Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 15 July 2011 20:29

Gevolgen Pinatubo eruptie nog steeds voelbaar

1. Uitbasting Pinatubo vulkaan in 1991Met zware bevingen en donderend geraas kwam de Pinatubo vulkaan in de Filipijnen twintig jaar geleden tot uitbarsting. Het was een van de grootste vulkaanuitbarstingen die ooit is geregistreerd. Een kolom van stoom, gassen en as spoot 34 kilometer de lucht in en de uitstoot van zwaveldioxide veroorzaakte wereldwijd een afkoeling van de atmosfeer met 0,5 graden Celsius. Er vielen ruim 800 doden en twee miljoen mensen werden door de ramp getroffen. Nog altijd wachten veel van de inheemse Aeta's in evacuatiecentra op terugkeer naar hun oorspronkelijk leefgebied.

Door Evert de Boer

Na een aardbeving op 100 kilometer ten noordoosten van de Pinatubo, met een sterkte van 7,8 op de schaal van Richter, kwam de vulkaan in juli 1990 tot leven. Berekeningen hadden uitgewezen dat vorige uitbarstingen 500, 3000 en 5500 jaar geleden hadden plaatsvonden en de vulkaan werd min of meer beschouwd als een slapende vulkaan.

Evacuaties

In maart 1991 voelden bewoners in de omgeving regelmatig terugkerende aardschokken en vulkanologen begonnen met het meten van de kracht van de trillingen. Kleine explosies deden vanaf begin april as opstijgen uit scheuren op de hellingen en bedekten dorpen met een dunne laag as. Later die maand werden de eerste 5000 mensen die op de hellingen woonden geëvacueerd. Bevingen en explosies werden steeds heftiger en op 5 juni werd het waarschuwingsniveau voor een uitbarsting, op de schaal van één tot vijf, verhoogd naar drie. Twee dagen later werd de lava in de krater zichtbaar, wat de voortekenen van een uitbarsting zijn. Het waarschuwingsniveau werd verhoogd naar vijf, de veiligheidszone werd op 20 kilometer gesteld en meer dan 25.000 mensen werden geëvacueerd. Enkele dagen later werden de 18.000 Amerikaanse militairen gelegerd op de Clark luchtmachtbasis geëvacueerd en overgebracht naar de marinebasis in Olongapo City. De meeste militairen en mariniers keerden kort daarop terug naar de VS. Op 12 juni werd de veiligheidszone uitgebreid naar 30 kilometer en nog eens 30.000 mensen werden geëvacueerd.

Uitbarsting

Vroeg in de middag van 15 juni volgde de uitbarsting. Wat volgde ging elk voorstellingsvermogen van bewoners, autoriteiten en vulkanologen te boven. De uitbarsting duurde maar liefst negen uur en de doorlopende bevingen bereikten een kracht tussen 8,3 en 10,7 op de schaal van Richter. Stoom, gassen en as werden tot 34 kilometer hoog de lucht in geslingerd en vormden in de eerste uren al een kolom van vierhonderd kilometer in omvang. Het lawaai was oorverdovend, mede veroorzaakt door het instorten van de top, waardoor de bovenste 250 meter van de vulkaan verdween. De dag veranderde in nacht en een diepe duisternis daalde neer over Centraal Luzon. Lava kwam in gloeiende stromen langs de hellingen naar beneden en nam alles op zijn weg mee. De hete as en puin daalden neer in een wijde omgeving. Duizenden mensen sloegen in paniek op de vlucht, maar velen strandden of verdwaalden door onbegaanbare wegen en de dikke 'mist' die de asregen veroorzaakte. Honderden mensen kwamen om tijdens de uitbarsting. De provincies Zambales, Pampanga en Tarlac, die allen grenzen aan de vulkaan, werden het hardst getroffen. 2. LaharstroomEen aantal dorpen werd volledig van de kaart geveegd en Angeles en Ologapo City werden bedolven onder een decimeters dikke laag as, waardoor vele huizen en gebouwen er instortten. Ook in Metropool Manilla, op ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten, werd het donker en viel 10 tot 15 cm as. De as bereikte landen als Singapore en Cambodja en werd zelfs teruggevonden in de Indische oceaan.

