Follow Me on Twitter
Tuesday, 23 November 2010 22:52

Maguindanao massamoord: één jaar later

1. Familie plaatst kaarsen op de plek van de moordenEind deze maand is het een jaar geleden dat 57 mensen werden vermoord in de provincie Maguindanao, op het eiland Mindanao in de Filipijnen. De rechtszaak tegen de vermeende daders begon in september van dit jaar. De voorbereiding nam veel tijd in beslag. Vijf van de gehoorde getuigen legden verklaringen af die zeer belastend zijn voor de machtige Ampatuan clan. Zij zijn de hoofdverdachten in het proces. Een kroongetuige werd in juni vermoord.

Door Evert de Boer

Het vooronderzoek naar het bloedbad nam meer dan tien maanden in beslag en werd herhaaldelijk uitgesteld door de vertragingstactieken van de batterij van bekende advocaten van de Ampatuan familieclan. De Ampatuan clan, die in Maguindanao al sinds de jaren zestig aan de macht is, wordt ervan beschuldigd de moordpartij te hebben georganiseerd.

Rechtszaak

2. Rechter Solis-Reyes in de rechtszaalEr waren verschillende rechters die de zaak te precair vonden en weigerden die in behandeling te nemen. Uiteindelijk stemde Jocelyn Reyes, een vrouwelijke rechter uit Quezon City, erin toe om de rechtszaak op zich te nemen. Op 8 september jongstleden begon zij met de rechtszaak tegen 17 van de in totaal 196 verdachten. Hen is moord op de 57 slachtoffers ten laste gelegd. 3. Andal Jr. wordt naar de rechtszaal geleidDe hoofdverdachte is voormalig burgemeester Andal Ampatuan Jr. Andal Jr. en de 16 andere verdachten die nu terecht staan verklaarden aan het begin van het proces onschuldig te zijn. Er zijn tot nu toe 81 verdachten opgepakt. Dat betekent dat er nog 115 voortvluchtig zijn. Van de 81 zijn er vijftig voorgeleid en in staat van beschuldiging gesteld. Allen verklaarden onschuldig te zijn. Twee verdachten van de Ampatuan clan, Andal Sr. en Zaldy Ampatuan, zijn nog niet voorgeleid. Hun zaak wordt nog voorbereid. Naast de Ampatuans zijn de verdachten voornamelijk politiefunctionarissen en leden van de gewapende milities die fungeerden als lijfwachten en leden van de veiligheidsdienst van de Ampatuan clan.

Jarenlang proces

Het proces vordert langzaam omdat er maar één keer per week een zitting wordt gehouden. Een officier van justitie heeft het hooggerechtshof verzocht om rechter Reyes te ontheffen van andere zaken en om het aantal zittingen te verhogen. Daarop vooruitlopend heeft de rechter zelf besloten om de eerste drie weken van december bij wijze van proef twee zittingsdagen per week te houden om te kijken of het gerechtshof, aanklagers en verdedigers dat tempo aankunnen.

4. Slachtoffers Maguindanao massacreEen hoger tempo van het proces lijkt hard nodig want de aanklagers hebben 227 getuigen opgeroepen en de verdediging 273. In het huidige tempo kan de rechtszaak daarom jaren gaan duren. Familieleden van de slachtoffers maken zich daarover grote zorgen. De kans is groot dat bij een langdurig proces de media aandacht verdwijnt en daarmee de publieke belangstelling. Ervaring heeft geleerd dat het dan gemakkelijker wordt voor invloedrijke figuren om getuigen, advocaten en zelfs rechters om te kopen en vrijspraak te krijgen. Nu al zijn er klachten over pogingen tot omkoping. De moeder van een van de slachtoffers werd eerder dit jaar door drie mannen benaderd met een aanbod om voor drie miljoen peso af te zien van betrokkenheid bij het proces. Ze zeiden de familie Ampatuan te vertegenwoordigen. Later werden nog twee families benaderd om er verder het zwijgen toe te doen in ruil voor een bedrag van acht miljoen peso

Getuigen vermoord

Hoe langer de rechtszaak duurt hoe gevaarlijker het wordt voor de getuigen van de aanklagers. In de afgelopen zeven maanden werden al vijf voormalige werknemers van de Ampatuan clan, die bekend waren met de plannen voor het misdrijf, om het leven gebracht. Een van hen was Suwaib Upham, lid van de gewapende militie en direct betrokken bij de schietpartij. Hij had zich aangemeld om tegen de Ampatuans te getuigen en werd gezien als een van de kroongetuigen. Het Ministerie van Justitie stelde zich niet erg bereidwillig op, waardoor deze getuige niet in het beschermingsprogramma voor getuigen terecht kwam.

