Follow Me on Twitter
Wednesday, 14 March 2012 15:00

Sproeivluchten met chemicaliën gaan nog steeds door

Organisaties in de Filipijnen die zich verzetten tegen het besproeien van bananenplantages met chemicaliën vanuit vliegtuigen hebben een beroep gedaan op president Aquino om met onmiddellijke ingang een landelijk verbod op deze ‘sproeivluchten’ af te kondigen. Ze deden tevens een dringend beroep op het Hooggerechtshof om de ban die het gemeentebestuur van Davao City vijf jaar geleden op deze vluchten afkondigde rechtsgeldig te verklaren.


Al tientallen jaren worden de bananenplantages in de regio Davao op Mindanao, Filipijnen, vanuit de lucht met chemicaliën besproeid. Onderzoek heeft uitgewezen dat de sproeivluchten veel gezondheidsproblemen geven en schadelijk zijn voor het milieu. De bewoners op en in de buurt van de plantages, die een einde wilden maken aan deze schadelijke vluchten, kregen steun van het gemeentebestuur van Davao City. Dat kondigde met meerderheid van stemmen in 2007 een verbod af op de ‘sproeivluchten’. De bananenproducenten gingen daarop naar de rechter om het verbod ongedaan te maken. De regionale rechtbank van Davao stelde het stadsbestuur echter in het gelijk, waarna de producenten de zaak voorlegden aan het Hof van Beroep in Cagayan de Oro City. Het Hof van Beroep bepaalde eind 2008 dat het verbod niet rechtsgeldig is omdat het niet zorgvuldig genomen zou zijn en er niet genoeg bewijs geleverd was dat de sproeivluchten schadelijk zouden zijn voor gezondheid en milieu. Daarmee trok het hof verschillende studies van deskundigen in twijfel, waaronder een studie van het Ministerie van Gezondheidszorg.

Tegen deze beslissing tekenden het gemeentebestuur en verschillende maatschappelijke organisaties bezwaar aan bij het Hooggerechtshof. Drie jaar later is de zaak nog steeds niet behandeld en al die tijd gaan de 'sproeivluchten' door. Wat dat betreft is het Hof zeer onberekenbaar, soms worden zaken binnen een maand behandeld en soms duurt het vele jaren, zonder dat duidelijk is wat daarvan de reden is. Analisten hebben aangegeven te vermoeden dat de snelheid waarmee een beroep wordt behandelt op politieke gronden rust.

 

De maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een verbod op de 'sproeivluchten' vinden dat het nu lang genoeg geduurd heeft en roepen nu Gerechthof op om nu eindelijk de zaak te behandelen. En omdat het niet duidelijk is of het Hooggerechtshof deze zaak spoedig oppakt deden ze tegelijkertijd een beroep op de president Aquino om dan maar een besluit te nemen door het uitvaardigen van een administratieve maatregel. Daarmee vragen de organisaties de president om zijn verkiezingbelofte na te komen; dat hij prioriteit zou geven aan het oplossen van het probleem van het sproeien van de chemicaliën op de plantages.

 

Bron: Philippine Star

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.