Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 04 July 2009 12:35

Ziekte en afhankelijkheid (Standplaats Siquijor)

standplaats SiquijorVanuit mijn eigen medische praktijk hier heb ik heel vaak te maken met zieke mensen. De klachten variëren van buikpijn of reumatische aandoeningen tot ernstige leverziektes en kanker. Mensen leren leven met de consequenties van lichte aandoeningen. In het geval van ernstige ziektes is het echter een ander verhaal.

Als je ziek wordt...

Is er wel of geen geld voor de dokter? Het antwoord op die vraag bepaalt of mensen pijnstillers slikken of andere medicatie gebruiken. Met of zonder medicijnen vinden mensen in de meeste gevallen wel een manier om met hun leven verder te gaan. Wanneer er sprake is van een ernstige aandoening, is dat echter moeilijk. Net als elders in de wereld komen op de Filipijnen veel gevallen van kanker voor die leiden tot een dood op jonge leeftijd. Als het een jonge moeder betreft dan is de impact op het gezin natuurlijk enorm. De zorg voor de kinderen en het huishouden komen in het gedrang. Als de ziekte de vader treft dan geeft dat in veel gevallen financiële problemen. De medische kosten moeten betaald worden en het inkomen valt weg indien de man overlijdt. Mensen blijven dan niet alleen met enorm veel verdriet achter maar ook met een torenhoge schuld. Je hoort dan ook regelmatig dat families hun grond willen verkopen om zo de noodzakelijke medische zorg te kunnen verkrijgen. De gevolgen daarvan zijn vaak ernstig omdat mensen geen eigen plek meer hebben om te wonen en ergens grond moeten gaan huren. Daarbij moeten ze nog maar afwachten of de gekochte medische zorg voldoende is om iemand beter te maken. Vaak overlijdt iemand alsnog en dan is er vaak geen uitweg meer. Het meest ernstig getroffen zijn echter de mensen die door bijvoorbeeld hersenbloeding of -infarct hun mobiliteit kwijt zijn geraakt en deels verlamd met hun leven verder moeten. Niet mobiel zijn betekent volledig afhankelijk zijn van een ander en dus zijn er in ieder geval twee mensen betrokken bij het leed van de één. Ik heb op dit moment twee mensen die ik verzorg en begeleidt en beiden zijn door hun ziekte verlamd geraakt. De consequenties die het voor hen heeft zijn ingrijpend.

Een meisje van 20

Enige weken geleden werd ik gevraagd om naar een meisje te kijken dat "misschien wel was bezocht door een slechte geest". Nu heb ik zelf helemaal niets met slechte geesten en duivels die van mensen bezit nemen, maar ik besloot om toch even een kijkje te nemen. Bij de zieke aangekomen zie ik een jonge meid die bijna paranoia is van angst, koorts heeft en de indruk wekt dat ze dingen ziet of hoort die er niet zijn. Ik ben geen psychiater en laat me dus niet in medische termen uit, maar ik zag wel dat er iets echt helemaal fout was. Erg veel kon ik niet doen, maar het leek me ernstig genoeg om de dag erop weer terug te komen. Toen bleek ze hele hoge koorts te hebben. Uit de antwoorden op mijn vragen bleek dat er niemand was die enige medische informatie over haar toestand kon geven. Toen ik haar de dag erna hevig schokkend en in mijn ogen volledig epileptisch aantrof, heb ik toch echt geadviseerd om met spoed naar het ziekenhuis te gaan. Om een lang verhaal kort te houden: ze bleek al eerder onderzocht te zijn, had medicatie gekregen tegen epileptische aanvallen, maar was daar om financiële redenen na twee weken mee gestopt. En nu lag ze dus in levensgevaar in het plaatselijke ziekenhuis. Na drie dagen in coma te hebben gelegen kwam ze bij. Vier dagen later verliet ze het ziekenhuis weer, wederom om financiële redenen. Het gevolg van dit alles is dat ze waarschijnlijk blijvend hersenletsel heeft opgelopen als gevolg van de aanvallen. Ze mist volledige controle over haar rechterzijde, kan niet zitten en moet de hele dag verzorgd worden. De familie woont in Cebu en was op familiebezoek hier op Siquijor toen het gebeurde. De moeder is ondertussen terug naar Cebu om ergens geld te gaan verdienen. Het meisje is in een bamboe huisje, nog minder dan een kippenhok, achtergebleven met haar oma, die de volledige zorg heeft. Haar man of partner, ik weet niet of ze ook echt getrouwd zijn, is naar Cebu vertrokken en heeft al drie weken niets van zich laten horen.

