Follow Me on Twitter
Saturday, 09 November 2013 11:06

Moslim opstandelingen steken Zamboanga City in brand

1. Zamboanga brandBegin september viel een groep gewapende strijders van het Moro National Liberation Front de Zuidelijke Filipijnse stad Zamboanga binnen. Tegen een overmacht van militairen en politie hielden ze de bezetting van een aantal wijken 20 dagen vol. Het aantal dodelijke slachtoffers was 218 en de aangerichte ravage was enorm. Met de aanval wilde het MNLF duidelijk maken dat ze zich buitengesloten voelden in de vredesonderhandelingen tussen de regering en een rivaliserende moslim verzetsgroep.

Door: Willem van Dam

Op 9 september arriveerden de strijders van het Moro National Liberation Front (MNLF) op de kust van Zamboango City aan de zuidpunt van het Zamboanga schiereiland. De bedoeling was, zo verklaarden ze later, om een protestmars te houden naar het centrum van de stad en hun eigen vlag te hijsen op het stadhuis van Zamboanga City. Een twijfelachtige uitleg, want ze waren 2. Zamboanga veranderd in oorlogsgebiedallen zwaar bewapend en veroorzaakten bij aankomst paniek onder de bewoners. Daardoor trokken ze de aandacht van politie en militairen en al spoedig ontstonden er vuurgevechten.

Veel onduidelijkheden

Als gevolg van die vuurgevechten verschansten de MNLF strijders zich in een aantal wijken en namen een stel burgers in gijzeling. De situatie escaleerde snel. Het leger trommelde een flinke troepenmacht op en binnen een paar dagen waren vijf barangays (wijken) verworden tot oorlogsgebied.
Aanvankelijk waren er veel onduidelijkheden. Het aantal MNLF strijders werd in het begin geschat op nog geen 200 en het aantal gijzelaars op 40. Uiteindelijk bleken er tenminste 400 MNLF strijders te zijn, die zo'n 200 burgers in gijzeling hadden genomen om als menselijk schild te dienen. Het was ook onduidelijk wat de aanvallers wilden bereiken met hun aktie, want er werden geen eisen gesteld.
Op de derde dag belde de woordvoerder van MNLF leider Nur Misuari vanuit General Santos naar een landelijk radiostation en eiste bemiddeling van de Verenigde Naties. Via die woordvoerder werd duidelijk dat de Misuari factie van het MNLF achter de aanval zat. Met de aanval wilden ze hun onvrede uiten, omdat ze zich buitengesloten voelden in de vredesonderhandelingen tussen de regering en het rivaliserende Moro Islamic Liberation Front (MILF). Hij riep op tot een staak het vuren en onderhandelingen, maar daar ging de regering niet op in.
De dag erna had de burgemeester van Zamboanga City Nur Misuari zelf aan de telefoon en vroeg hem de aanval te staken. Maar in dat gesprek ontkende Misuri dat hij verantwoordelijk was voor de aanval. Er was echter niemand die dat geloofde, want zijn top commandant Habier Malik was de leider van de gewapende strijders. De andere factie van het MNLF had zich al meteen in het begin gedistantieerd van de aanval.

Munitie depots

De MNLF strijders kwamen aan aan de oostkant van de stad aan land en verschansten zich in een aantal dichtbevolkte barangays deels gebouwd in een gebied met mangrove moerassen en plassen. Het zijn de wijken waar veel moslims wonen. Een flink deel daarvan is afkomstig van de Sulu eilanden, waar ze de steeds weer oplaaiende gevechten tussen het leger en de Abu Sayaff en het MNLF zijn ontvlucht.

3. Militaren in de tegenaanvalHet leger bestreed de MNLF strijders met zwaar geschut. Als reactie posteerden die aan de rand van de wijken aan elkaar vastgebonden gijzelaars die met witte vlaggen zwaaiden en naar het leger schreeuwden om te stoppen met de beschietingen. De Moslim strijders verspreidden zich over 14 barangays, maar de gevechten waren het zwaarst in Rio Hondo, Sta. Catalina, Sta Barbara, Miriki en Kasanyangan. Terwijl de gevechten aanhielden vielen er steeds meer slachtoffers onder de burgers, militairen en politie, maar vooral onder de moslim strijders. Huizen werden in brand geschoten of gestoken. Het leven in de hele stad kwam tot stilstand. Winkels bleven dicht en het vliegveld en de haven werden gesloten. Ook voerden de MNLF strijders aanvallen uit op het naburige eiland Basilan.
Het werd een van de bloedigste, hevigste en langste gevechten tussen het leger en moslim opstandelingen in de afgelopen decennia.
Dat de aanvallers het zo lang uithielden tegen het zwaarbewapende leger kwam volgens enkele gijzelaars omdat ze op veel plaatsen munitievoorraden hadden. Blijkbaar was de aanval goed voorbereid en hadden de aanvallers vooraf, verspreid over de barangays, munitiedepots aangelegd.

