Follow Me on Twitter
Friday, 13 April 2012 13:28

De opstand van Dagohoy in Bohol

268 jaar geleden, in 1744, begon de langstdurende opstand tegen de Spanjaarden uit de Filipijnse koloniale geschiedenis. Onder leiding van Francisco Dagohoy werd bijna het gehele eiland Bohol bevrijd van de Spanjaarden. Pas 85 jaar na het begin van de opstand en lang na de dood van Dagohoy slaagden de Spanjaarden erin het eiland weer onder controle te krijgen.

1. DagohoyEnige tijd na de komst van de Spanjaarden naar de Filipijnse archipel werden de gebieden die onder Spaanse controle waren verdeeld onder de verschillende kloosterorden. Het eiland Bohol werd aan de Jezuïeten toebedeeld om daar de lokale bewoners tot het rooms-katholicisme te bekeren. Omdat maar een zeer beperkt aantal Spaanse soldaten in het land aanwezig was, speelden de Spaanse priesters een belangrijke rol bij het handhaven van het gezag en de controle over de lokale bewoners. Vaak ging dit gepaard met misstanden.

Het wangedrag van een van de Jezuïtische priesters zou aanleiding zijn geweest voor het begin van de opstand van Dagohoy. Frater Morales die verantwoordelijk was voor het district Inabangan aan de noordwestkust van Bohol had er een agent, een zekere Sagarino, op uitgestuurd om een voortvluchtige afvallige te arresteren. De agent kwam daarbij echter om het leven, waarop zijn lichaam door diens broer Francisco Dagohoy werd teruggebracht naar het dorp. De priester weigerde echter om hem een christelijke begrafenis te geven en liet het lichaam dagenlang wegrotten.

Dagohoy postzegelDagohoy begon daarop uit wraak een opstand. Binnen de kortste keren verzamelde hij zo’n 3000 man achter zich. Enkele Jezuïeten, waaronder frater Morales, werden vermoord. De Spaanse troepen die erop uit waren gestuurd om de opstand te onderdrukken werden verslagen en in de loop der jaren groeide het aantal mensen dat Dagohoy steunde tot zo’n 20.000. Met uitzondering van enkele kustplaatsen regeerde Dagohoy het hele eiland als een soort datu. Hij kreeg daarbij hulp van oude wijze mannen voor maatschappelijke aangelegenheden en van enkele militaire leiders voor militaire zaken. Enkele generaties lang leefde men vrij van Spaanse invloeden en onderdrukking, zonder gedwongen arbeid te hoeven verrichten of belastingen af te hoeven dragen.

Gedenkplaat

Pas in 1827 slaagden de Spanjaarden erin een serieuze slag toe te brengen aan de rebellen, toen waarnemend gouverneur-generaal Mariano Ricafort in mei van dat jaar een enorme troepenmacht van 1100 Spaanse en 6000 Filipijnse soldaten naar Bohol stuurde. Tijdens een tweede expeditie in april 1828 slaagde men erin om ook de bergfortificaties in Inabangan en Talibon uit de weg te ruimen. Daarmee was de langstdurende opstand uit de koloniale geschiedenis na 85 jaar definitief ten einde.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.