan kip en rijstwijn en delen het met hun buren.

Landbouw en weven

In Bubley ontmoeten we Ben en Rosalina Chogap, Manong Michael's ouders. Ze wonen in een traditioneel Ifugao huis, ontworpen om orkanen te weerstaan en wat, opvallend genoeg, gebouwd is zonder spijkers. Ze zijn er niet zeker van wanneer het huis werd gebouwd, maar ze schatten dat het bijna honderd jaar geleden is. Ze zijn bezig met het dorsen en stampen van rijst uit de vorige oogst, voor een maaltijd de volgende dag.

Ben en Rosalina hebben een paar rijstvelden die elke dag gecontroleerd moeten worden om ervoor te zorgen dat ze genoeg water krijgen en dat ongedierte of vogels de planten niet aanvreten. Zodra dit klaar is begint Rosalina aan haar "tweede baan", het weven van traditionele kleding en tassen die ze kan verkopen vanaf 60 tot 600 peso. Ben, in het volledig ornaat van zijn stam, helpt soms met de verkoop door bij een kleine hut met uitzicht op de rijstterrassen te gaan staan en daar de aandacht van passerende toeristen te trekken.

Dit is hun dagelijkse routine voor vier tot vijf maanden van het jaar. Dan, wanneer de rijstplanten volgroeid zijn en de toppen goudkleurig geworden zijn, begint het oogsten. Dit vraagt om een feest om dankbaarheid uit te drukken: de "bakle", waarbij in het hele dorp vrolijkheid heerst en rituelen en feesten worden gehouden.

Watertekort

Het ingenieuze irrigatiesysteem, wat duizenden jaren geleden is aangelegd, is nog steeds in gebruik. De Ifugao tapten water uit het stroomgebied af en bouwden kanalen zodat het water vanaf de bovenste rijstterrassen naar de rijstterrassen eronder stroomt, tot het uiteindelijk het laagste niveau bereikt en het vele kilometers lang alle rijstvelden heeft doordrenkt. Maar de terrassen worden geteisterd door problemen. Voornamelijk watertekort. Vorig jaar was het het ergst, toen in de hele Ifugao regio amper rijst geoogst werd, als gevolg van een droge periode die de hele rijstcyclus duurde.

Volgens Jimmy Cabbigat, Banaue's gemeentelijk landbouwkundige, worden veel irrigatiesystemen verwaarloosd. Wanneer dit gebeurt, bereikt het water de rijstterrassen niet meer en verlaten boeren ze. Om het probleem op te lossen, voorzien de provinciale en de gemeentelijke overheden in financiering voor de rehabilitatie van het irrigatiesysteem. Daarbij is het reinigen en verwijderen van aardverschuivingen uit de kanalen en het herstel en de wederopbouw van de muren inbegrepen.

Het behoud van bossen is ook van vitaal belang, omdat de bossen in de regio een groot deel van het water vasthouden wat naar de rijstterrassen stroomt. Het systeem van het bosbehoud ligt binnen de stammen. Elke stam heeft een bosrijk gebied in bezit waar bomen niet mogen worden gekapt zonder toestemming van het hoofd van de stam. Toestemming wordt echter alleen verleend voor gebruik voor brandhout en de bouw van huizen voor leden van de stam. Wanneer bomen worden gekapt, worden nieuwe zaailingen geplant. Op deze manier wordt het waterbekken gehandhaafd.

Andere bedreigingen

We wandelen bijna twee uur voor een duik in de Tappiyah watervallen, waarvan het water ook uit het Batad waterbekken komt. Manang Cristina, die een kleine winkel met uitzicht op de watervallen bezit, verkoopt snacks aan toeristen nadat ze haar rijstvelden verzorgd heeft. Zij beklaagt zich over de ratten, de slakken en de rijst-etende vogels. Maar één van de grootste bedreigingen voor de rijstterrassen zijn de grote regenwormen. Batad's barangay captain (dorpshoofd) Romeo Heppog vertelt dat ze de wormen ongeveer zes jaar geleden ontdekten. Ze hebben al de ineenstorting van een aantal stenen muren in het onderste deel van Batad veroorzaakt.

