Follow Me on Twitter
Wednesday, 11 April 2012 08:13

Nederlandse voetballer Filipijns international

De carrière van voetballer Paul Mulders nam het afgelopen jaar een verrassende wending. In de zomer van 2010 maakte hij de overstap van het Almelose AGOVV naar ADO Den Haag. Een neef van de middenvelder maakte destijds een fanpagina op Facebook voor hem aan. Daarna werd hij al snel opgeroepen voor het nationale elftal van de Filipijnen.


Aangezien Mulder een Filipijnse moeder heeft, stuurde zijn neef een link door naar de voetbalbond van de Filipijnen. "Toen ging het ineens heel snel", zegt de inmiddels 30-jarige Mulders. “Voordat ik het doorhad werd ik uitgenodigd om langs te komen. Terwijl ik niet eens wist dat ze een nationaal voetbalelftal hadden. Ik ben er een keer op familiebezoek geweest en weet dat basketbal daar erg populair is, maar voetbal? Nee, geen idee. Op basis van mijn cv en het feit dat ik bij ADO had getekend werd ik geselecteerd."

"Vooraf had ik mijn twijfels. Als het er erg amateuristisch aan toe was gegaan, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Maar alles was tot in de puntjes verzorgd. Ik werd door een chauffeur van de bond van het vliegveld opgepikt en naar de villa gebracht, waar de internationals die in Europa spelen verbleven. Bovendien kreeg ik heel snel mijn Filipijnse paspoort, terwijl dat normaal gesproken toch gauw een maand duurt."

Op 29 juni vorig jaar maakte de Mulders zijn debuut tegen Sri Lanka. Het was de eerste ronde van de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 in Brazilië. De Filipijnen speelden met 1-1 gelijk en maakten het in de return af met een 4-0 zege. "Het stadion zat bomvol. Er waren meer toeschouwers dan er eigenlijk op de tribunes pasten", vertelt Mulders. Anderhalf jaar eerder bereikte de voetbaldwerg (slechts 157e op de FIFA-ranglijst) in de strijd om het kampioenschap van Zuidoost Azië de halve finale en raakte het volk besmet met het voetbalvirus. “Sindsdien is voetbal waanzinnig populair. De mensen op de tribunes hebben niet zo veel verstand van voetbal, maar ze zijn wel helemaal gek van het spelletje.”
In het volgende duel gingen de Filipijnen met 3-0 en 2-1 onderuit tegen Koeweit. Mulders deed toen niet mee omdat hij verplichtingen had met ADO

Binnenkort hoopt de speler zich met Fillipijnen te kwalificeren voor de Azië Cup. Dan moet er eerst wel gewonnen worden van Malesië, Noord-Korea, India en Tadzjikistan. "Dat zou geweldig zijn. Ze willen heel graag dat ik me weer bij de selectie aansluit. Maar daar zal ik het eerst met mijn trainer over moeten hebben. Waarschijnlijk moet ik dan minimaal een wedstrijd van ADO missen. Hopelijk vindt hij dat niet zo erg, omdat ik hier geen basisspeler ben.''

Bronnen: Soccer News en Spits

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.