Follow Me on Twitter
Tuesday, 20 November 2012 11:01

Unieke graftombes

1000 jaar geleden, ergens in de 10de eeuw, leefden er mensen op de Filipijnse berg Kamhantik in de provincie Quezon die metalen voorwerpen gebruikten om hun graftombes uit te graven in de kalkstenen rotsgrond. Archeologen ontdekten vorig jaar enkele van deze unieke tombes en andere resten van een oude civilisatie. De rechthoekige tombes zijn volgens het Nationaal Museum van de Filipijnen uniek en werden in de regio verder alleen op Bali en Taiwan aangetroffen.

1. graftombesIn 1998 werden bij constructie- werkzaamheden, ten behoeve van een communicatietoren, op de beboste bergtop van Mt. Kamhantik bij toeval resten gevonden van een oude civilisatie. Mt. Kamhantik ligt in de gemeente Mulanay. De overheid liet de 280 hectare jungle waar de resten gevonden waren direct tot beschermd gebied verklaren, om schatzoekers en andere nieuwsgierigen uit de buurt te houden. Pas enkele jaren geleden begonnen archeologen van het Nationaal Museum daadwerkelijk met de opgravingen. Er werden door het team van archeologen tien rechthoekige tombes en restanten van verschillende andere historische voorwerpen blootgelegd. Dat was ook het moment dat men het belang van de vondst begon in te zien.

De graftombes zijn vermoedelijk met metalen voorwerpen gemaakt. De meeste waren helaas eerder al door schatzoekers leeggeroofd. In een van de tombes werden echter nog menselijke resten gevonden. Deze resten werden na onderzoek in de Verenigde Staten gedateerd op ongeveer 1000 jaar oud. Andere Filipijnse bevolkingsgroepen uit die tijd gebruikten aarden potten of houten kisten voor hun doden. Naast de tombes zijn ook diverse andere voorwerpen gevonden. Zorgvuldig werden zakken vol met kleine stukjes scherven weer aan elkaar gelijmd tot complete potten. Enkele van deze potten zijn inmiddels te bewonderen in het Nationaal Museum in Manilla en worden mogelijk volgend jaar in Frankrijk tentoongesteld.

graftombesIn Mulanay zijn ze ondertussen blij met de vondst. De plaats van zo'n 50.000 inwoners had tot voor kort weinig om mee te pronken en stond eigenlijk alleen bekend als voormalig NPA-bolwerk. De burgemeester van Mulanay kondigde daarom al aan dat men van plan is om, na het voltooien van de opgravingen, een museum op te richten. Ook wil men toeristen lokken door de locatie om te vormen tot een archeologisch en ecologisch themapark.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.