Follow Me on Twitter
Monday, 12 March 2012 10:30

Bijna 100 houtverwerkende bedrijven gesloten

Het Filipijnse Ministerie van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (DENR) heeft in vijf noordoostelijke provincies van Mindanao (de Caraga regio) 94 van de 119 zagerijen en houtverwerkende bedrijven gesloten. Dat is een uitvloeisel van het algehele verbod op commerciële houtkap dat president Aquino op 1 februari 2011 afkondigde. Het lijkt er echter op dat de overheid pas echt actie onderneemt na de grote overstromingsramp in het noorden van Mindanao van afgelopen december, waarbij 1250 mensen omkwamen.


De Caraga regio staat bekend als ’s lands de belangrijkste leverancier van timmerhout en houtproducten. Een woordvoerder van het ministerie vertelde dat er vanwege het kapverbod niet voldoende aanvoer van hout meer is. Het bleek dat de gesloten bedrijven op grote schaal gebruik maakten van illegaal gekapte bomen en daarom werden gedwongen hun deuren te sluiten.

Alleen bomen van geregistreerde plantages en van nog lopende kapconcessies, die door DENR zijn goedgekeurd, mogen worden gekapt en aan de bedrijven die nog open zijn worden geleverd.

Volgens DENR zijn de gesloten bedrijven mede verantwoordelijk voor de grootschalige ontbossing. Het is echter een publiek geheim dat corruptie binnen regionale DENR en andere overheidsdiensten en van invloedrijke politici belangrijke factoren zijn bij het in stand houden van de illegale houtkap. Sinds de afkondiging van het kapverbod is alleen al in de Caraga regio 20 miljoen peso aan illegaal gekapt hout in beslag genomen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.