Follow Me on Twitter
Sunday, 28 April 2013 11:08

Nieuwe Filipijnse zoetwaterkrabben in Palawan

Insulamon JohannchristianiBegin dit jaar werd bekend dat de diversiteit aan zoetwaterkrabben in de provincie Palawan veel groter is dan gedacht. Onderzoek heeft aangetoond dat er maar liefst vijf verschillende zoetwaterkrabben voorkomen op Palawan en het naburige eiland Busuanga. Door hun zeer beperkte leefgebied zijn deze soorten net als veel van de andere unieke Filipijnse dier- en plantensoorten echter bedreigd in hun voortbestaan.

Door: Jeroen Dunnewold

Ontdekking

Sinds begin jaren negentig was al bekend dat er op Palawan en het eiland Busuanga ten noorden van Palawan zoetwaterkrabben leefden. De krabben werden beschouwd als één soort en werden Insulamon unicorn genoemd. Recent onderzoek door wetenschappers van het Senckenberg Research Institute in Dresden en de De La Salle University in Manilla heeft echter aangetoond dat de op Palawan en Busuanga levende zoetwaterkrabben behoren tot maar liefst vijf verschillende soorten. Insulamon unicorn komt alleen voor op het eiland Busuanga; Insulamon palawanense komt voor op het hele eiland en de soorten Insulamon magnum en Insulamon johannchristiani werden alleen in Noord-Palawan aangetroffen. De laatste soort Isulamon porculum is alleen bekend van Centraal-Palawan in een gebied net ten noorden van Honda Bay. Doordat deze zoetwaterkrabben pas zo recent ontdekt zijn hebben ze nog geen Nederlandse naam.

Insulamon Palawanense mannetje

Uiterlijk en gedrag

De nieuwe soorten krabben zijn behoorlijk opvallend. De seksuele dimorfie, oftewel het verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes, is groot. De mannetjes zijn over het algemeen wat meer opvallend gekleurd. Het mannetje van Insulamon Palawanense is bijvoorbeeld opvallend paars gekleurd met oranjekleurige scharen en het mannetje van Insulamon Johannchristiani is bijna geheel oranjekleurig. Alle vijf de krabbensoorten van Palawan zijn zoetwaterkrabben. Deze krabben hebben zich vele jaren geleden aangepast aan een leven op land. Zo hebben ze onder andere een soort "pseudo-long" waarmee ze lucht kunnen ademen en kunnen ze zelf zout extraheren uit hun eigen urine. Ook de voortplanting wijkt af. Ze maken in tegenstelling tot de meeste krabbensoorten bij de voortplanting gebruik van (zoet) oppervlaktewater in plaats van zeewater. Zoetwaterkrabben produceren veel minder eieren dan hun soortgenoten in zee. Ook voltrekken de ontwikkelingsstadia zich al in het ei en komt er een volledig ontwikkeld krabbetje uit het ei te voorschijn. Omdat de larven van zoetwaterkrabben zodoende niet enige tijd in zee leven, zijn de mogelijkheden van zoetwaterkrabben om zich te verspreiden veel kleiner. Hierdoor komen de ongeveer 1300 zoetwatersoorten vaak alleen heel lokaal voor. Dit geldt ook voor de vijf soorten in de provincie Palawan.

Bedreiging

Door hun zeer beperkte leefgebied vormt een kleine terugloop van hun natuurlijke habitat onmiddellijk een grote bedreiging voor de krabben. Daarnaast vormt mogelijke aantasting van het oppervlaktewater door de diverse mijnbouwprojecten die in hun leefgebied gepland staan een directe bedreiging voor het voortbestaan van deze unieke krabben.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.