Follow Me on Twitter
Sunday, 22 February 2015 13:57

Meer zwangerschappen door seksuele agressie

Ruim een jaar nadat er in Tacloban City in de Filipijnen meer dan 2200 mensen omkwamen als gevolg van de ramp veroorzaakt door tyfoon Haiyan, is er sprake van een 'explosie' in het aantal zwangerschappen.

De eigenaar van een geboortekliniek liet weten dat ze voorheen gemiddeld 18 bevallingen per maand hadden en dat dat aantal nu rond de 30 ligt. Wat ze zorgwekkend vindt is dat veel van de vrouwen jong tot heel jong zijn. Ze zei dat ze hen het advies geeft om het rustig aan te doen en er voor te zorgen niet te snel weer zwanger te worden, want kinderen krijgen op zo'n jonge leeftijd is niet goed voor hun gezondheid.
In het Medisch Centrum Oost-Visayas, het grootste overheidsziekenhuis in de regio, is het aantal bevallingen opgelopen van 10 tot 20 per maand. Volgens het ziekenhuis bestaat de helft hiervan uit meisjes en jonge vrouwen en zijn de jongsten nog maar 14 jaar oud.

Volgens een woordvoerster van het bureau bevolking in Tacloban is het toenemende aantal zwangerschappen te verklaren uit het feit dat vrouwen er na een ramp behoefte aan hebben getroost te worden, zowel emotioneel, psychologisch als fysiek. Dat zou volgens haar blijken uit onderzoek na rampen.
Maar psychiater June Pagaduan heeft een heel andere verklaring. Ze woont in Manilla maar bezoekt Tacloban regelmatig om slachtoffers van de ramp te helpen om te gaan met de trauma's die ze hebben opgelopen. Volgens haar is het toenemende aantal zwangerschappen in Tacloban, en andere gebieden die getroffen zijn door de tyfoon, te wijten aan mannelijke seksuele agressie. Die seksuele agressie komt voort uit het feit dat mannen een aantal maanden na de ramp niet veel meer te doen hebben. Er is geen werk, geen drank en ze hebben geen geld om te gokken en leggen zich dan toe op het 'versieren' van vrouwen.
Volgens haar is het daarom belangrijk om vrouwen die de ramp hebben overleefd seksuele voorlichting te geven met nadruk op de gevolgen van zwangerschap voor jonge vrouwen.
Dat is nu juist een probleem. De woordvoerster van het bureau bevolking liet weten dat haar kantoor na de ramp gestopt is met voorlichting over gezinsplanning en seks voor het huwelijk omdat een deel van het personeel en de vrijwilligers omkwamen bij de ramp of naar elders vertrokken zijn. Bovendien lag de prioriteit van de gemeente bij noodhulp en huisvesting.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.