Follow Me on Twitter
Saturday, 25 April 2009 09:49

De eerste krant in de Filipijnen

372 jaar geleden werd de eerste krant in de Filipijnen uitgegeven. Hoewel er van dit Spaanstalige blad genaamd Successos Felices slechts één editie uitkwam wordt het wel beschouwd als de eerste Filipijnse krant.
Het blad bestond uit 14 pagina's met nieuws over twee belangrijke gebeurtenissen in de Filipijnen dat jaar: een overwinning van de Spaanse vloot op de Hollandse vloot bij Cavite en een militaire overwinning op de Filipijnse moslimrebellen.

Historisch nieuwsfeit 1Voordat dit eerste nieuwsblad in 1637 werd uitgegeven door Tomas Pinpin waren er in de Filipijnen al diverse boeken gedrukt. Het eerste boek dat er werd uitgegeven was vermoedelijk Doctrina Christiana en letra y lengua China, dat in 1593 door Juan de Vera werd gedrukt. Pinpin had voor Successos Felices ook enkele tientallen boeken uitgegeven, zoals Arte y Reglas de la Lengua Tagala (1610) en Librong Pag-aaralan nang mga Tagalog nang Uicang Castila (1610).

De eerste krant die vaker dan een keer uitkwam, was Del Superior Govierno. Een Spaanstalige krant die bedoeld was voor de Spanjaarden in de Filipijnen, met daarin voornamelijk nieuws uit het thuisland Spanje. Del Superior stopte na 15 uitgaves. In 1846 kwam het eerste dagblad in de Filipijnen uit. Om niet in de problemen te komen met de Spaanse autoriteiten, schreef deze krant geen stukken waarin Spanje bekritiseerd werd. Het was hierdoor een wat saaie en kleurloze krant. oudekrantenAl snel verschenen er meer dagbladen, waarvan Diario de Manila en El Comercio de belangrijkste waren. Deze laatste krant had de grootste oplage in die tijd en zou ook de krant worden die het langst zou bestaan: 56 jaar onder Spaans bewind en nog enkele jaren daarna tot het in 1925 ophield te bestaan. In 1827 werd het magazine La opinion voor het eerst uitgegeven. Het was een politiek tijdschrift dat met name de Spaanse paters bekritiseerde en campagne voerde om hen het land uit te krijgen. Hoewel alle Spaanstalige kranten en andere publicaties bedoeld waren voor de Spaanse elite van het land en bovendien onder censuur stonden van de staat en de kerk, speelden publicaties in El Comercio en La Opinion een cruciaal rol in de teloorgang van de Spaanse macht in de Filipijnen.

Van de hedendaagse kranten is de Manila Times de oudste. Deze krant werd in 1898 voor het eerst uitgegeven en was daarmee ook het eerste dagblad in het Engels. Andere kranten, zoals de Manila Bulletin (1900) en de Philippine Free Press (1907) volgden snel. In de jaren 80 werden nog de Philippine Daily Inquirer (1985) en de Philippine Star (1986) opgericht
Tekst: Jeroen Dunnewold

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.