Follow Me on Twitter
Monday, 31 December 2007 21:16

Gebruik je familie bij oplossen van conflicten’

Onderzoek naar stamboom voorkomt bloedwraak op Mindanao

“Mijn familie heeft nu rust. We kunnen weer naar buiten en zijn niet meer bang om te worden vermoord”, zegt Esrafel Rangaig. Dankzij Rido, een organisatie die bemiddelt in confl icten tussen Maranao clans, is verder bloedvergieten voorkomen.

De familie van Esrafel Rangaig was verwikkeld in een rido, een Maranao woord voor bloedwraak tussen twee clans, sinds zijn broer vorig jaar werd vermoord vanwege een ruzie over land. Confl icten over eigendomsrechten van land komen vaak voor onder de Maranao. Deze islamitische inheemse bevolkingsgroep woont op Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. Probleem is dat de Maranao hun land nooit documenteerden. Daardoor zijn ze veel land kwijtgeraakt aan rijke investeerders, die na de Filipijnse onafhankelijkheid Mindanao binnenkwamen. Volgens de regering stond het nieuwkomers vrij land dat niet geregistreerd stond, in bezit te nemen. Van het officiële rechtssysteem moeten de Maranao niets hebben. Daarom heeft Rangaig, hoewel hij bij de politie werkt, geen aangifte gedaan van de moord op zijn broer. Hij en zijn familie zijn zelf op zoek gegaan naar de dader, met de bedoeling wraak te nemen. Het is een van de traditionele manieren in de cultuur van de Maranao om een eind te maken aan confl icten. En een van de bloedigste, die tot een hoog dodental kan leiden.

Oog om oog, tand om tand

De organisatie RIDO (Reconciliatory Initiatives for Development Opportunities) probeert hieraan een eind te maken door te bemiddelen bij confl icten tussen Maranao clans. Hierbij maakt ze gebruik van de familieverwantschap. Oprichter Abdul Hamidullah T. Atar, roepnaam Pogie, ontdekte het belang van bloedrelaties toen hij in 2005 de stamboom van zijn eigen familie optekende. “Heel toevallig was er op dat moment een confl ict met een familielid. Toen ik liet zien wie er allemaal tot onze stamboom behoorden, tot onze clan, bleek dat degenen die verwikkeld waren in het confl ict met elkaar verwant waren. De ruzie die gemakkelijk had kunnen uitlopen op bloedvergieten, werd op deze manier binnen de clan opgelost”, legt de 29-jarige Pogie uit. “De Maranao kennen drie manieren om een confl ict te beëindigen” vertelt Pogie. “Allereerst kan er worden gekozen om bloedgeld te betalen, de diyat. Daarnaast bestaat het principe van oog om oog, tand om tand, oftewel wraak nemen. De laatste manier is om je terug te trekken uit de rido, ofwel de qiyas. Wraak komt het meest voor. In geval van moord zoekt de familie van het slachtoffer de dader om die vervolgens te doden. Als de dader niet wordt gevonden, kan het zijn dat een ander familielid de prijs betaalt. Alle familieleden zijn bij het confl ict betrokken en lopen de kans slachtoffer van wraak te worden.”

Ouderraad

Inmiddels heeft Pogie de stamboom opgetekend van drie grote clans, Balindong Jaman, Sidik A Datu and Maruhom Sidik, die deel uitmaken van het sultanaat Marawi. Ook al erkent de nationale overheid het sultanaat niet, voor de Maranao heeft het nog steeds een belangrijke betekenis. Samen met een collega is Pogie de deuren langsgegaan van de in totaal dertigduizend leden. Hij heeft de families die uit de drie clans stammen tot tien generaties terug achterhaald. De clanleden die hij ondervroeg, reageerden allemaal heel enthousiast. Het leidde ertoe dat de clans een speciale ouderraad in het leven riepen van de meest gerespecteerde leden van elke familie. Deze ouderraden vormen een organisatie per clan, die als taak heeft om confl icten te verminderen. Ze komen regelmatig bij elkaar om te netwerken, wat van belang is om bij confl icten te kunnen bemiddelen. Om de ouderraden te ondersteunen en zo bij te dragen aan vermindering van het aantal doden, heeft Pogie de organisatie RIDO opgericht. Vanuit Iligan City en Marawi City, twee steden in de provincies Lanao del Norte en Lanao del Sur op Mindanao, verzorngt ze onder andere trainingen in confl ictoplossing. De ouderraden hebben intussen al 23 confl icten opgelost, waardoor veel levens gespaard zijn gebleven.

Neven

Zo is ook in het geval van Esrafel Rangaig de bemiddeling zonder bloedvergieten verlopen. Abdul Jabbar, familielid van de verdachte die de broer van Rangaig doodschoot, herinnert zich de voorgenomen wraak van Rangaig’s familie: “Ze kwamen met alle familieleden, zo’n driehonderd man, allemaal bewapend, hierheen om binnen onze familie de persoon te vinden die hun familielid had vermoord. Gelukkig heeft de ouderraad geholpen door te bemiddelen bij het confl ict. Ze achterhaalde de namen van het slachtoffer en de verdachte en die bleken neven van elkaar te zijn in de vijfde graad. Als er niet was bemiddeld in dit confl ict, dan weet ik niet wat er gebeurd zou zijn. Misschien zouden er wel meer dan vijftig mensen zijn gedood. De kogels van wapens kunnen heel ver reiken!”

Zweren op de Koran

Ook Rangaig heeft vrede met de situatie. “De moordenaar van mijn broer is gevonden. In een vergadering met de twee families is hij veroordeeld om bloedgeld te betalen aan onze familie. In aanwezigheid van alle familieleden, de burgemeester van Marawi City, de ouderraad en de religieuze leiders, zweerde hij op de heilige Koran dat hij er spijt van had en dat hij nooit meer een misdaad zal plegen. Het is veel belangrijker om de verdachte te horen zweren tot Allah dan dat hij door een rechter wordt veroordeeld”, verklaart Rangaig. “Mijn familie heeft nu rust. We kunnen weer naar buiten en zijn niet meer bang om te worden vermoord. Ik raad het andere clans aan om hetzelfde te doen, de stamboom te documenteren. Het is goed om je familie te gebruiken bij het oplossen van een conflict. Het is een snelle manier, die niet veel kost, maar wel veel levens kan besparen. Bovendien Bovendien weten we nu wie er tot onze familie behoort. Dat is leuk om te weten.”

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.