Print this page
Saturday, 06 July 2013 12:53

Handige reistips: De Ifugao rijstterrassen

Het oogstfeest - de BakleWil je naar de Ifugao rijstterrassen? Mari-An Santos heeft de volgende reistips samengesteld.

Hoe kom je er:

De Florida Bus Company rijdt dagelijks van Manilla naar Banaue (busstation op Lacson Avenue op de hoek van Earnshaw St., Sampaloc, Manilla).

Rijstterrassen in Bangaan - foto van J. Garcia

Voor een comfortabele rit kun je een luxe airconditioned bus nemen die om 22.45 uur uit Manilla vertrekt. Wel van te voren reserveren.
Autobus Transport rijdt eveneens dagelijks van Manilla naar Banaue (busstation op Dimasalang op de hoek van Laong Laan St., Sampaloc, Manilla).

Voor meer informatie en/of boekingen vooraf:

Asia Venture Services
Room 305, De Villa Building,
1153, MH del Pilar St., Ermita, Manila
Tel: +63-2-526 6929/ 523 7007
Email: info@asiaventureservices.com

In de Cordillera:

In Banaue Poblacion, kun je rondlopen om van de verschillende vergezichten te genieten. Om naar andere dorpen (barangays) te gaan, zoals Bangaan en Batad, rijden er eens per dag jeepneys die veelal 's morgens (vroeg) vertrekken. Een jeepney huren om op de plaats van bestemming te komen is ook mogelijk. Voor kortere afstanden is het beter een tricycle te huren.

Handige tips:

De meeste georganiseerde tochten naar de terrassen hebben standaard prijzen. Het beste is om er na aankomst in de Banaue Poblacion naar de informeren bij het Toerisme Office. Ze hebben lijsten met gidsen, verhuurders van jeepneys en tricycles en van accommodaties.

Banaue Tourist Information Center
Poblacion, Banaue, Ifugao Province
Tel: +63-74-386.4010 / 386.4011

Vaak hebben de pensions waar je verblijft goede tips en/of contacten waar je terecht kunt voor een gids, jeepney, etc. Het is belangrijk om voor vertrek van (voet)tochten afspraken te maken over prijzen voor gidsen, dragers, huur voor jeepneys, tricycles, etc.
Voor je foto's maakt van de bevolking moet je eerst toestemming vragen. Sommigen verwachten dat je hen betaald voor de moeite die ze moeten doen.

Er zijn geen pinautomaten in Banaue, Batad of andere plaatsen en credit cards worden er niet geaccepteerd, dus zorg ervoor dat je genoeg contant geld bij je hebt. Voedsel is in sommige plaatsen, zoals Batad, verrassend prijzig. Het is daarom aan te raden genoeg drinken en tussendoortjes mee te nemen. Ga er vanuit dat je moet betalen voor het opladen van je elektronische apparatuur.

Gedurende de nacht kan het flink koud worden, het is daarom belangrijk om een trui, vest of jasje mee te nemen.

Festivals en Tours

Het rijstwijn festival

Het Banaue Imbayah (rijstwijn) festival wordt jaarlijks in april gevierd. Het is een viering met culturele activiteiten en festiviteiten, waarbij een groot deel van de bevolking in de oorspronkelijke klederdracht verschijnt.

Het feest duurt een week en er worden verschillende dans- en muziekwedstrijden en etnische spelen gehouden, eco-tours en tochten georganiseerd en traditionele kunsten en ambachten beoefend.

Het oogstfeest - de BakleDe Bakle d' Kiangan – het oogstritueel

Bakle d'Kiangan vormt het hoogtepunt van de agrarische cyclus op de rijstterrassen. Het is een rituele dankbetuiging voor een overvloedige opbrengst die wordt uitgevoerd nadat alle rijst is geoogst en plaatsvindt in augustus of september. Het is ook het moment dat er offers worden gebracht aan de rijstgod.

Tijdens de festiviteiten stampen de dorpsbewoners kleefrijst fijn, waarvan vervolgens binakle (rijstcake) wordt gebakken. Het waren de bewoners van het dorp Ambabag, in de gemeente Kiangan, die het initiatief namen om dit traditionele festival nieuw leven in te blazen en ze kregen daarbij steun van verschillende overheidsinstanties.

