Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 09 October 2010 10:48

‘Nederlandse’ rampomp succes op Filipijnen

instalatie-rampomp-foto-aidDe Nederlander Auke Idzenga is met een door hem ontwikkeld waterpompprogramma genomineerd voor de BBC World Challenge 2010. Vanaf nu kan er op de site van de wedstrijd gestemd worden op zijn rampompenproject, bedacht op de Filipijnen, waar Idzenga al twintig jaar werkt.

Door: Conny van den Bor

Lokale gemeenschappen

Kinderen zijn blij met stromend waterDe World Challenge is een internationale competitie voor projecten en bedrijven die lokale gemeenschappen overal ter wereld helpen. Diep vereerd is Auke Idzenga. Nadat hij in 2007 al een prestigieuze prijs voor zijn rampompen kreeg uit handen van niemand minder dan Al Gore, is hij nu genomineerd door de BBC.
Met zijn vinding heeft Auke en zijn organisatie AIDFI al meer dan 150.000 mensen van schoon drinkwater voorzien.
Huishoudens hoog in de Filipijnse bergen, die voorheen elke dag moeilijke klimtochten moesten maken om aan water te komen. Daar kan de BBCploeg die opnamen van Auke's werk kwam maken overigens over meepraten, vertelt hij:
'Van alle 12 genomineerden heeft de BBC documentaires gemaakt, die in oktober worden uitgezonden. Dus kwam er ook een tweekoppig camerateam bij ons op de Filipijnen draaien. Dat hebben ze geweten, want die BBC-mannen moesten eindeloos lopen en sjouwen en zelfs met een bamboe vlot over de rivier om op de plekken te komen waar wij rampompen hebben geïnstalleerd.'
In het hooggelegen plaatsje Katilingban staan twee scholen met zo'n 500 leerlingen.
'Die zaten vroeger allemaal zonder water. Maar de rampomp kan water leveren tot grote hoogtes.'

Waterkracht

Een waterram wordt van ijzer gemaakt en bevat onderdelen als een deurscharnier en een autoband. Onderdelen die je overal kunt kopen, waardoor de waterram makkelijk is in het onderhoud. De pomp werkt op waterkracht, er is dus wel verval voor nodig om de energie op te wekken.
Maar een snelstromend beekje kan al genoeg zijn. Een groot gedeelte van het water dat door de pomp gaat kan naar grote hoogtes worden vervoerd.
'Voor elke meter verval die je hebt kun je het water 20 tot 30 keer hoger oppompen en dat 24 uur per dag.'
Inmiddels installeert Auke zijn rampompen in steeds meer landen. Laos en China staan nu op de rol. Het meest gevaarlijk, maar ook meteen meest succesvolle werk was in Afghanistan.
Serie rampompen in bedrijf - foto AIDFI'Daar hebben we drie installaties neergezet, onder permanente bewaking. Een vast onderdeel van ons werk is dat we altijd lokale mensen opleiden om de techniek over te dragen en dus zijn er drie Afghanen naar de Filipijnen gekomen voor een zeer intensieve
training.'
'Die mannen zijn daarna een rampompenwinkel begonnen en installeren nu door heel Afghanistan. Geweldig! Het mooie is dat de pomp de totale kwaliteit van leven enorm verbetert. Mensen kunnen zich vaker wassen waardoor de hygiëne toeneemt, beesten rondom het huis worden gezonder omdat ze nu toegang hebben tot water, en mensen kunnen nu een eigen groentes verbouwen. Sommigen verkopen zelfs al aan de markt. Dat is zó dankbaar.'

Overgenomen uit de WereldKrant,
een uitgave van Stichting Radio Nederland Wereldomroep

1 comment

  • Comment Link A.C. de Haan Saturday, 06 July 2013 16:48 posted by A.C. de Haan

    Graag verzoek ik u mij te informeren over het waterproject en of u hiervoor ook nog vrijwilligers kunt gebruiken welke zich volledig wil inzetten voor de welzijn van de mensen Philippines. Met vriendelijke groet, A.C. de Haan Corneliskimngan@gmail.com
    tel. 06- 46066666 The Netherlands

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.