Tyfoon

Ten tijde van de uitbarsting passeerde een tyfoon, die de aswolk terugdreef naar het oosten. Enkele uren na het begin van de uitbarsting begon het te regenen. Met de regen kwam de as als modder naar beneden en voegde zich bij de dikke laag as die al was neergedaald. Het water maakte de as en het puin zo zwaar dat de daken van huizen en gebouwen eronder bezweken en instortten. De regen spoelde ook de dikke lagen vulkanoclastisch materiaal, die op sommige delen van de hellingen meer dan 200 meter dik waren, naar beneden. Deze vulkanische as, puimsteen en brokken gestolde lava wordt lahar genoemd als ze zich mengt met water. De laharstromen kwamen met snelheden van 40 tot 50 kilometer naar beneden en stroomden vele malen verder dan de lava. Huizen, gebouwen en kerken, alles werd bedolven onder een dikke laag lahar. Wegen werden bedekt, bruggen, elektriciteitsmasten en elektriciteitskabels werden vernield, irrigatiesystemen en rivieren slibden dicht. De laharstromen hielden dagenlang aan en telkens als het in de maanden daarna weer ging regenen stroomde de lahar verder. De vernietigende laharstromen worden beschouwd als een ramp binnen een ramp die voor grote schade zorgde.

Slachtoffers en schade

De laharstromen veranderden grote delen van Centraal Luzon in een maanlandschap. Ongeveer 100.000 hectare aan rijstvelden en andere landbouwgrond werd bedekt met een dikke laag lahar. Uiteindelijk verloren 850 mensen het leven. Bij een kleinere uitbarsting in augustus 1992 kwamen nog eens 70 mensen om. Meer dan twee miljoen mensen werden door de uitbarsting en de laharstromen getroffen, 200.000 kwamen in evacuatiecentra terecht. Het zwaarst getroffen waren de circa 35.000 leden van het inheemse Aeta volk, die op de hellingen van de voor hen heilige berg woonden. Het grootste deel van hun woongebied werd bedekt onder een metersdikke laag van lava en lahar. In een wijde omgeving werden bedrijven, kantoren, winkels en boerderijen vernield waardoor 650.000 mensen hun baan verloren. kerk bedolven onder Lahar 25 km van de vulkaanDe Amerikaanse luchtmacht- en marinebasis waren dusdanig beschadigd dat het Amerikaanse leger ze ophief, waardoor nog eens tienduizenden Filipino's werkloos raakten. Ruim 700 schoolgebouwen met bijna 5000 klaslokalen werden vernield. Meer dan 8000 huizen verdwenen onder de lahar of werden geheel vernield, tenminste 75.000 huizen raakten zwaar beschadigd. Acht belangrijke riviersystemen in de provincies rondom de vulkaan raakten verstopt en functioneren nog steeds helemaal niet of niet goed, waardoor er elk regenseizoen overstromingen ontstaan.
De totale geschatte schade bedroeg tientallen miljarden peso (rond 500 miljoen euro) en de economie van Centraal Luzon raakte totaal ontwricht.
Zonder de waarschuwingen en evacuaties voorafgaande aan de uitbarsting zou het aantal dodelijke slachtoffers vele malen hoger zijn geweest.

Afkoeling van de aarde

De eruptie van de Pinatubo was een van de grootste vulkaanuitbarstingen die ooit is geregistreerd. Alleen de uitbarstingen van de Katmai-Novarupta in Alaska in 1912 en van de Krakatau in Indonesië in 1883 waren groter. Ter vergelijking: de eruptie van de Pinatubo was tien keer zo zwaar als de vaak genoemde uitbarsting van St. Helens vulkaan in de VS in 1980.
De Pinatubo spoot miljoenen tonnen zwaveldioxide de lucht in. In de atmosfeer bindt dat zich met water en zuurstof en vormt zwavelzuur, wat de ozonlaag aantast. Als gevolg daarvan was het gat in de ozonlaag boven Antarctica in1992 en 1993 ongekend groot. De wolk van gassen en asdeeltjes verspreidde zich in twee weken rond de aarde en had binnen een jaar alle delen van wereld bereikt en zorgde voor een tijdelijke afkoeling van de atmosfeer. Tot 1995 ging de gemiddelde temperatuur op aarde met een halve graad Celsius omlaag, in augustus 1992 werd een afkoeling van 0.73 graden Celsius gemeten.

