Follow Me on Twitter
Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 62
Friday, 27 May 2011 19:53

Jose Rizal

Dr. Jose RizalDe Filipijnse nationale held Jose Rizal was een man van grote intellectuele kracht en met een geweldig artistiek talent. Vanaf 1882 verbleef hij tien jaar in Europa waar hij verschillende studies met succes afrondde. Hij begon er met het schrijven van zijn romans, waarin aanklachten tegen de katholieke kerk en het Spaanse koloniale bewind centraal stonden. De Spanjaarden beschouwden hem daarom als staatsgevaarlijk en veroordeelden hem tot de doodstraf. In 1896 werd hij geëxecuteerd.

Tekst: Marco Schutter

Op 19 juni 1861- 150 jaar geleden - werd Jose Rizal Mercado y Protasio Alonso Realonda geboren in Calamba, Laguna. In 1877 voltooide hij zijn opleiding in natuurwetenschappen aan het Ateneo Municipal de Manilla. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Santo Tomas, maar stopte omdat hij vond dat Filipijnse studenten werden gediscrimineerd.

Naar Europa

Zonder medeweten van zijn ouders vertrok hij in 1882 per boot naar Madrid, waar hij ging studeren aan de Universidad Central de Madrid. In juni 1884 ontving hij er op 23-jarige leeftijd zijn medische graad. Het jaar erna studeerde hij af in filosofie en letteren. Vervolgens ging hij naar de universiteit van Parijs en naar de universiteit van Heidelberg om zijn onderzoek op het gebied van de oogheelkunde te voltooien. Bij dat onderzoek werd hij geïnspireerd door de blindheid van zijn moeder. In 1887 haalde hij zijn tweede doctoraat in Heidelberg.
Gedurende zijn verblijf in Europa leerde hij meer dan tien talen spreken. Hij blonk uit in martial arts, schermen, beeldhouwkunst, schilderkunst, onderwijs, antropologie en journalistiek. Hij begon er ook met het schrijven van romans. Zijn eerste was getiteld "Noli me tangere", geschreven in het Spaans en in 1887 gepubliceerd in Berlijn. In deze roman beschreef hij zijn aanklachten tegen de katholieke kerk en het Spaanse koloniale bewind in de Filipijnen.

Staatsgevaarlijk

Vanwege zijn aanklachten werd Rizal er door de Spaanse koloniale machthebbers van beschuldigd een onruststoker te zijn. Hij werd gedagvaard en moest zich verdedigen tegen beschuldigingen van het verspreiden van gezagsondermijnende ideeën. Hoewel de Spaanse gouverneur zijn verklaring aanvaardde, was de katholieke kerk niet bereid om hem te vergeven.
In 1891 verscheen zijn tweede roman onder de naam "El Filibusterismo", waarin hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor de Filipino's. Tevens pleitte hij ervoor om de corrupte Spaanse geestelijken te vervangen door Filipijnse priesters. Hoewel hij niet pleitte voor onafhankelijkheid van de Filipijnen, beschouwden de koloniale machthebbers hem toch als een staatsgevaarlijke radicaal.

Doodstraf

In 1892 keerde Rizal terug naar de Filipijnen. Vrijwel onmiddellijk na zijn aankomst werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij het voorbereiden van een opstand en verbannen naar Dapitan, Mindanao. In diezelfde periode groeide het verzet tegen de Spaanse koloniale overheersing en in 1896 brak de Filipijnse revolutie uit. Onderweg naar Cuba, om daar te helpen met de bestrijding van de gele koorts, werd hij onderschept door de Spanjaarden en uitgeleverd aan Manilla.

Hij werd aangeklaagd wegens samenzwering, opruiing en rebellie en berecht door de krijgsraad. Ondanks het gebrek aan bewijs werd hij veroordeeld tot de doodstraf en op 30 december 1896 geëxecuteerd door een vuurpeloton. Vlak voor zijn executie trouwde hij met zijn geliefde Josephine Bracken, die hij in Dapitan had leren kennen.

De Executie van Jose Rizal

More in this category: Manuel L. Quezon »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.