Follow Me on Twitter
Wednesday, 20 June 2012 19:43

Verkeersregels in de Filipijnen

1. Jeepneys bij de marktOver het verkeer op de Filipijnen kun je boeken vol schrijven. Leuke dingen over de vele vormen van vervoer en hoe kleurrijk die zijn, de chaos in Manilla en de discipline in de Visayas. Maar laat ik u meenemen naar Ilagan en u vertellen hoe het verkeer zich hier gedraagt. Aan openbaar vervoermiddelen hebben we hier geen gebrek.

Er zijn voldoende goede airconditioned bussen voor de lange afstand zoals naar Manilla, een ritje van 400 km waar de bus 12 uur over doet. Verder hebben we natuurlijk de lokale bussen, de jeepneys, de personenbusjes en ten slotte de tricycles. Eigenlijk niets bijzonders om een verhaal over te schrijven, maar toch! Wat maakt het verkeer hier anders dan op vele andere plaatsen, zeker vergeleken met de Visayas.

Verkeer(de) regels

Het heeft me flink wat tijd gekost om aan de verkeersregels hier te wennen en het komt nog voor dat ik me erger. Slecht voor mijn humeur en voor mijn hart. Aanpassen en je niet druk maken. Rechts rijden is de regel, zodat het achterop komende verkeer je links kan passeren.

Maar die regel is toch wat anders!

Rijden langs de streep op het midden van de wegRegel 1: Rijden doet men nog wel rechts maar wel tegen de middenstreep aan, ook al is de weg nog zo breed. En dat geldt voor iedereen, van vrachtauto tot bus, van auto tot jeepney en van tricycle tot lichte motor. Waarom doet men dat?

Heel simpel, zo hoef je geen rekening te houden met geparkeerde voertuigen. Dat je daarmee het verkeer achter je ophoudt is niet belangrijk. Wat zuurt die Nederlander nou weer, als hij voorbij wil kan hij toch rechts passeren, daar is ruimte genoeg denken ze en zeggen ze desgevraagd ook. En, als je linksaf moet sta je al voorgesorteerd! Lekker makkelijk.

Regel 2: Kijk alleen maar vooruit en let op je voorgangers. Het achterop komende verkeer moet op jou letten, dus spiegels zijn eigenlijk overbodig.

Regel 3: Wil je afslaan dan druk je jouw voertuig gewoon tussen het tegemoet komend verkeer, dat geeft je wel ruimte. Of anders knipper je een keer met je licht als teken naar het tegemoet komend verkeer. Als dat niet werkt, dan ga je.

Regel 4: Passeren kan rechts en links. Als je gaat passeren dan toeter je, je voorganger heeft geen spiegel of kijkt er niet in, maar weet nu dat hij in zijn baan moet blijven. Verandert de bestuurder toch van baan dan hou je de claxon net zolang ingedrukt totdat hij weer terug gaat.

Conclusie: rijden doet men tegen de (denkbeeldige) middenstreep en men kijkt alleen maar vooruit, de weg is van mij. Niemand ergert zich (behalve ik) en niemand toetert of wijst naar zijn voorhoofd. Geduld is een schone zaak, de Filipino heeft tijd om te wachten.

Tricycles

Lange rij wachtende tricyclesProbeer niet om met je auto midden op de dag een parkeerplaats te vinden bij de overdekte winkelcentra (de Malls) of bij de grote markt. Zijn die er dan niet? Jawel, meer dan genoeg, alleen zijn ze bezet door grote aantallen tricycles waarvan de bestuurder vaak in geen velden of wegen is te bekennen.

Er is een overvloed aan tricycles. Mijn inschatting is dat 25 procent van het aantal dat er nu is genoeg zou zijn. Dan zouden ze regelmatig mensen kunnen vervoeren en wat verdienen. Dat de gemeente het aantal tricycles niet beperkt komt omdat voor elke tricycle een vergunning nodig is en het afgeven daarvan geld oplevert voor het kantoor van de burgemeester en land transportation office (LTO). De vergunning van de LTO is een soort wegenbelasting. De drukte die daardoor op de weg ontstaat is blijkbaar minder belangrijk. Er zijn zoveel tricycles dat ze de parkeerplekken in het centrum, bij het ziekenhuis en bij de scholen blokkeren en in grote aantallen leeg rondrijden. Op sommige plekken staan ze netjes in een rij op hun beurt te wachten, maar dan duurt het 45 minuten voor ze op de eerste plek zijn aangekomen en passagiers kunnen oppikken.

Of ze zich daar druk over maken? Nee hoor, want dan hebben ze tijd om lekker samen te kletsen. Veel tricycle drivers zijn tevreden met een inkomen waarvan ze de benzine, hun eten en hun snacks kunnen betalen en hebben weinig oog voor het inkomen voor hun gezin. De kwaliteit van de tricycle is helaas de laatste jaren ook steeds minder geworden. Aan onderhoud, anders dan van het motorblok, wordt niets gedaan.

