Follow Me on Twitter
Saturday, 28 January 2012 19:12

Verhalen over overleven en veerkracht na de ramp

1. Overlevenden met hun resterende bezittingenDe ravage die na de zware overstromingen in het zuiden van de Filipijnen achterbleef is bijna onbeschrijfelijk, evenals de verhalen van de mensen die er op wonderbaarlijke wijze in slaagden het vege lijf te redden. De pijn en de trauma's zitten diep, toch rest mensen weinig anders dan de draad weer op te pakken en het huis en het leven opnieuw op te bouwen. Voor kinderen zijn er programma's die helpen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen maar volwassenen moeten op eigen kracht verder.

Door: Evert de Boer

De ramp, veroorzaakt door een muur van water die in de nacht van 16 december 2011 in Cagayan de Oro en Iligan City naar beneden denderde, bleek veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. In de eerste dagen werd gesproken van enkele honderden doden en vermisten maar al snel bleek dat het er veel meer waren.

Midden in de nacht overvallen

De bewoners van de dorpen en de steden in het noorden van Mindanao werden totaal verrast door de 'tsunami' die hen trof. Tyfoons trekken zelden over dit gebied en hoewel er veel regen kan vallen is de neerslag minder massaal dan in het noordelijk deel van het land. Hierdoor waren de bewoners en autoriteiten niet goed voorbereid op een dergelijke ramp. Iedereen was in diepe rust toen de vloedgolf hen midden in de nacht overviel. In de chaos die ontstond klommen mensen op daken van de grootste en stevigste huizen bij hen in de buurt, terwijl anderen zich wisten te redden door zich soms zes of zeven uur lang aan bomen, huizen of aan elkaar vast te klampen. Velen verloren de strijd tegen het water en werden de zee in gesleurd. Vissers en hulpverleners wisten honderden mensen uit zee te redden, anderen werden echter tot op 100 kilometer van het rampgebied levenloos uit zee gepikt. Gezien het geweld van het water is het niet verwonderlijk dat zich onder de 1250 slachtoffers veel kinderen en vrouwen bevonden. Naar verwachting zullen veel van de 570 vermisten niet meer teruggevonden worden, omdat ze in de diepte van de zee zijn verdwenen. De verhalen van overlevenden zijn zowel wonderbaarlijk als hartverscheurend.

 

{besps}editie-01-2012/overstromingen2{/besps}

Uit zee gered

Rolando Balili uit Cagayan de Oro dreef meer dan 24 uur rond op zee nadat zijn huis door de stroom was meegesleurd en hij, zijn vrouw en zeven andere familieleden in de zee terecht kwamen. Rolando, die zoals de meeste mensen in de Filipijnen niet kan zwemmen, vertelde dat hij op zee veel mensen hoorde huilen en roepen om hulp, maar helemaal niets kon doen behalve zich vastklampen aan 'zijn' boomstam. Hij werd veelvuldig geraakt door rondrijvende boomstammen en brokstukken, waardoor een arm en een been werden verbrijzeld. Toch slaagde hij erin zich aan de boomstam vast te houden en werd, evenals zijn vrouw, gered door vissers. De levenloze lichamen van hun tweejarige dochter en zijn van twee zusters werden later teruggevonden, maar hun vijfjarige zoon en Rolando's beide ouders worden nog steeds vermist.

Door haar hond gered

Het verhaal van de zevenjarige Jennilou uit Cagayan de Oro, die werd gered door haar hond, ging zo'n beetje de hele wereld rond. Zij woonde met haar ouders en broer op Ilsa de Oro, een langgerekt eiland langs de rand van de Cagayan rivier. Nadat ze merkten dat het water snel steeg besloot het gezin op het dak te klimmen. Het van lichte materialen opgetrokken huis had echter geen schijn van kans tegen de acht meter hoge muur van water die naar beneden kwam denderen. Net als bijna alle andere huizen op het eiland werd het verpletterd en kwamen ze, samen met vele anderen, in het woeste water terecht. Terwijl haar broer werd vastgehouden door haar vader, klampte Jennilou zich vast aan haar moeder die een stuk drijfhout te pakken had gekregen. Door een plotselinge draaikolk werden ze naar beneden gezogen. Jennilou werd van de rest van de familie gescheiden en terwijl ze naar adem snakte merkte ze dat hun hond bij haar was en tegen haar aan kwam zwemmen. Ze slaagde erin om op zijn rug te klimmen en zo bleef ze een hele tijd op de zwemmende hond zitten. Het werd al licht toen ze midden op zee tegen een plank botsten, die ze vast kon grijpen. Zodra ze op de plank was geklommen verdween de hond onder water en kwam niet meer boven. Later op de ochtend werd ze door reddingswerkers in een rubberboot uit zee opgepikt en herenigd met haar familie die de ramp allen overleefd hadden.

Bewoners Bayug eiland hard getroffen

Bayug is een eilandje midden in de Mandulog rivier in Iligan City. Het was een van de plekken die door de 'tsunami' van water bijna helemaal werd 'schoongeveegd'. Behalve enkele steen huizen en wat bomen bleef er niets staan. Veel van de 300 bewoners verloren het leven.

Van de vijf kinderen van Helen en Arnaldo overleefde alleen de achtjarige Mike de ramp. Zijn zevenjarige zusje Shein en tweejarige broertje Aldrein verdronken en Hana van vier en Aljon, het tweelingbroertje van Aldrien, worden nog vermist.