Wederopbouw

making business out of the eruptionHulp voor de opvang van evacuees en herstelwerkzaamheden kwam uit alle delen van de wereld, waaronder uit Nederland. Er werd begonnen met het schoonmaken van de steden en het herstel van de bruggen en andere infrastructuur. Een eerste prioriteit was het bouwen van dammen om de laharstromen tegen te houden, die elk regenseizoen opnieuw op gang kwamen. De laharstromen waren echter zo krachtig dat die de dijken vernielden en verder het binnenland instroomden. Tot aan het eind van de jaren negentig kwamen er tientallen mensen om door de laharstromen en werden meer landbouwgronden en huizen bedolven.
In de steden vorderden de schoonmaak en herstelwerkzaamheden gestaag en na tien jaar was daar van de uitbarsting niet veel meer te merken. Op de voormalige Amerikaanse bases werden economische zones en industriële centra opgezet waar bedrijven belastingvoordelen genieten en die bieden inmiddels werk aan 150.000 mensen.
In de dorpen ging het herstel veel moeizamer. Ondanks de besteding van 50 miljard peso aan herstelwerkzaamheden, verbleven vele dorpelingen jarenlang in evacuatiekampen. Ze konden niet terug omdat hun huizen geheel bedolven waren en weigerden om naar een herhuisvestingsproject te gaan. Die werden dicht bij de steden en grotere plaatsen opgezet en er bleek een chronisch tekort aan werk, waardoor velen zonder inkomen kwamen te zitten. Na een aantal jaren nam de hulp af en veel van de dorpelingen voelden zich aan hun lot overgelaten. Een groot aantal vertrok naar plaatsen die niet getroffen waren door de lahar, anderen gingen op eigen houtje terug en bouwden bovenop hun oude woning een nieuw onderkomen. Mensen kwamen ook vanuit de herhuisvestingsprojecten terug naar hun oorspronkelijke dorpen. Bestaansmogelijkheden blijken echter beperkt omdat de lava die de grond bedekt nu nog nauwelijks vruchtbaar is. Toch vinden deze mensen dat ze nu beter af zijn.

Aeta's

De meeste van de de Aeta's zitten nog steeds in evacuatiecentra en verkeren in een vrij uitzichtloze situatie. Hun voorouderlijke gronden zien er nog steeds uit als een maanlandschap en ze hebben geen alternatief woongebied aangeboden gekregen van de overheid. Delen van hun oorspronkelijke woongebied die minder zwaar getroffen zijn worden inmiddels door anderen bewoond of worden door bedrijven beplant met suikerriet en andere gewassen. De Aeta's die georganiseerd zijn proberen eigendomspapieren te krijgen voor hun voorouderlijke gronden. Dat gaat echter zeer moeizaam en slechts twee groepen bestaande uit respectievelijk 1300 en 500 families slaagden erin eigendomspapieren te verwerven. Anderen maken van de nood een deugd en fungeren als gids, sjouwer of masseur voor de toeristen die het verwoeste gebied bezoeken. Een van de attracties is het grote kratermeer dat op de top van de vulkaan is ontstaan. Anderen maken beeldjes van uitgeharde lahar of verkopen mooi gevormde stenen die uit de vulkaan afkomstig zijn. Ook het verzamelen van puimsteen waarmee spijkerbroeken vaal worden gemaakt levert voor een flink aantal Aeta's een inkomen op. Ze willen echter allemaal graag terug naar hun oorspronkelijk woongebied, maar of dat er ooit van komt is maar zeer de vraag.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.