Gebrek aan verzorging

Deels verlamd meisje met moeder en zusHet probleem is dat niemand weet hoe ze haar moeten verzorgen. Ze werd in weken niet gewassen, had doorligplekken op haar rug en kreeg nauwelijks iets fatsoenlijks te eten. Ondanks het feit dat iedereen erg betrokken is en doet wat hij kan, is dit meisje op een verschrikkelijke lijdensweg beland. Ze is ver van huis en ver van haar vrienden. Ze kan haar werk in een naaiatelier niet meer doen. En nu is ze in alle eenzaamheid opgesloten zonder enige zorg of begeleiding. Daar komt bij dat ze niet weet waar haar partner is en of die ooit nog wel terug komt. Vandaag hebben we haar gewassen. Voor het eerst sinds weken voelde ze water op haar lichaam en ze heeft ervan genoten. We hebben de klitten uit haar haren gekamd, de doorligplekken behandeld en hebben haar schone kleren aangetrokken. Als ik niets had gevraagd dan had niemand mij verteld dat ze al weken niet gewassen was. Ik heb een prachtige schapenvacht kunnen lenen en die voorkomt hopelijk nog meer doorligwonden. Nee, hier hebben we geen apparaten, attributen en hulpmiddelen. Met een beetje handigheid, spierkracht, uitproberen en improviseren is het gelukt, maar ik denk met weemoed terug aan de tijd dat ik in de gehandicaptenzorg werkte met aangepaste douchestoelen, tilliften en brancards. Dit is het enige wat ik voor haar kan betekenen. Ik kan alleen maar hopen dat er een dag komt dat ze weer kan lopen. Anders zal ze de dag dat er om financiële redenen met haar medicatie werd gestopt nooit vergeten. Ik heb haar nog niet durven zeggen wat ik denk omdat dat haar wellicht alle hoop op een toekomst zal ontnemen. Zelfstandigheid, werk, gezin en inkomen zijn voor haar verder weg dan ooit. En ze zal afhankelijk blijven van gebrekkige zorg.

Een man van 62

Man van 62 loopt weerOngeveer een week geleden zat ik gezellig met een aantal patiënten te kletsen toen er opeens een vrouw de berg afgerend kwam die van alles riep dat alleen maar op mij betrekking kan hebben: "americana, bike, tambal, blue bag". Ze heeft gehoord over een buitenlandse op een fiets met een blauwe fietstas die gratis medische zorg geeft. Het zit haar schijnbaar nogal hoog want ze komt het huis binnen rennen en begint meteen te ratelen. Het blijkt dat haar man in 2006 een hersenbloeding heeft gehad. Hij kan niet meer lopen en ze wil dat ik kom kijken. Uit het verdere verhaal maak ik op dat ze van Mindanao komen, maar daar niet konden blijven. Ze hebben namelijk maar één zoon en die werkt, waardoor de zorg voor haar man geheel op haar neerkomt. Ze zijn naar Siquijor gekomen om hulp te krijgen van hun familie hier. In Mindanao werkte haar man in de huizenbouw en als schilder en ook zij had een baantje. Van de inkomsten die dat opleverde, konden ze op Mindanao prima rondkomen. Nu verblijven ze in een of ander krotje, ergens op familiegrond, zonder baan en zonder familie en vrienden. De dokter in het ziekenhuis heeft gezegd dat haar man nooit meer zal kunnen lopen.

Weer op de been

Goed, ik twijfel per definitie aan de uitspraken in de reguliere zorg. Ik heb daar zo mijn redenen voor, maar dat is niet waar het hier om gaat. Ik ben op bezoek gegaan, heb met de man gesproken, een alternatief medisch advies gegeven en na drie dagen kon hij weer lopen. Zijn armfunctie blijft beperkt maar in dit geval is dat minder erg omdat de beperking aan zijn linkerzijde is en hij rechtshandig is. Natuurlijk is het voor de man een openbaring dat hij weer kan lopen, welliswaar met een stok, maar steeds verder en steeds beter. Ook zijn vrouw is hierbij in alle opzichten gebaat. Ze was aan huis gekluisterd omdat hij volledig van haar afhankelijk was. Ze kon af en toe voor een uurtje de berg op om stookhout te verzamelen om dat te verkopen aan de weg, maar veel meer kon ze niet doen. Van een prettig en gelukkig leven waren ze opeens beland in een uitzichtloze toekomst. Maar nu hebben ze maar één doel en dat is zo snel mogelijk terug naar Mindanao waar hij, volgens eigen zeggen, zeker weer aan het werk kan. Over dat laatste denk ik iets meer in beperkingen, maar daar laat ik me nog maar niet over uit. Met een goede rechterhand en een stabiele stafunctie kun je tenslotte prima schilderen. Moeizaam, maar hij loopt weerHet allerbelangrijkste is echter dat hij niet meer afhankelijk is van zijn vrouw voor de dagelijkse dingen zoals aankleden, wassen, eten en zich verplaatsen. Daardoor heeft zij straks ook de mogelijkheid om weer aan het werk te gaan. De enige hindernis die ze nog te nemen hebben is op de één of andere manier geld verdienen voor de overtocht met de boot. Maar ja, voor 15 euro zijn ze allebei weer thuis dus daar zal straks ook wel weer een oplossing voor komen.

Het belang van informatie

Ik merk regelmatig dat de zorg voor patiënten en de betrokkenheid van de naaste familie vastlopen op een enorm gebrek aan kennis. De standaard voor hygiëne ligt hier niet erg hoog. De middelen en mogelijkheden zijn hier erg beperkt, maar daarnaast ontbreekt het aan elke vorm van informatie over ziektes, aandoeningen, consequenties en verzorging. Zelfs in het ziekenhuis weet men niet hoe een patiënt met verlammingen gedraaid moet worden, wordt iemand niet gewassen, is er geen techniek om iemand te laten zitten en is er geen enige vorm van therapie. Als ik zie hoe de verpleegkundigen met de patiënten omgaan en hoe weinig ze weten dan vind ik het echt heel erg triest. Simpele dingen als iemand draaien, rechtop zetten of verschonen zijn er echt niet bij. Daarnaast weten patiënten vaak helemaal niets van hun ziekte en de consequenties op langere termijn omdat er gewoon geen informatie verstrekt wordt. Of die informatie niet beschikbaar is of gewoon niet gegeven wordt, dat weet ik niet. Het zou echter voor de mensen zoveel meer opleveren als ze op de hoogte zouden zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van hun ziekte. Een stukje overdracht van kennis is hier echt onontbeerlijk.

Bea Jacobs

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.