Slachtoffers

4. Vluchtelingen in de straten van ZamboangaNa 20 dagen waren de aanvallers verslagen en bleken er 12 burgers te zijn omgekomen, alsmede 23 militairen en politiemensen. Van de MNLF strijders werden er 183 gedood en 250 gevangen genomen. Een onbekend aantal is ontkomen, waaronder waarschijnlijk commandant Habier. Er waren 120.000 vluchtelingen in Zamboango en bijna 10.000 in Basilan. Tienduizend huizen en gebouwen brandden tot de grond toe af en het vuur verzwolg alles wat was achtergebleven, inclusief auto's, tricycles en andere voertuigen. De ravage die achterbleef was onvoorstelbaar groot.
Nadat de strijd was afgelopen duurde het nog een week of meer voor de bewoners terug konden naar hun woonplaats. Het leger was bang dat er sluipschutters waren achtergebleven en wilde het gebied daarom eerst nog uitkammen. Zestig- tot zeventig duizend bewoners bleven geruïneerd achter, ze hadden niets om naar terug te gaan. Niet alleen hun huis, maar hele stukken van de wijken waren verdwenen. Het waren echter niet alleen de moslimstrijders die huizen in brand staken. Boze inwoners van barangay Talon-Talon constateerden dat in een aantal straten alle huizen van moslims door het leger, na afloop van de strijd, in brand werden gestoken. Een inwoner die zijn huis in vlammen zag opgaan zei te begrijpen wat de 'clearing operaties' van het leger betekenen: het betekent 'het in brand steken van onze huizen'.

Kritiek op aanpak

Veel van de inwoners uitten via sociale media kritiek op de aanpak van regering en leger en begrepen niet waarom er niet met de aanvallers onderhandeld was om hun huizen en wijken te sparen. Is het niet bij de leiders opgekomen dat hier in Zamboanga problemen ook kunnen worden opgelost via onderhandelingen, zo luidden een aantal commentaren. Ook werd in veel berichten gemeld dat de gebeurtenissen tot meer discriminatie leidde en alle moslims uitgemaakt werden voor rebellen en duivels.

De overheid heeft vier miljard peso vrijgemaakt voor de opvang van de slachtoffers en om de ontheemden te voorzien van voedsel en tijdelijk onderdak. Een bedrag van tien miljard zal volgens een woordvoerder van de regering vrijgemaakt worden voor het weer opbouwen van de wijken. Veel bewoners hebben er echter een hard hoofd in dat ze kunnen terugkeren en hun huis kunnen herbouwen. Ze zijn alles kwijt, hebben geen bewijzen dat ze eigenaar zijn van de grond waar ze woonden en door de dichte en chaotische bebouwing kunnen ze soms niet eens aangeven waar ze precies woonden. Velen zijn bang dat ze, ondanks de beloften van de overheid, gedwongen zullen worden zich ergens anders te vestigen of terug gestuurd te worden naar de woonplaatsen in de Sulu archipel die ze zijn ontvlucht.

Vredesonderhandelingen

6. MNLF StrijdersIn september 1996 sloot het MNLF een vredesovereenkomst met de regering van toenmalige president Ramos. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en Indonesië speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van dit verdrag. De plannen voor economische ontwikkeling van grote delen van Mindanao, die onderdeel uitmaakten van het verdrag, liepen op niets uit. De regering kwam haar afspraken niet na, maar ook Nur Misuari, die in 1997 werd aangesteld als gouverneur van de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM), faalde als bestuurder. Na vijf jaar en een budget van acht miljard peso per jaar was de ARMM nog steeds even arm en onderontwikkeld. De andere leiders van het MNLF waren dusdanig teleurgesteld in Misuari dat ze hem in april 2001 afzetten als voorzitter en hem vervingen door een Comité van de vijftien leiders. In de verkiezingen van eind november 2001 werd één van die leiders kandidaat gesteld voor het gouverneurschap van de ARMM. Dat was tegen het zere been van Misuari, die zelf gouverneur wilde blijven. Om te voorkomen dat de verkiezingen doorgingen en hij zodoende aan de macht kon blijven liet hij zijn manschappen een legerpost aanvallen op het eiland Jolo, in de Sulu archipel. De gevechten duurden enkele dagen en kostten meer dan 100 mensen het leven, vooral manschappen van Misuari.
Misuari vluchtte naar Maleisië, maar werd enkele dagen later gearresteerd en uitgeleverd. Hij zat enkele jaren in de gevangenis en kreeg toen gratie.

Bangsamoro Republiek

7. Misuari en Habier tijdens onafhankelijkheidsverklaring op 12 augustus 2013In oktober 2012 sloot de huidige regering Aquino een vredesverdrag met het MILF. Verdere uitwerking van deze overeenkomst moet uitmonden in een nieuwe autonome regio onder de naam Bangsamoro. Het MILF heeft zich in 1977 van het MNLF afgescheiden en is inmiddels een veel grotere en invloedrijkere beweging dan het verdeelde MNLF. Misuari noemde de overeenkomst tussen de regering en het MILF onrechtmatig en in strijd met internationale wetten, omdat het vredesakkoord met het MNLF uit 1996 internationaal erkend is. Hij voelde zich (wederom) miskend en gepasseerd.
In mei 2013 stelde hij zich kandidaat voor het gouverneurschap van de ARMM, maar met tien procent van de stemmen leed hij een smadelijke nederlaag. Op 12 augustus riep hij vanuit Jolo een eigen Bangsamoro republiek uit en dreigde met afscheiding. Zijn actie kreeg echter weinig aandacht en werd door de regering geheel genegeerd. Om toch de aandacht te vestigen op zijn onvrede koos hij deze keer voor het voor de media veel toegankelijker Zamboanga als doelwit, met rampzalige gevolgen voor de bevolking.
Inmiddels is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Misuari en Habier. Misuari is echter niet meer gezien in het openbaar sinds 12 augustus van dit jaar en het is niet zeker of Habier nog in leven is.

Voor meer informatie over vredesonderhandelingen tussen de Filipijnse regering en het moslimverzet, zie:
http://www.tambuli.nl/achtergronden/politiek/item/540-vredesakkoord-tussen-regering-en-moslimverzet

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.