Eco-Culturele tochten

De Save the Ifugao Terraces Movement (SITMo) organiseert eco-culturele tochten, inclusief fietstochten langs de rijstterrassen. Deze tochten bieden speciale ervaringen voor de toeristen. Ze bekijken niet alleen de majestueuze rijstterrassen, maar werken er ook op en maken kennis met de rijke Ifugao cultuur die dit erfgoed duizenden jaren in stand heeft gehouden.
De gemeenschappen en mensen die er voor zorgen dat dit werelderfgoed wordt onderhouden hebben ook baat bij deze eco-culture tochten.

Facebook: Save the Ifugao Terrace
E-mail: john.pasamonte@gmail.com en/of nilomanangan@gmail.com

Authentieke plekken om te verblijven

In het dorp Bangaan, op een uur rijden met een jeepney vanaf Batad Saddle, ligt nog een reeks van prachtige, nog in gebruik zijnde rijstterrassen. Een oud pad, dat al gebruikt werd door de bewoners die de rijstterrassen van Batad tot Bangaan aanlegden, is vandaag de dag nog steeds in gebruik.
In Bangaan is slecht één restaurant en pension, de Bangaan Family Inn. Van hieruit is het een uurtje lopen naar Bangaan Bubley, waar geïmproviseerde winkeltjes zijn die verschillende inheemse souvenirs verkopen, zoals gerecyclede tassen geweven van chipszakjes.
Bato Biyo bezit een eeuwenoud Ifugao huis in Bangaan Bubley, waar men kan overnachten voor de authentieke Ifugao ervaring.

Plaatsen om te overnachten

Uyami's Greenview Lodge

Dit door een familie beheerde pension in Banaue heeft comfortabele schone kamers, biedt goede maaltijden en vormt een prima basiskamp voor het verkennen van de andere Ifugao dorpen.

Banaue Poblacion, Ifugao Province
Tel: +63(0)74-386.4021; +63(0)920-540.4225
www.ugreenview.wordpress.com
E-mail: ugreenview12@yahoo.com

Sanafe Lodge

Het aantrekkelijke van dit pension is de locatie tegenover de beroemde rijstterrassen. Voor het beste uitzicht kun je een kamer met balkon boeken. Goedkoper is een overnachting in een slaapzaal. Een kamer met balkon kost tussen 1.600 en 1.900 peso.

Banaue Trade Center, Banaue, Ifugao Province
Tel: +63(0)74- 386.4085; +63(0)920-950.4644
www.sanafelodge.com
E-mail: info@sanafelodge.com; sanafelodge@yahoo.com

People's Lodge & Restaurant

Bananue Poblacion, Ifugao Province
Tel.: +63(0)74-386.4014

Simon's View Inn & Restaurant

Een van de plaatsen om in Batad te overnachten. Nogal Spartaans, met een gemeenschappelijk toilet en badgelegenheid, verwant aan de levensstijl van de lokale bevolking. Met zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. Je kunt er goede en lichte maaltijden krijgen. Er is geen warm water. Tegen betaling kookt het personeel heet water voor een Filipijnse douche, waarbij het water uit een ton wordt geschept.
Batad, Ifugao Province

Hillside Inn & Restaurant

Deze budgetaccommodatie in Batad heeft het beste uitzicht op de rijstterrassen. Slechts één kamer heeft een eigen badkamer.

Batad, Ifugao Province
Tel: +63(0)908-601.2888
E-mail: hillside_inn@yahoo.com

Cristina's Homestay

Bubley, Barangay Batad,
Ifugao Province
Tel.: +63(0)935-1025.862; +63(0)926-2750.176

Bato Biyo's Homestay

Een accommodatiewaar je voor jezelf zorgt en die is ruim genoeg voor een groep/gezin van drie tot vijf personen. Kosten zijn 250 tot 350 peso per nacht
Bubley, Bangaan, Banaue,
Ifugao Province

 


Familie pension in Bangaan - foto van J. Garcia

Bangaan Family Inn & Restaurant

 

Het enige pension in Bangaan, met een restaurant, heeft zes spaarzaam ingerichte kamers met een gemeenschappelijk toilet en badgelegenheid.
Kosten 300 tot 400 peso per kamer per nacht.
Bangaan, Ifugao Province
Tel: +63(0)908-463.9035

Samengesteld door: Mari-An Santos

Related items