De wormen kunnen bijna 30 centimeter lang worden en er wordt aangenomen dat ze naar de velden verhuisd zijn nadat hun oorspronkelijke boshabitat werd vernietigd. Terwijl ze op zoek naar voedsel door de aarde graven, verzwakken ze de grond, waarbij voornamelijk de terrasmuren worden aangetast. Er is een reëel gevaar dat ze zich verder zullen verspreiden. De boeren verwijderen de regenwormen met de hand; ook zijn er een aantal pesticiden om ze te bestrijden gebruikt, maar die zijn niet effectief gebleken.

De mensen hebben het ook zwaar te verduren. In Batad maken mensen uit naburige gemeenschappen inbreuk op het stroomgebied en kappen ze bos zodat ze groenten kunnen planten om te verkopen. Er zijn plannen om deze gebieden te herbebossen, maar even belangrijk is educatie, zodat gemeenschappen de schade die ze aanrichten begrijpen.

Vergrijzing van de bevolking

Oudere Ifugao man bij haardvuur - foto van J. Garcia] - kopieDe vergrijzing van de bevolking in het gebied en de migratie van de jongere generatie naar de steden, waar ze onderwijs volgen en werk kunnen vinden, zorgt voor verdere ondermijning van de rijstterrassen. Heppog zegt dat jonge Ifugao niet meer in de rijstvelden willen werken. De ouderen blijven over om rijst te verbouwen en binnen 10 of 15 jaar zullen er weinig van hen over zijn om het land te bewerken. "Onze cultuur is aan het verdwijnen," zegt hij.

In Banaue ontmoeten we de 75 jaar oude Maximo Aguian, een gepensioneerde ingenieur. Hij en zijn vrouw verzorgen twee hectare rijstvelden, maar hun kinderen wonen in het buitenland en in Manilla. Ik vraag wat er met zijn rijstterrassen zal gebeuren. Hij haalt zijn schouders op en zegt dat ze naar één van zijn kleinkinderen zullen gaan, eentje die besluit niet te gaan studeren. "Zodra de kleintjes naar school gaan, zullen ze niet terugkomen."

Veel jongeren vertrekken uit Ifugao

Maximo's 7-jarige kleinzoon Tyrone loopt heen en weer op de muren van de terrassen, zonder ook maar eenmaal zijn balans te verliezen. Wie weet, misschien zal hij op een dag dit stukje grond erven en het blijven bebouwen. Er is altijd hoop. In een poging om jongeren geïnteresseerd te houden in de rijstterrassen, biedt de Ifugao State University in Lamut cursussen aan over de landbouwcultuur en over tradities. De Save the Ifugao Terraces beweging heeft zich ingespannen om lokale centra te openen waar over de Ifugao cultuur en tradities onderwezen wordt.

Onlangs bezochten vertegenwoordigers van de UNESCO met een waarnemersmissie het gebied. Omdat de Filipijnse regering niet in staat is om genoeg fondsen te leveren voor het behoud van het erfgoedgebied, zal de UNESCO helpen de financiën te verzamelen bij internationale organisaties.

Toerisme

Hoewel het toerisme een opleving beleeft, ondersteunt dit niet direct de boeren die rijst verbouwen voor het levensonderhoud van hun familie en de rijstterrassen moeten onderhouden. Toerisme levert geld op wat naar gidsen, transport, pensions en restaurants gaat, maar er gaat niets naar de boeren die daadwerkelijk de attractie verzorgen. Gemeentelijk landbouwdeskundige Jimmy Cabbigat vertelt: "Er zijn verschillende studies uitgevoerd die uitwijzen dat toeristen bereid zijn te betalen om de boeren te ondersteunen. Maar er is nog geen organisatie met een plan gekomen hoe dergelijke fondsen, nadat ze geïnd zijn, bij de boeren terecht kunnen komen, zodat zij ook direct kunnen profiteren van het toerisme, en zo de rijstterrassen beter kunnen onderhouden. "

De meerderheid van de bevolking is sterk afhankelijk van het land. 1100 hectare grond in Banaue is gewijd aan rijstbouw. Zeventig procent van de bevolking is betrokken bij de landbouw. De rest werkt in toeristische-gerelateerde industrieën, zoals smeden, houtsnijwerk en weven. Anderen werken als reisleiders, herbergiers, bestuurders van openbaarvervoer voertuigen en chauffeurs.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.