Follow Me on Twitter
Saturday, 09 April 2011 08:26

Als de grond kon spreken

Macliing DulagHet gedicht dat Macli-ing Dulag kort voor zijn dood in 1980 schreef over de strijd om land, lijkt aan actualiteit weinig te hebben ingeboet. Macli-ing Dulag was een leider van de Igorots uit de noordelijke bergstreken van de Filipijnen en leidde het verzet van de inheemse volken tegen de bouw van de Chico dam project.

Door: Evert de Boer

De restanten van de Chico damHet project voorzag in vier grote dammen in de Chico rivier en was bedoeld om electriciteit op te wekken, maar de Igorots zouden daar zelf niet van profiteren. Voor dictator Marcos had het project topprioriteit en het zou gefinancierd worden door de Wereldbank. De Igorot volken verzetten zich tegen het project omdat door de stuwmeren duizenden hectare vruchtbare voorouderlijke gronden onder water zouden komen te staan. Vele tientallen dorpen zouden verdwijnen, waardoor ongeveer 100.000 Igorots geherhuisvest zouden moeten worden. De ervaring had inmiddels geleerd dat herhuisvestingprojecten niet werkten en mensen aan hun lot werden overgelaten.

Omkoping

Er werden verscheidene pogingen ondernomen om Macli-ing om te kopen, maar dat bleek verloren moeite. Eens kreeg hij een dikke enveloppe aangeboden. Zijn reactie was: "Deze enveloppe kan slecht twee dingen bevatten. Als het een brief is dan is het zinloos, want ik kan niet lezen. Als het geld is dan is het zinloos, want ik heb niks te koop. Dus pak je enveloppe en verdwijn." Toen hen gevraagd werd om hun papieren te tonen van het land dat de Igorots claimden als voorouderlijke grond, antwoordde Macli-ing: "Vraag je ons of we eigenaar zijn van het land en waar onze eigendomspapieren zijn? Wat een arrogantie om te denken dat je land kunt bezitten, terwijl jij eigendom bent van het land. Je wordt er geboren, je leeft ervan en je wordt er begraven. Hoe kun je eigenaar zijn van iets wat jou generaties lang overleeft?"

Vermoord

Op 24 april 1980 werd zijn huis door een grote groep militairen doorzeefd met kogels. Macli-ing was thuis en was op slag dood. Dit leidde nationaal en internationaal tot protest en trok veel media aandacht. Enkele soldaten, die alleen maar een opdracht uitvoerden van hogerhand werden na een lange rechtszaak veroordeeld wegens moord. Het betekende tevens het begin van het einde van het Chico dam project. Een dam werd gedeeltelijk gebouwd, maar nog voor de val van de dictatuur in februari 1986 werd het project afgeblazen.

Als de grond kon spreken

Als de grond kon spreken
zou het onze woorden spreken
Het zou, net als wij, zeggen dat de jaren
een levensband gesmeed hebben die ons samenbindt.
Ons werk heeft de grond gemaakt tot wat het is
haar opbrengst doet ons leven
Wij en het land zijn één.

Maar wie zou er luisteren?
Zullen zij wel luisteren
die onzichtbaren
die vanuit gevoelloze verten
onze grond komen opeisen.
Omdat stukjes papier dat aantonen?
Omdat achter die stukjes papier mannen staan
die dreigende taal spreken;
mannen die macht hebben te schieten en te doden.
mannen die de macht hebben onze mannen en zonen weg te voeren?

Als de grond kon spreken
zou het onze woorden spreken.
Want de grond dat zijn wij.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.