Follow Me on Twitter
Tuesday, 13 March 2012 09:05

Opnieuw moordaanslag op Filipijnse journalisten

Een journalist die voor zijn nieuwsredactie de Filipijnse president Aquino volgt, is door twee gewapende mannen neergeschoten en levensgevaarlijk verwond. Daarmee komt het geweld tegen journalisten erg dicht bij de zetel van de macht. De moordaanslag werd door de president en nationale vakbond van journalisten in sterke bewoordingen veroordeeld. Fernan Angeles van het dagblad Daily Tribune werd vlakbij zijn huis in Pasig City, Metro Manilla, in elkaar geslagen en door zes pistoolschoten zwaar verwond.
Hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis in Pasig City en wordt 24 uur per dag bewaakt.


Volgens de vrouw van Angeles maken zijn aanvallers deel uit van een drugsyndicaat, die zich ophouden in de wijk waar zij wonen. Hij wordt er vermoedelijk van verdacht informatie over het syndicaat doorgespeeld te hebben naar de overheid. Naaste collega’s van Angels zeiden dat ze de president aan zijn belofte zullen houden om voorrang te geven aan persvrijheid en het beschermen van journalisten.


Eerder deze maand overleefde radiojournalist Fenando Gabio in Iloilo City een aanslag op zijn leven, terwijl hij voor zijn huis zijn auto aan het schoonmaken was. Hij werd beschoten door twee mannen op een motor en raakte gewond aan zijn heup, maar verkeerd niet in levensgevaar. Gabio verzorgd een programma op een regionaal radiostation in Iloilo onder de naam “Mr. Expose”, besteed daarin veel aandacht aan corruptie en neemt regelmatig politici op de korrel. Dat is een levensgevaarlijke bezigheid in de Filipijnen, want naar aanleiding van dergelijke programma’s werden de afgelopen jaren tientallen journalisten vermoord. Gabio heeft dan ook geluk dat hij de aanslag heeft overleefd.

Omstanders gaven de nummerbordgegevens van de motor aan de politie door, maar er zijn nog geen arrestaties verricht. In augustus 2011 werd Niel Jimena, een naaste collega van Gabio, op klaarlichte dag doodgeschoten door mannen op een motor. Ook in die zaak zijn geen arrestaties verricht.

 

Wel werd onlangs een arrestatiebevel uitgevaardigd in verband met de moord op radiojournalist Christoper Guarin. Die werd op 5 januari dit jaar door twee gewapende mannen in General Santos, Mindanao, doodgeschoten. De vermoedelijke dader, die bekend is bij de politie, werd door enkele getuigen op foto’s herkend. Hij is nog niet gearresteerd omdat voortvluchtig is.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.