Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Monday, 20 December 2010 20:18

Filipijns-Nederlandse uitvinding wint BBC prijs

1. water in het dorp ook voor de kinderenOp 29 november ontving de Nederlander Auke Idzenga in Amsterdam de eerste prijs in de BBC World Challenge 2010 voor zijn in de Filipijnen ontwikkelde waterram. De waterram is een pomp die werkt op waterkracht en het water enkele honderden meter over een lengte van een kilometer omhoog kan pompen.

Door Evert de Boer

 

Het ontwerp van de waterram dateert al uit de 18de eeuw, maar Auke werkte jaren aan de perfectionering van de pomp. Het bijzondere is dat de pomp lokaal gemaakt kan worden van lokale materialen. Hij bestaat uit een stalen huis en bevat onderdelen als een deurscharnier en kleppen gemaakt van een autoband. Bij goed onderhoud gaat de pomp vele jaren mee en de onderdelen die slijten, zoals de rubberen kleppen, kunnen eenvoudig door lokale mensen worden vervangen.

Internationaal

Auke ontvang eerste prijs BBBC World Challenge 2010Met zijn vinding heeft Auke en zijn organisatie Alternative Indigenous Development Foundation Inc. (AIDFI) al meer dan 50.000 mensen in 170 dorpen van schoon drinkwater voorzien. Daarbij gaat het veelal om huishoudens hoog in de Filipijnse bergen, die voorheen elke dag moeilijke klimtochten moesten maken om aan water te komen. Ook in Cambodja en Afganistan blijkt de pomp een succes. Er zijn vergevorderde plannen om de waterram te introduceren in Nepal en in Colombia.
De prijsuitreiking werd op 4 en 5 december uitgezonden op de BBC World Service en de top drie projecten komen aan bod in het Newsweek magazine dat op 14 december is uitgekomen.

 

The only way is up

De waterramHet waterramproject deed mee aan de BBC World Challenge onder de toepasselijke naam "The only way is up" (de enige weg is omhoog). De World Challenge is een internationale competitie voor projecten en bedrijven die lokale gemeenschappen overal ter wereld helpen. Het werd voor de zesde keer georganiseerd. Er waren dit jaar 800 inzendingen uit 70 landen. Daarvan werden er 12 gekozen voor de finale en uiteindelijk werden drie projecten genomineerd voor de prestigieuze BBC prijs. Er was een publieke stemming om de winnaar te bepalen. Het Filipijnse project kreeg de meeste stemmen en daarmee de World Challenge prijs. Idzenga kreeg het eraan verbonden bedrag van 20.000 dollar uit handen van presentator Zeinab Badawi. Het was even een "thuiswedstrijd" voor Auke omdat de uitreiking in Amsterdam was. Kon hij gelijk even op familiebezoek.
In de afgelopen jaren won het ontwerp en de toepassing van de waterram al verschillende andere nationale en internationale prijzen.

 

Techno park Bacolod

Auke IdzengaDe uit Elburg afkomstige Idzenga vertrok 25 jaar geleden naar de Filipijnen, settelde zich in Bacolod op het eiland Negros, en zette daar met lokale collega's in 1991 AIDFI op. Doel was en is het ontwikkelen van toegepaste technologieën ter ondersteuning van de productie van landbouwgewassen en van basisvoorzieningen voor de plattelandsbevolking. Naast de waterram heeft AIDFI nog een tiental inheems toegepaste technologieën ontwikkeld, zoals het maken van olie uit citroengras (zie artikel hierover op de Tambuli website). Inmiddels heeft AIDFI in Bacolod een techno-park opgezet om lokale kennis bijeen te brengen, verder te ontwikkelen en toe te passen. Bovendien zijn er praktische trainingsfaciliteiten op het park, waar mensen bijvoorbeeld getraind worden in het installeren en repareren van de waterram.

Filmpje van 8 min over werk AIDFI en de werking van de waterram:

{youtube}X8v8YvdinDi{/youtube}

1 comment

  • Comment Link Anny Hollander Tuesday, 17 September 2013 09:14 posted by Anny Hollander

    Bij mijn verjaardag wil geld geven aan een goed doel dat in verband staat met drinkwater.
    Liefst een kleinschalig werk.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.