Follow Me on Twitter
Saturday, 06 July 2013 12:43

De Filipijnse vlag

115 jaar geleden, in 1898, werd in opdracht van Emilio Aguinaldo de huidige Filipijnse vlag gemaakt. De vlag werd in Hongkong met de hand genaaid door Marcela Agoncillo en kort daarop voor het eerst gebruikt bij de onafhankelijkheidsverklaring van de Filipijnse revolutionaire regering op 12 juni 1898 in Kawit.

De Filipijnse vlagIn december 1897, een jaar en vier maanden na het begin van de Filipijnse revolutie, sloot de revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo het pact van Biak-na-Bato met het Spaanse koloniale bewind onder leiding van gouverneur-generaal Fernando Primo de Rivera. Emilio Aguinaldo en de meeste andere Filipijnse leiders vertrokken daarop als onderdeel van de gemaakte afspraken naar Hongkong in tijdelijke ballingschap.

Tijdens zijn ballingschap in Hongkong ontwierp Aguinaldo een vlag voor de beoogde nieuwe Filipijnse staat. In mei 1898 gaf Aguinaldo aan Marcela Agoncillo de opdracht om op basis van zijn ontwerp een vlag te maken. Agoncillo naaide daarop met ondersteuning van haar dochter en een nicht van Jose Rizal in vijf dagen tijd de nieuwe vlag. De acht stralen van de zon in de vlag representeren de acht provincies waar de Filipijnse revolutie uitbrak en de drie sterren daaromheen de drie grote Filipijnse eilandgroepen: Luzon, de Visayas en Mindanao.

Het maken van de Filipijnse vlagEnkele dagen nadat de vlag klaar was vertrok Aguinaldo per boot naar Manilla. Daar was kort daarvoor de Spaanse vloot verslagen door de Amerikanen onder leiding van Commodoro George Dewey, waardoor de situatie geheel veranderd was. Met steun van de Amerikanen werd daarop de strijd tegen de Spanjaarden hervat. Niet lang daarna was geheel Luzon, met uitzondering van Manilla en Cavite onder controle.

Op 12 juni 1898 werd de nieuwe Filipijnse vlag voor het eerst formeel gehesen tijdens de onafhankelijkheidsverklaring door Aguinaldo in Kawit. Hoewel later wel enkele subtiele wijzigingen zijn doorgevoerd, is de door Aguinaldo ontworpen vlag tot op de dag van vandaag de vlag van de Filipijnen.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Gezicht met vlag

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.