Follow Me on Twitter
Sunday, 28 April 2013 11:05

Lapu-lapu doodde ontdekkingsreiziger Magellaan

491 jaar geleden, in 1521, kwam de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan om het leven op het Filipijnse eiland Mactan bij Cebu. Hij werd gedood door Lapu-Lapu, een lokaal stamhoofd die weigerde zich te onderwerpen aan de Spaanse koning.

Koning Lapu-LapuNa de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492 bepaalde Paus Alexander VI dat de wereld verdeeld zou worden in een Spaans en een Portugees deel. Alles ten westen van de demarcatielijn (ten westen van Kaapverdië) behoorde voortaan tot Spanje. Omdat deze opdeling ervoor zorgde dat de Spanjaarden geen gebruik meer konden maken van de oostelijke routes naar de lucratieve specerijeilanden werd er gezocht naar alternatieven. In 1518 kreeg de Portugees Ferdinand Magellaan de leiding over een expeditie met vijf schepen. Magellaan was enkele jaren daarvoor in ongenade geraakt bij de Portugese koning. Een van de doelen van de expeditie was om de gewenste westelijke route te vinden.

Op 19 augustus 1519 vertrok de vloot met 270 manschappen vanuit Spanje. Onderweg kreeg Magellaan tijdens een overwintering in het zuiden van het hedendaagse Argentinië te maken met drie muitende schepen. Hij slaagde er echter in om met de andere twee schepen de muiters weer te bedwingen. Enkele muiters werden geëxecuteerd en enkele anderen werden voor straf op de kust achtergelaten. Enige tijd later verging een van de schepen op de kust tijdens een onverwachte storm. Weer later kreeg hij opnieuw te maken met een muitend schip. De bemanning van de San Antonio besloot ter hoogte van het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika terug te varen naar Spanje. De overgebleven schepen voeren door de (later naar hem vernoemde) Magellaan Straat en bereikten zo de Grote Oceaan. De oversteek van de eindeloze oceaan duurde vervolgens nog enkele maanden. Uiteindelijk bereikten ze op 6 maart de Marianen en kregen de 150 overgebleven mannen op 17 maart 1521 het eerste Filipijnse eiland in zicht.

Magellaan valt Lapu-Lapu aanOp het eiland Cebu werd Magellaan vriendelijk ontvangen door Rajah Humabon. Hij en zijn vrouw lieten zich tot christenen dopen en zworen trouw aan de Spaanse koning. Een van de andere heersers in die regio was Lapu-Lapu. Hij was een van de twee stamhoofden van het eiland Mactan, vlak voor de kust van Cebu. Toen hij, in tegenstelling tot Humabon, weigerde zich te laten bekeren, besloot Magellaan hem aan te vallen. Op 21 april 1521 zeilde Magellaan met een klein deel van zijn mannen naar Mactan, waar een gevecht uitbrak. In dit gevecht werd Magellaan op het strand geraakt door een bamboe speer, waarna hij door diverse van Lapu-Lapu's mannen werd overmeesterd en gedood. De overgebleven Spanjaarden vertrokken halsoverkop en zetten hun reis westwaarts voort. Uiteindelijk kwam slechts een schip met 18 overlevenden op 18 september 1522, drie jaar na hun vertrek, aan in Spanje. Pas enkele tientallen jaren later slaagde een expeditie onder leiding van Miguel López de Legazpi erin om een deel van de Filipijnen te koloniseren.

Lapu-Lapu werd door de gewonnen slag tegen de Spanjaarden een held. Er werd een stad op Mactan naar hem vernoemd. Ook wordt de rode koraalbaars in de Filipijnen aangeduid met Lapu-Lapu. Op het eiland Mactan staan diverse standbeelden van hem.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.