Tricycles hebben ook eigen verkeersregels:

Regel 1: Druk je overal tussen, één meter tussenruimte is voldoende, en slalom door het verkeer. Denk niet te veel aan de passagiers die je vervoert.

Regel 2: De tricycle driver steekt zijn voet uit als hij links af wil slaan en verwacht dat je hem niet passeert.

Regel 3: Passagiers mag je overal, dus ook op een kruispunt laten in- of uitstappen.

Jeepneys

Jeepneys waren in het verleden vaak kunstwerken met de paarden op de motorkap en prachtige versieringen. Hier in Isabela zijn het nu niet veel anders meer dan roestbakken. Een mooie jeepney is een zeldzaamheid, ze lijken te zijn uitgestorven.

We kennen hier twee vormen van jeepneyvervoer:

De eerste vorm is de jeepney die vroeg in de ochtend afgeladen met mensen vanuit een verre (20 - 30 km) barangay komt en zijn passagiers afzet bij de markt. En in de namiddag rijdt hij dan nog meer afgeladen terug. Samen met de tricycles nemen zij 75 procent van de parkeerplekken op de markt in beslag.

De tweede vorm is de jeepney die tussen twee plaatsen op en neer pendelt. Deze stoppen echt midden op de kruising om mensen in of uit te laten stappen en in het centrum van de stad staan ze op de kruising te wachten op passagiers. Makkelijk toch voor de passagiers om hen te zien staan en makkelijk voor de bestuurder om te zien of er nog passagiers te vinden zijn. En wil je ze passeren dan moet je rustig wachten tot er plek is en niet toeteren, dat helpt echt niet.

Personenbusjes

De personenbusjes hebben het beter georganiseerd. Het zijn de bekende acht persoonsbusjes, hier in de Filipijnen goed voor 14 passagiers, die net als de jeepneys een vaste route op de hoofdwegen rijden. Anders dan de jeepney rijden ze grotere afstanden, van 80 tot 100 kilometer. Ze zijn goed georganiseerd en herkenbaar door de zelfde witte kleur en de zelfde slogan op de zij- en voorkant. Redelijk opgepropt maar goedkoper dan de bus. In diverse grotere plaatsen hebben ze een eigen standplaats en wacht ieder op zijn beurt.

Spiegels en verlichting

Verlichting als een optieNut voor een binnen- en buitenspiegel is er eigenlijk niet. In de spiegel kijken doet men alleen maar als er iemand achter hen toetert. Of het zou moeten zijn voor de bestuurder van de jeepney die kijkt of er achter hem nog een passagier te vinden is.

Een voertuig heeft twee voor- en twee achterlichten. De eerste om in het donker vooruit te kunnen zien en de tweede om door het achterop komend verkeer gezien te worden..... Fout, fout, fout! Die regel geldt enkel voor de bus en de auto. Voor slechts 75 procent van de jeepneys en de tricycles geldt dat ze voorlichten hebben om vooruit te kunnen zien, de rest doet zonder. Achterlichten zijn bij de bouw van het voertuig ooit ingebouwd maar nadat een lampje is stukgegaan is het nooit meer vervangen. Want die lampjes, dat is jammer van het geld toch. Ze hopen natuurlijk dat het achterop komend verkeer met groot licht rijdt, zodat ze tijdig gezien worden. O ja, ze vervoeren mensen. Jammer dan, eigen risico!

APK keuring niet te lastig

Eens per jaar moet je stickers halen bij de LTO. De datum is afhankelijk van het laatste nummer van je kenteken. Zo spreid de LTO haar werkzaamheden over het jaar. De stickers zijn het bewijs dat je de wegenbelasting en de verzekering voor een jaar hebt betaald. Je moet stickers plakken op het kenteken aan de voor- en achterkant en een grotere sticker aan de binnenkant van de voorruit. Daarnaast krijg je een papier waarop je kenteken staat en wat je betaald heb en wanneer, je bewijs van registratie . Om de stickers aan te vragen heb je een bewijs van een emulsietest nodig. Dat is een bewijs dat je auto niet teveel uitlaatgassen produceert, met daarop een foto van het kenteken. Hier gaan de mensen vaak creatief mee om en het is een publiek geheim dat de grootste dieselvervuilers die test doorkomen. Als bewijs dat de stickers en het kenteken bij de betreffende auto horen worden het chassisnummer en het nummer van de motor er met cellotape opgeplakt. Deze nummers staan ook op je registratiebewijs. Als je de papierhandel hebt afgewerkt geldt dit tevens als een soort APK keuring, zonder dat er controle is op banden, uitlaat, het doorroesten van de balken of wat dan ook. Al zou het voertuig niet kunnen rijden en de remmen totaal versleten zijn dan nog kun je jouw stickers halen.

Als alle papieren geregeld zijn en je de stickers op de goede plaats hebt aangebracht ben je herkenbaar voor controles die regelmatig worden uitgevoerd. Deze contoles worden door de LTO samen met het Nationale politiekorps (PNP) uitgevoerd en je ziet hen al van verre staan.

Waarom doen we toch zo moeilijk in Nederland of.... ?

More in this category: « Kinderen zijn kinderen (2)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.