Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Saturday, 04 July 2009 10:38

Las Islas Filipinas

466 jaar geleden gaven de Spanjaarden de eilanden Leyte en Samar de naam: "Las Islas Filipinas" naar de toen 16-jarige Spaanse kroonprins Filips II. Dit zou later - toen het de naam voor de gehele archipel werd - de meest vermeldenswaardige gebeurtenis van de Villalobos-expeditie blijken te zijn. De expeditie zelf was vanuit Spaans oogpunt een mislukking en er was dan ook lange tijd vanuit historisch oogpunt weinig belangstelling voor.

Moeizaam begin van de expeditie

De expeditie met 370 man en zes schepen was op 1 november 1542 onder leiding van Ruy Lopez de Villalobos vertrokken vanuit Nieuw-Spanje (Mexico). Het doel was om een Spaanse kolonie in de Filipijnse archipel te stichten. Van deze zes schepen bereikten uiteindelijk slechts de "San Juan" en de "San Cristobal" de Filipijnen. De San Juan was de rest van de vloot tijdens een hevige storm op de Grote Oceaan kwijtgeraakt en arriveerde op 29 februari 1543 in de Baai van Baganga op Oost-Mindanao. Na een verblijf van 32 dagen in de baai vertrokken ze naar het zuiden op zoek naar nieuwe voorraden. In april arriveerden ze op het eiland Sarangani ten zuiden van Mindanao. Daar werden ze vijandig ontvangen door de lokale bewoners, die nog herinneringen hadden aan het bezoek van een Spaans schip van de vorige Spaanse expeditie in 1521 onder leiding van Ferdinand Magellaan. Ze werden aangevallen met speren, waarbij enkele gewonden vielen. De Spanjaarden met hun vuurkracht waren echter in het voordeel en plunderden uiteindelijk het dorp nadat de bewoners naar het vasteland van Mindanao waren gevlucht.
Kort daarop vond de San Cristobal de San Juan terug. Het kleine schip, een galjoot, was op Limasawa volgeladen met vers voedsel en van daaruit doorgevaren op zoek naar de San Juan met Villalobos. De San Cristobal werd met de San Juan teruggestuurd naar Limasawa (Noord Surigao), om nog meer bevoorrading op te halen. Tegelijk kreeg de San Juan opdracht om na de bevoorrading naar Nieuw-Spanje terug te varen om assistentie te vragen.

Meer tegenslag

De rest van de bemanning voer onder leiding van Villalobos op de San Cristobal en drie lokale boten (barangays) noordwaarts. Het verging hen niet zo goed. Terwijl ze ergens in de Visayas voedsel aan het kopen waren werden ze aangevallen door lokale bewoners. Elf bemanningsleden kwamen om. Eén van de lokale boten liep aan de grond bij de monding van de Abuyog rivier in Leyte en werd door lokale bevolking overmeesterd. De overlevende Spanjaarden werden gevangen genomen als slaaf. Veertien Spanjaarden van de andere twee boten overleden onderweg. Bij hun aankomst in de plaats Basey aan de zuidkust van Samar zonk een van de twee andere lokale boten, waarbij nog eens tien mensen omkwamen. De rest moest verzwakt door de honger terugzeilen naar Resurrection Bay (het huidige Mati City in Davao Oriental). Vandaar zagen ze zich, door de noordoostelijke winden, gedwongen door te zeilen naar de Portugese kolonie op de Molukken.

De San Juan keert terug

De San Juan was ondertussen op de Grote Oceaan in een hevige storm terechtgekomen en noodgedwongen teruggekeerd naar de Filipijnen. Ze gooiden hun anker uit in een baai bij de monding van de rivier Catubig aan de noordkust van Samar. De opvarenden van de San Juan werden bijzonder vriendelijk ontvangen en wisten hun voorraden weer bij te vullen. Ze vervolgden hun reis via de gevaarlijke San Bernardinostraat tussen Luzon en Samar waar ze begin 1544, zoals vele Manillagaljoenen in de eeuwen daarna, aan de grond liepen. Ze hadden echter geluk en wisten de San Juan na het lozen van voorraden weer los te krijgen van de rotsen en vervolgden hun zoektocht naar de San Cristobal door langs de westkust van Samar naar het zuiden te varen.
Uiteindelijk wisten ze Basey te bereiken en de daar achtergebleven mede-expeditieleden te bevrijden. Van hen hoorden ze dat San Cristobal enkele maanden daarvoor weer was teruggekeerd was naar Mindanao. Daarop zeilden ze terug naar Resurrection Bay, waar ze een brief vonden van Villalobos waarin stond dat zij richting de Molukken waren gezeild.

Reddingsactie

Vanuit de Molukken zette Villalobos nog een reddingsactie op touw. Met hulp van een plaatselijke sultan waren twee lokale boten uitgerust om de in de Filipijnen achtergebleven Spanjaarden te redden. Deze missie was wel succesvol. Ze slaagden erin om in Leyte vijf en op Samar dertien Spanjaarden vrij te kopen en wisten bovendien een Spaans kanon, dat in Basey van de zeebodem was gehaald door lokale duikers, mee te nemen. Ze faalden alleen in hun poging om drie kameraden vrij te kopen aan de westkust van Samar, omdat ze het geëiste losgeld niet konden betalen. Ondanks deze succesvolle reddingactie eindigde de expeditie van Villalobos in een mislukking. De Spanjaarden waren er niet in geslaagd een kolonie te stichtten en hadden bovendien geen lucratieve handelswaren kunnen bemachtigen. Villalobos zou niet lang daarna op Ambon aan een tropische koorts overlijden. Het grootste deel van de 117 overlevenden wist uiteindelijk per schip Europa te bereiken.

Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.