Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 15 July 2011 18:33

University of Santo Tomas

400 jaar geleden, in 1611, werd de oudste nog bestaande universiteit van de Filipijnen opgericht door de Dominicaanse kloosterorde. De Universiteit van Santo Tomas bestaat dit jaar dus precies 400 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een van de grootste en toonaangevende universiteiten van het land, waar vele prominenten een opleiding volgden.

1. Campus van de University of St TomasHet initiatief tot de oprichting van de Universiteit van Santo Tomas (UST) werd genomen door de tweede aartsbisschop van Manilla, Miguel de Benavides. Deze Dominicaan overleed in 1605 en had in zijn testament laten opnemen dat zijn bezittingen inclusief zijn bibliotheek gebruikt moesten worden voor de oprichting van een instituut voor hogere opleiding. Uiteindelijk werd in 1611 het Colegio de Nuestra Señora del Santísimo Rosario opgericht. In 1617 volgde een naamverandering naar Colegio de Santo Tomás de Manila. De eerste jaren kon er alleen theologie, filosofie en kunst gestudeerd worden. In 1645 verleende paus Innocentius X het instituut de status van universiteit. De universiteit is daarmee de oudste nog bestaande universiteit in de Filipijnen. De Universiteit van San Carlos in Cebu werd weliswaar eerder opgericht, maar is pas sinds 1948 een universiteit.

In de vier eeuwen van haar bestaan werd de UST slechts twee korte perioden gesloten. De eerste keer was tijdens de Filipijnse Revolutie van 1896 tot 1898 en de tweede periode was tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1942 tot 1945 toen het universiteitsterrein door de Japanners werd gebruikt als gevangenenkamp.

In de loop der jaren is het aantal studenten en het aantal studies flink toegenomen. In 1927 werd het aantal studenten te groot voor de oorspronkelijke locatie in Intramuros, de oude wijk van Manilla, en verhuisde de universiteit naar het huidige campusterrein in het district Sampaloc. Tegenwoordig bestaat de universiteit uit 19 faculteiten, colleges en instituten verdeeld over de vijf clusters Wetenschap en Technologie, Kunst en Geesteswetenschappen, Onderwijs en Sociale Wetenschappen, Medicijnen en Gezondheid en Kerkelijke Studies. Aan al deze faculteiten studeren in totaal zo'n 45.000 studenten. Elk jaar worden 8.500 studenten toegelaten op een totaal van zo'n 50.000 inschrijvingen. Vele prominenten volgden in de loop der jaren aan de UST een opleiding. Onder hen waren enkele presidenten, senatoren en rechters van het hooggerechtshof. Ook de nationale held Jose Rizal studeerde een tijdje aan deze katholieke universiteit.

UST Campus

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.