Follow Me on Twitter
Friday, 06 April 2012 07:34

In Mindanao is het elke dag Earth Hour

Afgelopen zaterdag ging in zeker 147 landen het licht een uur uit, ook op veel plaatsen in de Filipijnen. Daar ging maar liefst in 1671 steden, gemeenten en provincies het licht uit, waarmee de Filipijnen voor het vierde jaar op rij internationaal recordhouder was. Ter vergelijking: in Nederland ging in bijna100 steden en gemeenten het licht uit. Earth Hour werd voor het zevende jaar georganiseerd en is een initiatief van het Wereldnatuurfonds. Het begint bij de oostelijke datumgrens, op het eilandje Samoa in de Stille Oceaan, en gaat vervolgens de wereld rond.


In grote delen van Mindanao en de Visayas is het echter door urenlange stroomuitval, sinds begin dit jaar, elke dag Earth Hour. Daar reageren inwoners dan ook met steeds grote ergernis op het uitvallen van de stroom, soms oplopend tot 4 uur per dag. De vraag naar stroom is met name in Mindanao groter dan het aanbod, mede door het uitvallen van een twee waterkrachtcentrales. De stroomvoorziening wordt in veel delen van het eiland verzorgd door coöperaties die contracten afsluiten met de centrales van het nationale elektriciteitsbedrijf Napocor. De coöperaties willen echter geen stroom afnemen van de particuliere productiebedrijven, die met oliegestookte centrales werken. Volgens de coöperaties is die stroom te duur en zal het de prijs opdrijven. Er zijn verschillende bronnen die zeggen te vermoeden dat het elektriciteitstekort kunstmatig wordt gecreëerd met het doel de prijs te verhogen. Ze roepen op tot een onderzoek naar de oorzaken door de Senaat. Volgens de voorzitter van de Mindanao Ontwikkelings Autoriteit zou de reservecapaciteit van verschillende grote waterkrachtcentrales niet of nauwelijks worden gebruikt. Als dat wel zou gebeuren dan zou dat het probleem volgens hem aanzienlijk verminderen. Hij zei ook te verwachten dat het tot eind 2013 kan duren voordat de tekorten worden opgelost, als de verantwoordelijke instanties niet snel drastische acties ondernemen op de productiecapaciteit te vergroten.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel in Zamboanga City verklaarde dat zowel de industrie als de dienstensector zwaar te leiden hebben van de stroomstoringen. Die duren in deze stad langer dan in andere plaatsen in Mindanao. Hij zei bovendien te vrezen dat de stroomstoringen in de stad de komende maanden zullen oplopen tot 10 uur per dag. De slechte stroomvoorziening heeft er al toe geleid dat het vliegveld van Zamboanga alleen bij daglicht open is omdat ze geen generatoren hebben voor eigen stroomvoorziening.

Een ander probleem is dat er te grote schommelingen zijn in de voltage, waardoor apparatuur onherstelbaar beschadigt raakt.

Bronnen: Philippine Daily Inquirer en Nu.nl

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.