Follow Me on Twitter
Saturday, 09 November 2013 10:48

De Basilica Minore del Santo Niño in Cebu City

278 jaar geleden, in 1735, begon de bouw van de oudste basiliek in de Filipijnen. De Basilica Minore del Santo Niño in Cebu City werd gebouwd op de plek waar in 1565 een beeld van de Santo Niño (het kind Jezus) werd teruggevonden toen de Spanjaarden onder leiding van Miguel Lopez de Legaspi terugkeerden in de Filipijnen. Bij de aardbeving van 15 oktober 2013 raakte de basiliek ernstig beschadigd toen de klokkentoren deels instortte.

1. Basilica del Santo NinoHoewel de bouw van de Basilica Minore del Santo Niño in Cebu City in het jaar 1735 begon, gaat de voorgeschiedenis van deze basiliek nog veel verder terug. Na de aankomst van de Spaanse expeditie onder leiding van Miguel Lopez de Legaspi in 1565 werden lokale bewoners op het eiland Cebu bekeerd en gedoopt. Toen men zich daartegen verzette werd het dorp op de huidige lokatie van Cebu City in brand gestoken. In een van de verbrande huizen vond een Spanjaard het ongeschonden beeldje van Santo Niño. Het bleek het beeld dat vierenveertig jaar daarvoor, in 1521, door Ferdinand Magellaan was geschonken aan Juana, de vrouw van koning Humabon van Cebu.


Niet lang daarna, in 1566, werd de eerste rooms-katholieke kerk gebouwd onder leiding van Fr. Diego de Herrera. Naar verluid werd deze kerk van hout en nipa gebouwd op de vindplaats van de het beeld van Santo Niño. 2. Sto. Nino Basilica de Cebu from the Pligrim's CenterNadat deze kerk werd verwoest door een brand werd een nieuwe kerk gebouwd. Ook deze kerk was van hout en onderging twee jaar na de ingebruikname in 1626 hetzelfde lot als de eerste kerk. Pas in 1735 werd op initiatief van de toemalige Spaanse gouverneur-generaal en de kerkelijke leiding begonnen met de bouw van een stenen kerk. Vier jaar later was de kerk klaar voor ingebruikname. Het beeld van Santo Niño kreeg na de Tweede Wereldoorlog een prominente plek in de kerk en groeide in de loop der jaren uit tot een belangrijk religieus relikwie voor de lokale gelovigen. Nog elk jaar wordt in Cebu tijdens het Sinulogfestival de bekering tot het christendom gevierd. Het beeld van Santo Niño speelt hierbij een belangrijke rol.

In april 1965 werd de kerk gerenoveerd ter gelegenheid van de viering van 400 jaar christendom in de Filipijnen. Paus Paulus VI verhief de kerk bij die gelegenheid tot basiliek. In 1973 werd de Basilica Minore del Santo Niño door president Ferdinand Marcos uitgeroepen tot nationaal monument. De basiliek werd steeds populairder bij zowel de gelovigen als bij toeristen. Sinds 1990 heeft de kerk tegenover de basiliek de beschikking over een soort "openluchttheater", waar missen voor maximaal 3500 mensen kunnen worden gehouden.

3. Damaged Basilica del Santo-NinoOp 15 oktober 2013 raakte de basiliek ernstig beschadigd bij een aardbeving met een kracht van 7,2 op het nabijgelegen eiland Bohol. De klokkentoren van de basiliek stortte daarbij in. De Basilica Minore del Santo Niño was niet de enige historische kerk die bij de aardbeving ernstig beschadigd raakte. De kerk in Loon op Bohol, die stamt uit 1850 werd geheel met de grond gelijk gemaakt. De 17e eeuwse kerk in Loboc en de kerk van Baclayon uit 1724 zijn ook deels ingestort.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Link naar Youtube filmpje instorten klokkentoren: http://www.youtube.com/watch?v=JaRCPzJxwe4

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.