Verontrust door het snelstijgende water ging het hele gezin om middernacht, zich aan elkaar vastklampend, naar het nabijgelegen huis van een familielid. Die hadden een huis van twee verdiepingen hoog, dat was gebouwd van steen en hout. Samen met die familie en verschillende buren klommen ze op het dak van het huis. Na een poosje zagen ze dat het huis van een van de buren door het water werd meegesleurd en tegen hun huis werd aangesmakt,

waardoor het uit elkaar spatte en iedereen in het water terecht kwam. Helen botste tegen een kokosboom aan en wist die vast te grijpen. Ze zag hoe Hana hard werd geraakt door een boomstam en in het water verdween. Verderop was Mike erin geslaagd een brok waterplanten vast te grijpen. Zijn vader zag echter hoe zijn bloesje verstrikt raakte in de tak van een langs drijvende boom, die begon te rollen en hem meenam naar de diepte. Wat zijn vader niet kon zien was dat Mike zich aan de boom vast kon klampen en zich naar boven wist te worstelen op het moment dat de boom werd tegengehouden door een boom die was blijven staan. Nadat het water enigszins was gezakt hoorden zijn zoekende ouders hem roepen en haalden hem uit de metershoge boom. Het gezin verblijft in een evacuatiecentrum en ondanks dat Helen en Arnaldo in diepe rouw zijn, zijn ze dolgelukkig dat ze Mike nog hebben. Zijn ouders vertellen dat elke keer als ze naar Mike kijken, de last op hun schouders lichter wordt en hij het is die hun de moed en kracht geeft om door te gaan met dit leven. Hij is het enige wat ze nog bezitten.

Hoop doet leven

Familieleden van vermisten blijven hopen op een wonder en hun naaste verwanten op een dag toch nog levend of dood terug te vinden. Een van degenen die blijft hopen is de 52 jarige Lorimer Saldeco, die op Buyog eiland woonde. Sinds de ramp gaat hij elke dag tevergeefs naar het strand op zoek naar zijn vrouw en twee kinderen. Saldeco is vaak in het gezelschap van Rosito Buhion, die op zoek is naar zijn vrouw Josephine en zeventien andere familieleden. Op het hoogtepunt van de storm streed hij tegen het water terwijl hij twee van zijn kleinkinderen vasthield en zijn vrouw zich aan zijn schouders vastklampte. Hij verloor zijn evenwicht toen hij in het gezicht werd geraakt door een boomstam. Alleen zijn achtjarige kleinkind wist zich aan hem vast te houden. Al zijn andere kinderen en kleinkinderen zijn sinds die rampzalige nacht verdwenen.

Leni Kundiman is samen met haar 16-jarige zoon op zoek naar haar man en haar twee andere kinderen in de tienerleeftijd. Tijdens de overstroming hield het hele gezin zich vast aan een touw toen haar man en de twee kinderen werden geraakt door boomstammen en brokstukken. Ze hoorden hen gillen van de pijn en zagen hen vervolgens in het kolkende water verdwijnen. Tegen beter weten in blijft ze hopen op een teken van leven.

Traumaverwerking

De zevenjarige Michaela Tabilon speelt regelmatig tussen de brokstukken van haar huis op het eilandje Bayug. Ze vertelde over een droom waarin haar moeder zoals gewoonlijk naast haar in bed ligt en haar vasthoudt. Maar plotseling schrok ze wakker en huilde tot het licht werd, omdat ze zich weer herinnerde dat haar ouders en haar broertjes van vijf en drie jaar sinds de ramp zijn verdwenen. Terwijl ze haar droom vertelde barstte ze weer in snikken uit. Een tante zorgt nu voor haar.

Michaela is één van de naar schatting 120.000 kinderen die door de ramp een traumatische ervaring hebben opgedaan. Verschillende maatschappelijke organisaties hebben de handen ineen geslagen om samen met scholen therapeutische behandelingen voor de kinderen op te zetten. Door middel van spelletjes, rollenspel en tekeningen worden kinderen aangemoedigd hun ervaringen en angsten met elkaar te delen. De opzet is dat ze daardoor troost, herkenning en erkenning vinden, die hen helpen hun ervaringen te verwerken. Zij worden tevens aangemoedigd om te waarderen wat ze nog wel hebben. Tijdens de sessies worden de deelnemers eruit gehaald waarvan de hulpverleners denken dat ze intensievere hulp en begeleiding nodig hebben.

Hulpverleners zorgen er samen met onderwijzers voor dat kinderen veel ruimte en tijd krijgen om met elkaar te spelen, omdat gewoon spelen ook helpt bij het verwerken van hun nare ervaringen.

Een volgende stap van de hulpverleners is het bezoeken van de evacuatiecentra en de getroffen gemeenschappen, om ook daar plekken te creëren waar kinderen kunnen spelen. Met maar dertig gedreven hulpverleners, voor het merendeel vrijwilligers, blijft het natuurlijk de vraag welk deel van de kinderen ze uiteindelijk zullen bereiken.

Veerkracht en een rotsvast geloof

Voor volwassenen is het eveneens belangrijk om hun traumatische ervaringen te verwerken. Aangezien hen geen psychosociale hulp wordt aangeboden zullen ze zichzelf moeten redden. Er is melding van gemaakt dat een aantal mensen een einde aan hun leven heeft gemaakt omdat ze niet verder konden. De daadkracht en veerkracht waarmee de meeste mensen de draad weer oppakken is bewonerswaardig. Er lijken verschillende factoren te zijn die hieraan een bijdrage te leveren. Mogelijk is de veerkracht van mensen mede zo groot omdat ze in hun leven hebben geleerd om te gaan met tegenslagen. Bovendien hebben ze niet veel keus dan om door te gaan en de schouders er weer onder te zetten en hun huizen en levens opnieuw op te bouwen. Wat hen zeker helpt en waar velen kracht uit putten zijn de sterke familiebanden, de onderlinge verbondenheid in de gemeenschappen en het rotsvaste geloof in een hogere macht die hen op de proef stelt.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.