Follow Me on Twitter
Monday, 04 August 2014 21:18

De Tabonmens

24.000 jaar geleden woonden er al mensen op het eiland Palawan. Een vondst van fossiele menselijke resten in de Tabongrotten in het zuiden van het eiland Palawan toonde het bestaan van deze "Tabon Man" aan. De resten van de Tabon Man zijn tot op heden nog steeds de oudste tekenen van leven waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat het voorgangers van de moderne mens (homo sapiens) betreft.

1. Foto schedeldak Tabon ManVan 1960 tot 1967 deed een veldteam van het National Museum of the Philippines onder leiding van de Amerikaanse antropoloog Robert Fox onderzoek in de Tabongrotten in de gemeente Quezon aan de westkust van Palawan. De Tabongrotten zijn vernoemd naar een vogelsoort met grote poten, die haar eieren in gaten in deze grotten legde. In mei 1962 vond het team in de grotten menselijke fossiele resten, waaronder een schedeldak, kaakbeenderen en fragmenten van tanden. De gevonden overblijfselen werden bekend als de "Tabon Man".

De fossiele resten van deze Tabon Man werden door de onderzoekers gedateerd op 22.000 tot 24.000 jaar oud, de oudste gevonden menselijke overblijfselen op de Filipijnen. Later bleek overigens dat deze resten niet afkomstig waren van een enkel, maar van minstens drie verschillende individuen. Ook kwam men tot de conclusie dat het schedeldak vermoedelijk toebehoorde aan een vrouw. Hoewel de gevonden overblijfselen dus gedateerd werden op zo'n 24.000 jaar gaat men er na grondig onderzoek van de diepere bodemlagen vanuit dat de Tabongrotten al vanaf ongeveer 47.000 jaar geleden door mensen bewoond werden.

De overeenkomsten tussen de gevonden voorwerpen in de Tabongrotten en opgegraven voorwerpen op Borneo en andere Indonesische eilanden wijzen erop dat ze vanuit daar naar Palawan zijn gemigreerd. Vermoedelijk hebben ze daarbij gebruik gemaakt van landbruggen die waren ontstaan doordat de zeespiegel in de ijstijd zo'n 30 meter lager lag dan tegenwoordig. De Tabonmens leefde in het Stenen Tijdperk. De gevonden voorwerpen in de Tabongrotten wijzen erop dat de Tabonmens al gebruik maakte van stenen gereedschap en wapens voor het verzamelen en bereiden van voedsel. Ook hadden ze meer efficiënte verzameltechnieken dan eerdere mensen. Daarnaast maakten ze vermoedelijk gebruik van gesproken taal. Ook was hun brein al wat verder ontwikkeld.

Vele decennia lang waren de resten van de Tabon Man de oudste menselijke resten in de Filipijnen. Dit veranderde toen een groep archeologen in 2007 in de Callao-grot in Cagayan (Noord-Luzon) nog oudere menselijke resten vond. Het betrof een stukje bot uit de teen van een voet, die met behulp van uranium-thoriumdatering werd gedateerd op 67.000 jaar oud. Op basis van slechts het teenbotje konden wetenschappers echter niet bewijzen dat het hier ging om resten van een mens (Homo sapiens) of misschien nog om een andere mensachtige, zoals bijvoorbeeld Homo floresiensis.

Tekst: Jeroen Dunnewold

2. Opgravingen in de Tabongrotten

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.