Follow Me on Twitter
Friday, 12 December 2008 11:54

Week van de Vrede in Mindanao

moslims-voor-vredeBisschoppen van de katholieke en van de protestantse kerken en Moslim leiders uit Mindanao hebben gezamenlijk een oproep gedaan aan alle inwoners van het eiland om op een of andere wijze deel te nemen aan de week van de vrede op Mindanao, die gehouden wordt van 27 november tot 3 december. 

De vredesweek heeft als thema ‘Integriteit van geest en hart: een weg naar verzoening en vrede'. Het is voor het elfde achtereenvolgende jaar dat deze vredesweek wordt gehouden.

Bisschoppen -Ulama Conferentie
Tijdens de 35ste algemene bijeenkomst van de Bisschoppen -Ulama Conferentie, die half november in Jolo werd gehouden, riepen religieuze leiders op om alle vijandelijkheden in Mindanao te staken om daarmee een klimaat voor vrede te scheppen. Ze deden tevens een dringende oproep aan de regering en de MILF om de vredesbesprekingen spoedig te hervatten. "Alleen een langdurige vrede gecombineerd met sociaal-economische en politieke projecten kan de wonden van Mindanao op den duur helen" zo schreven de religieuze leiders. De verklaring werd ondertekend door vertegenwoordigers van de Katholieke Bisschoppen Conferentie, het Ulama Verbond van de Filipijnen en de Verenigde Kerk van Christus in de Filipijnen (UCCP).

Zamboanga
De openingsceremonie van de vredesweek op 27 november in Zamboanga City trok ruim 20.000 belangstellenden, waaronder een vertegenwoordiging van de militairen (AFP). Een woordvoerder verklaarde dat de AFP gelooft dat vredesonderhandelingen de beste oplossing bieden om het conflict in Mindanao te beëindigen en dat zij een hervatting van de besprekingen steunen. Hij benadrukte echter dat de veiligheid van de burgers te allen tijde voorop moet staan.

Vredeskaravaan
Een paar dagen voor het begin van de vredesweek startte er een karavaan in Luzon, Metro Manilla en de Visayas, die in Cotabato City bij elkaar kwamen om daar samen met moslim gemeenschappen het begin van de vredesweek te vieren. De karavaan werd georganiseerd door de Minadao Peace Weavers en Initiatieven voor Internationale Dialoog. Door de overvloed aan vooroordelen ten opzichte van de moslims, zijn vooral inwoners van de andere eilanden eenzijdig geïnformeerd over de oorzaken van het conflict in Mindanao. De vredeskaravaan wil dit patroon helpen doorbreken. Tijdens de ontmoeting kregen vooral kinderen de mogelijkheid hun verhaal te vertellen. De 13 jarige Muchar vertelde dat er veel te weinig ruimte is in het opvangcentrum waar hij zit, er is niet genoeg te eten, mensen worden ziek en er zijn bijna geen medicijnen aanwezig. Muchar is de jongste deelnemer aan de vredeskaravaan en één van de vele duizenden kinderen die al maanden niet naar school kunnen gaan, omdat scholen op veel plaatsen dienst doen als vluchtelingencentra. Naar schatting verblijven er nog steeds een half miljoen vluchtelingen in overvolle vluchtelingencentra waar gebrek is aan bijna alles wat nodig is om te overleven. Terwijl vluchtelingenstromen in landen als Congo regelmatig in het internationale nieuws verschijnen, lijken de vluchtelingen in Mindanao volledig door de wereld te zijn vergeten.
Bron: Sunstar Davao en Sunstar Zamboanga

Painting-on-peace-mindanao-kl

More in this category: Vechten tegen vooroordelen »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.