Follow Me on Twitter
Saturday, 12 September 2009 10:26

De Filipijnse revolutie van 1896

113 jaar geleden, in augustus 1896, werd op een bijeenkomst van de verzetsbeweging Katipunan besloten om met geweld de onafhankelijkheid van de Filipijnen na te gaan streven. Omdat de beslissing met veel geschreeuw gepaard ging, staat de gebeurtenis wel bekend als de "Cry of Balintawak" of de "Cry of Pugad Lawin". Kort daarna begon de twee jaar durende Filipijnse Revolutie, waarin de Filipijnse opstandelingen in 1898 met hulp van de Amerikanen een einde maakten aan de Spaanse overheersing.

andres bonifacio 1Tot augustus 1896 hadden de leden van de Katipunan het bestaan van deze ondergrondse verzetsbeweging voor de Spanjaarden verborgen kunnen houden. Een uit de hand gelopen rivaliteit tussen Teodoro Patiño en Apolonia de la Cruz, twee leden van de Katipunan, zorgde ervoor dat het bestaan van de beweging werd onthuld. Patiño besloot de Spaanse priester Marina Gil in te lichten over de Katipunan. Hij leidde hem naar een drukpers van de beweging, die werd gebruikt om documenten te drukken. Daar werden ook enkele geheime documenten gevonden. Na die onthulling werden diverse prominente Filipino's, waaronder de latere nationale held Jose Rizal, opgepakt op verdenking van betrokkenheid. Velen van hen werden ondanks het feit dat ze niets te maken hadden met de Katipunan, geëxecuteerd.
Deze gebeurtenissen bracht Andres Bonifacio, de leider van de Katipunan, ertoe om de leden van de beweging eind augustus op te roepen bijeen te komen. De exacte datum en plaats van de bijeenkomst is een onderwerp van discussie. Volgens sommige bronnen was het in Balintawak, terwijl andere historici spreken van Pugad Lawin. Op de bijeenkomst verscheurden vele aanwezigen hun cedula (het persoonsgebonden Spaanse belastingformulier) onder het uitroepen van patriottistische kreten en werd besloten tot een gewapende opstand tegen de Spanjaarden. Bonifacio stelde daarop enkele generaals aan die de rebellen zouden aanvoeren en benoemde zichzelf tot president van de revolutionaire regering. Kort daarna braken de eerste vijandelijkheden uit en was de Filipijnse Revolutie een feit.
Andres Bonifacio  2- kleur

De bijeenkomst van de Katipunan in augustus 1896 wordt gezien als een belangrijke gebeurtenis in het Filipijnse streven naar onafhankelijkheid. De gebeurtenis wordt elk jaar nog herdacht. Hoewel de rebellen met hulp van de Amerikaanse troepen in 1898 een einde maakten aan de ruim 300 jaar durende Spaanse overheersing van het land bracht dit niet de gewenste onafhankelijkheid. Door het Verdrag van Parijs aan het einde van de Spaans-Amerikaanse Oorlog kwamen de Filipijnen in Amerikaanse handen en duurde het nog tot 4 juli 1946 voor het land officieel onafhankelijk werd.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.