Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Sunday, 08 November 2009 20:50

Verbod op de populair lokale drank basi.

202 jaar geleden, op 16 september 1807, kwamen de inwoners van het plaatsje Piddig in de noordelijke provincie Ilocos in opstand tegen de Spanjaarden. De aanleiding voor de opstand was het wijnmonopolie dat de Spanjaarden hadden ingesteld en het daaraan gekoppelde verbod op de productie en consumptie van de populair lokale drank, basi.

Foto historisch nieuwsfeitDe opstand, die na twaalf dagen hardhandig werd neergeslagen, werd dan ook bekend onder de naam Basi-opstand.
Basi is al eeuwenlang een populair drank in de noordelijke Filipijnse regio Ilocos. De wijn wordt gemaakt van gefermenteerd suikerriet dat is vermalen in een houten molen, de zogenaamde dadapilan. Het sap wordt gekookt en vervolgens enkele jaren opgeslagen in aarden potten. Het rode drankje was in de Spaanse koloniale tijd al populair onder de Ilocanos en werd bij veel gelegenheden gedronken. In 1786 stelde de Spanjaarden een wijnmonopolie in met de bedoeling om hieruit extra inkomsten te genereren. De productie en verkoop van de lokale wijn kwam hierdoor onder controle van de Spaanse overheid te staan. De Ilocanos werd het voortaan verboden om basi voor eigen gebruik te produceren. Ze konden voortaan slechts nog bij de Spaanse verkopers van de drank terecht. Dit zette veel kwaad bloed bij de lokale bevolking voor wie de drank erg belangrijk was.
Op 16 september 1807 kwamen inwoners van Piddig gewapend met simpele wapens als handbogen, speren en messen in opstand. De opstand verraste de Spanjaarden en in korte tijd sloten ook inwoners van omliggende plaatsen als Santo Domingo, San Ildefonso en Badoc zich bij de opstand onder leiding van Pedro Mateo aan. De Spaanse burgemeester van de stad Vigan wist uiteindelijk op 28 september 1807 met een groep zwaarbewapende soldaten de opstandelingen in de buurt van Badoc bij de thuisbasis van de rebellen te verslaan. Na dit succes werd een lokale Spaanse schilder Esteban Villanueva ingehuurd om de overwinning in 14 schilderijen vast te leggen. Deze schilderijen zijn tegenwoordig nog te bezichtigen in het Padre Burgos House in Vigan. Het wijnmonopolie werd in januari 1864 door de Spanjaarden weer opgeheven.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.