Volgens de nationale journalisten vakbond NUJP heeft een van de drie journalisten die bij toeval aan de moordpartij ontsnapte doodsbedreigingen ontvangen. Ook rapporteerde deze journalist dat er voortdurend onbekende mannen bij zijn huis rondhangen die regelmatig foto's nemen. Hij voelt zich daardoor zwaar geïntimideerd. De NUJP liet verder weten dat verschillende journalisten uit Mindanao, die verslag doen van de rechtszaak tegen de Ampatuans, per telefoon en sms doodsbedreigingen hebben ontvangen

Spijtoptanten

In de eerste twee maanden van het proces werden vijf getuigen van de aanklagers gehoord. Twee ervan zijn politiefunctionarissen die bij het bloedbad betrokken waren en zich aanmeldden als spijtoptanten. In totaal hebben zich 33 spijtoptanten als getuigen bij de aanklagers gemeld, allen politiefunctionarissen en leden van de militie, in ruil voor strafvermindering. Twee andere getuigen waren boeren die vlak in de buurt wonen van de plaats waar de moordpartij plaatsvond en getuige waren van het drama.

Met voorbedachte rade

Tijdens de eerste zittingsdagen van het proces legde huisbediende Lakmodin Saliao zeer belastende verklaringen af voor de Ampatuan clan. Hij is al 18 jaar in dienst van de familie en verklaarde dat de clan tijdens een diner op 17 november, zes dagen voor de slachtpartij, het besluit tot de massamoord nam. Saliao noemde de namen van meer dan twintig mensen die aanwezig waren, voor een groot deel leden van de Ampatuan clan. De discussie ging erover hoe ze konden verhinderen dat Esmael Mangudadatu zich kandidaat zou stellen voor het gouverneurschap. Volgens de getuige stelde Andal Jr. voor om gewoon iedereen te vermoorden die met Esmael zou meegaan om zich in te schrijven. Hij bood aan om de leiding te nemen in de uitvoering van de plannen. De rest van de aanwezigen ging daarmee akkoord. Op de avond voor de massamoord kwam een kleinere groep van de Ampatuans weer bijeen om de laatste voorbereidingen te treffen.

Smeergeld

Andal Ampatuan Sr.Saliao vertelde dat de Ampatuans van plan waren om in mei 2010 een van de advocaten, die hen verdedigen, te laten vermoorden en de schuld daarvan in de schoenen van Mangudadatu te schuiven. Uiteindelijk werd dat plan niet uitgevoerd.
De huisbediende verklaarde dat Andal Sr. op 11 maart vanuit de gevangenis opdracht had gegeven om 10 miljoen peso te overhandigen aan Jesus Dureza, de regeringsadviseur voor Mindanao. Hij wilde daarmee bereiken dat de aanklachten tegen de clan zouden worden ingetrokken. De getuige verklaarde verder dat de patriarch ook regelde dat er 386 miljoen peso werd uitgedeeld aan zijn aanhangers. Dat geld was bedoeld om getuigen om te kopen en om met bewijzen te knoeien.
Saliao zei dat hij zich gemeld had als getuige nadat hij van een van de dochters van Andal Sr. had gehoord dat ze hem wilden vermoorden omdat hij te veel wist.

Getuigenverklaringen

De twee boeren die getuigden legden verklaringen af die elkaar aanvulden. De eerste vertelde hoe hij gezien had dat Kanor Ampatuan, neef van Andal Jr., een konvooi auto's bij een wegversperring tot staan bracht. Kanor had de leiding over een grote groep gewapende mannen die iedereen in het konvooi onder schot hield en liet uitstappen. Het was volgens de getuige het konvooi dat op weg was om de leider van de rivaliserende politieke familie, Esmael Mangudadatu, aan te melden als kandidaat voor het gouverneurschap van Maguindanao voor de verkiezingen van mei 2010. Mangudadatu was er zelf niet bij, maar wel zijn vrouw, een zus, een aantal andere familieleden, enkele advocaten en een groep van 32 journalisten. De getuige verklaarde dat Kanor en zijn mannen het konvooi een stukje verder naar een afgelegen heuveltop brachten, waar Andal Jr. zich met zijn privéleger bij hen voegde. Dat was niet ver van waar de tweede boer aan het werk was. Die vertelde hoe hij zag dat de slachtoffers achter elkaar op gruwelijke wijze werden vermoord. Volgens hem smeekten de slachtoffers om mededogen, maar in plaats daarvan werden ze geschopt, geslagen en kregen ze klappen met de kolven van de geweren.
Hij zag ook hoe de lichamen van de slachtoffers en de auto's waar ze in reden met behulp van een bulldozer werden begraven. Beide getuigen waren zeer emotioneel en huilden regelmatig terwijl ze hun getuigenis aflegden.

