Follow Me on Twitter
Thursday, 31 May 2007 21:16

Iloilo: van moerasgebied tot moderne exportregio

151 jaar geleden, op 31 juli 1856 om precies te zijn, kwam de Britse consul Nicolas Loney in Iloilo aan voor een verblijf van dertien jaar. Zijn komst zou grote gevolgen hebben voor de economie in de regio van de centrale Visayas.

Volgens de huidige Filipijnse geschiedschrijving is het aan Nicolas Loney te danken dat Iloilo zich ontwikkelde van een moerasgebied tot een moderne exportregio. In werkelijkheid betekende zijn komst het begin van het einde van een bloeiende en uitgebreide textielindustrie. In plaats daarvan kwam agrarische monocultuur, in de vorm van massale verbouw van suikerriet op het eiland Negros en delen van Panay. Als commercieel vertegenwoordiger van Britse en Amerikaanse bedrijven wijdde Loney zich geheel aan het promoten van Brits textiel. De machinaal vervaardigde en daardoor goedkopere textiel drukte die van Ilongo uit de markt. Om de schepen met textiel uit Engeland niet leeg te laten terugkeren nam Loney het initiatief tot de verbouw van suikerriet, zodat de schepen gevuld met suiker naar Engeland terug konden keren.

Het weven van stoffen heeft als huisnijverheid een eeuwenlange geschiedenis in deze regio van de Visayas. In de veertiende eeuw, en waarschijnlijk al eerder, vond er een levendige handel plaats met Chinese handelaren, waarbij de bewoners grote hoeveelheden handgeweven stoffen ruilden voor Chinees aardewerk en andere producten. De Spanjaarden troffen bij hun aankomst in 1560 een hoogontwikkelde materiële welvaart aan, en grote aantalen vakbekwame wevers. Tweehonderd jaar later, rond het midden van achttiende eeuw kwam de textielproductie tot echte bloei. De nakomelingen van Chinese handelaren, die zich in de regio hadden gevestigd, gingen zich in die periode toeleggen op de export van textiel. In de daarop volgende eeuw was Ilongo-textiel een vermaard en gewild product dat naar alle delen van de wereld werd geëxporteerd. Toen Loney op Iloilo aankwam was de stad uitgegroeid van een dorpje tot een agglomeraat met 71.000 inwoners. Daarmee was het even groot of groter dan Sydney, Chicago en Buenos Aires in die tijd. De regio beschikte over niet minder dan 60.000 weefgetouwen, ieder huishouden had er minimaal twee. Twintig jaar na Loney’s aankomst was er niet veel meer over van de rijke textielindustrie in deze regio, terwijl de export van suiker een hoge vlucht had genomen. De ontwerpen van Iloilo-textiel waren helder en kleurrijk. Ze werden gemaakt in tenminste 52 variaties, en bestonden uit combinaties van katoen, zijde en vezels van abaca, ananas en hennep.

Uit: Philippine Social History, Alfred W. McCoy, 1982. Vertaling en samenstelling: Evert de Boer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.