Follow Me on Twitter
Saturday, 09 April 2011 08:03

Het verhaal over de ‘Witte’ Mangyans

1. Mangyan vrouwenEnige tijd geleden deden geruchten de ronde over het bestaan van een bijzondere bergstam in westelijk Mindoro (Mindoro Occidental). Het bestaan van een bergstam in Mindoro, een eiland ten zuidwesten van Luzon, was op zichzelf niks bijzonders. Immers, Mindoro is het thuisland van de Mangyans, een algemene naam voor de acht inheemse volken die op het eiland wonen. Wat het publiek het meest intrigeerde en ten slotte zelfs een team onderzoekers aanspoorde om op zoek te gaan naar dit volk, was het feit dat er gezegd werd dat de leden van de stam een witte huidskleur hadden.

Nederlandse kooplui

Er werden theorieën opgehangen over hoe deze zogenaamde Witte Mangyans in Mindoro terecht waren gekomen. Sommigen veronderstelden dat zij de nakomelingen waren van Nederlandse kooplui, die vele jaren geleden handel dreven met de Mangyans. Sommigen trachtten het bestaan van dit volk wetenschappelijk te verklaren, waarbij zij met een uitleg kwamen over huid-pigmentatie, overmatige blootstelling aan zonlicht en andere zinnige verklaringen. Veel mensen waren daar natuurlijk nogal sceptisch over en geloofden niet dat de Witte Mangyans bestonden. Maar zoals dat nu eenmaal gaat, bleek de waarheid eigenaardiger te zijn dan de verzinsels.

'Witte' missionaris

Antoon Postma in Mangyan kledingDe man die de oorzaak was van het ontstaan van de legende leeft bij de stam van de Hanunuo-Mangyans, in het Panaytayan gebergte in Mindoro. Hij heet Antoon Vreeze Postma, is antropoloog en paleograaf en leeft al bijna 50 jaar bij de Mangyans. Hij werd in 1958 als SVD missionaris (van Steyl) uitgezonden naar Roxas in Mindoro Occidental om daar kapelaan te worden. Enkele jaren later werd hij overgeplaatst naar Panaytayan en is daar eenvoudigweg nooit meer weggegaan.
Antoon was vanaf het begin onder de indruk van de schoonheid en de rijkdom van de cultuur van de Mangyans. Dertig jaar na zijn aankomst in Panaytayan, nam Antoon afscheid van het priesterschap en trouwde hij met Yam-y, een Hanunuo-Mangyan. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, die allen werden opgevoed als Mangyan kinderen. Zij spreken Hanunuo en gaan naar plaatselijke scholen.

Het zien van een witte man en verschillende kinderen die een lichte huid hebben in vergelijking met de anderen, zo diep in de bergen van Mindoro, zal zeker verbazing hebben gewekt bij buitenstaanders. Dit maakt alle geruchten over het bestaan van een stam van Witte Mangyans een stuk begrijpelijker.

Mangyan gedichten

Antoon wordt door de Hanunuo-Magyans volledig geaccepteerd als een van hen en wordt Bapa Antoon (oom Antoon) genoemd als teken van respect. Wat zijn verhaal evenzeer bijzonder maakt, is zijn werk voor de Mangyans, dat alles bij elkaar zo'n vijf decennia beslaat.
Hij is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste paleografen in Azië en heeft in al die jaren meer dan 20.000 Mangyan ambahans (gedichten) bijeen gebracht en overgezet in het hedendaagse schrift (paleografie is het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften). Hij verzamelde meer dan 10.000 foto's en kunstwerken over de Mangyans en Mindoro en schreef vele boeken over de cultuur, de ambahan en de oude geschreven taal van de Hanunuo-Mangyans. Meer dan 260 ambahans vertaalde hij naar het Engels, die daarna werden gepubliceerd in een boek met de titel "Schatten van de Mangyans".