Angst

De twee politiemensen die getuigden waren op de plek des onheils aanwezig en direct betrokken bij de massamoord. Politie-inspecteur Diongon vertelde dat hij op een bijeenkomst op 19 november hoorde van de plannen voor de moordpartij. Op vragen van de verdediging waarom hij zijn leidinggevende daarvan niet op de hoogte had gesteld antwoordde de inspecteur dat hij en zijn 15 manschappen de plannen van Andal Jr. niet durfden te dwarsbomen vanwege de angst voor de hoofdverdachte. Ze waren met veel te weinig om zich te verzetten. Hij legde uit dat het hier niet om een gewone burger gaat maar om iemand die het met een mensenleven niet zo nauw neemt en in het verleden al veel moorden heeft gepleegd.

Andal Jr. vermoordt 40 mensen

plaats van de misdaadDe meest gedetailleerde getuigenis van wat zich op die 23ste november afspeelde kwam van politiefunctionaris Reiner Ebus. Ebus beschreef zichzelf als een lijfwacht van Andal Jr. die een van de voertuigen bestuurde die de slachtoffers naar een met gras bedekte heuvel reed. Hij vertelde dat hij vlak bij hem stond toen de hoofdverdachte op de slachtoffers schoot. "Andal Jr. haalde als eerste de vrouw van Mangudadatu uit haar voertuig en schoot in haar bovenbenen en kruis. Hij stond te lachen toen hij haar vervolgens doodschoot. Daarna dwong hij een groep van tien slachtoffers op een rij te gaan staan en schoot hen na elkaar dood. Hij trok zich niets aan van de smeekbeden van de slachtoffers. Kanor Ampatuan stond naast hem en schoot ook op de slachtoffers. Twee mannen sprongen uit één van de auto's en probeerden te vluchten. Ze werden achtervolgd door mannen van de militie en politie die hen allebei doodschoten. De anderen huilden en smeekten om mededogen. Andal Jr. liep op hen af en begon in het wilde weg op hen te vuren", aldus de verklaring van Ebus. Op de vraag hoeveel slachtoffers Andal doodschoot antwoordde de getuige: "Ongeveer veertig en de anderen werden doorgeschoten door twee andere Ampatuans en hun gewapende mannen."
Ook deze getuige vertelde dat hij bang was voor Andal Jr. en vreesde voor zijn leven omdat hij van de plannen afwist en getuige was van de moordpartij.

Arrestaties

Enkele dagen na het bloedbad werd Andal Ampatuan Jr. gearresteerd. Anderhalve week daarna werd ook Andal Ampatuan Sr. opgepakt. Hij ontsnapte aanvankelijk in een ambulance, verschool zich in Davao City en verspreidde het gerucht dat hij ernstig ziek was. Hij had het maximum van drie termijnen als gouverneur erop zitten en Andal Jr. moest hem opvolgen, zo was de bedoeling. De clan duldde niet de uitdaging van Mangudadatu voor het gouverneurschap en beraamde daarom de moordpartij.
Naast deze twee Ampatuans staan nog vier andere prominente leden van de clan terecht. Daaronder ook Zaldy Ampatuan, de broer van Andal Jr. en tevens gouverneur van de Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM). Zaldy kreeg het voor elkaar om in maart dit jaar vrijgelaten te worden door de toenmalige Minsister van Justitie uit het kabinet van president Gloria Arroyo. Dit leverde echter nationaal en internationaal zo'n storm van protest op dat hij twee weken later weer werd opgepakt.

Nog steeds een van de machtigste clans

kaart maguindanaoOndanks de betrokkenheid van de Ampatuan familieclan bij het grootste bloedbad in de aanloop naar verkiezingen in de Filipijnse geschiedenis, vormen zij nog steeds een van de machtigste politieke clans in het land. De overwinning van Esmael Mangudadatu op twee Ampatuans voor het gouverneurschap maakte aan die machtspositie geen einde. In mei jongstleden deden maar liefst 68 leden van de Ampatuan clan mee aan de verkiezingen, waarvan er vijftien een zetel wonnen. Simeon Datumanong, een neef van Andal Sr., werd herkozen in het Huis van Afgevaardigden. Acht leden van de clan werden gekozen als burgemeester en zes als vice-burgemeester. Die overwinningen hebben ook te maken met het feit dat de Ampatuans sinds 2001 het aantal gemeenten in de provincie Maguindanao met vijftien hebben uitgebreid. Dat deden ze door de wat grotere gemeenten op te splitsen en daarmee nog meer potentiële functies voor de clan te creëren.
Er is geen politieke clan op de Filipijnen die in de verkiezingen van mei 2010 meer posities veroverde dan de Ampatuans. Deze resultaten weerspiegelen de greep die de clan nog steeds heeft op Maguindanao, hun controle over de rijkdommen van de provincie en de sluwe electorale strategie die ze hanteren. Ook in de lokale verkiezingen van afgelopen oktober wonnen verschillende leden van de clan een positie als dorpshoofd.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.