Schrift uit de oudheid

Bamboe busje met oud schiftHet is ook aan zijn toewijding en inspanningen te danken dat het schrift van de noordelijke Buhid-Mangyans en van de zuidelijke Hanunuo-Mangyan werden uitgeroepen tot nationaal cultureel erfgoed. Datzelfde geldt voor de oude geschreven talen van de inheemse volken van de Tagbanua en de Palaw'an, beiden van Palawan, die ook door hem in kaart werden gebracht en ontcijferd.
Deze oude schriften zijn alle opgenomen in UNESCO's Werelderfgoedlijst van documenten.
Postma is ook verantwoordelijk voor het ontcijferen van het oude schrift van de koperen plaat die bekend staat als de "Laguna koperplaatinscriptie." Deze in 1989 in het Lagune Lake gevonden plaat is het oudst bestaande document dat ooit in de Filipijnen is gevonden. Dit schrift dateert van 900 na Christus. Het bewijst dat de vroegere eilandbewoners ver voor de komst van de Spanjaarden een rechtsgeldige en geschreven cultuur hadden en omgang hadden en handel dreven met verschillende Aziatische beschavingen.

Mangyan Heritage Centrum

In 2000 stichtte Postma, samen met een Duitse missionaris Frater Ewald Dinter en de Filipijns-Amerikaanse vrijwilliger Quint Fansler, het Mangyan Heritage Centrum (MHC). Zij bouwden een kleine bibliotheek in Calapan, waarin nu de grootste collectie van materiaal over de Mangyans is gehuisvest. Samen met verschillende organisaties werken zij aan het behoud van de oude geschriften en tradities van de Mangyans. Hun doel is ook om de bekendheid van de ambahan en het oude schrift onder de jongere generaties van Mangyangs en andere Filipino's te vergroten en zo te voorkomen dat ze in de vergetelheid raken.Aankondiging reizende tentoonstelling

Het MHC heeft een reizende foto- en kunsttentoonstelling van de Mangyans , die momenteel rondgaat langs opleidingsinstituten, musea en kunstcentra. Vanuit het MHC worden lezingen gegeven in zowel binnen- als buitenland. Het centrum is tevens verantwoordelijk voor het beheer van de bibliotheek, het uitgeven van boeken over de Mangyans en het digitaliseren van alle verzamelde documenten en foto's.

Geridderd

Gezien de grote waarde van zijn bijdrage aan het in kaart brengen en bewaren van de cultuur van de Mangyans en daarmee aan de Filipijnse cultuur, moest zijn geboorteland wel aandacht schenken aan wat hij heeft bereikt. In maart 2009 werd Antoon Postma benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau, hij kreeg de onderscheiding opgespeld door de Nederlandse ambassadeur in Manilla. De uitreiking werd voor Postma zelf geheim gehouden. Met als smoes dat hij naar Manilla moest komen voor een MHC-gebeurtenis en een bestuursvergadering werd hij naar de hoofdstad gelokt. De aanwezigheid van zijn gehele familie en het gezang in Hanunuo, Engels en Nederlands van een ambahan, die speciaal voor hem was gecomponeerd door zijn oudste dochter Anya, verraste Antoon totaal en maakte diepe indruk op hem. Postma met vrouw en 5 van zijn kinderen op de Nederlandse ambassadeHet maakte zijn 80ste verjaardag tot een bijzondere gebeurtenis.

Het ware verhaal

Dit blijkt het ware verhaal van de Witte Mangyans te zijn. Hij mag dan niet de vader zijn van een stam van lichtgekleurde Mangyans, eigenlijk heeft hij iets veel belangrijkers gedaan.
Door zijn levenslange toewijding heeft hij bijgedragen aan het behoud van wat anders voor de Mangyans en Filipijnse cultuur teloor zou kunnen zijn gegaan. Daarmee heeft hij een basis gelegd voor het in stand houden en bewaren van een bijzondere taal en traditie van een bijzonder volk. En dat is van groot belang voor een land waarvan een belangrijk deel van de historie geschreven is door Spaanse bezetters, dat door drie verschillende landen is gekoloniseerd en dat nog steeds moeite heeft met het vinden van zijn eigen identiteit.

Bron: Expat Travel & Lifestyle Philippines (via het Mangyan Heritage Center)
Vertaling en bewerking: Evert de Boer en Kees Koens
Foto's: Mangyan Hertitage Center (behalve de eerste)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.