Follow Me on Twitter

Wednesday, 09 July 2014 19:30

Het Mindanao vliegende draakje

1. Mindanao vliegend draakjeIn de bossen van de Filipijnen leven minstens 13 soorten vliegende hagedissen. Deze vervaarlijk ogende hagedissen gebruiken hun huidflappen voor lange zweefvluchten van tientallen meters door het regenwoud. Verreweg de grootste van alle Filipijnse soorten is het Mindanao vliegende draakje (Mindanao Flying Lizard). Het voortbestaan van dit vliegende draakje staat echter onder druk vanwege de terugloop van regenwoud.

Door: Jeroen Dunnewold

Sunday, 23 March 2014 18:36

De Visaya-tijgerkat

1. De Visaya-tijgerkatDe Visaya-tijgerkat is een van de vele mooie voorbeelden van de unieke biodiversiteit van de Filipijnen. Dit roofdier met zijn opvallende geelzwart gevlekte vacht leeft in de nog resterende bossen van enkele eilanden in de Visayas en jaagt daar op knaagdieren, zoals ratten en muizen.

Door: Jeroen Dunnewold

Saturday, 04 January 2014 22:30

Nieuwe keversoort ontdekt

beetle-frontHoewel er in de Filipijnen regelmatig nieuwe diersoorten gevonden worden, was het nieuws over de ontdekking van de nieuwe keversoort Hydraena ateneo van begin september wel heel bijzonder. Deze kever werd namelijk ontdekt op de campus van een universiteit midden in Quezon City, een voorstad van Manilla en dus midden in een van de dichtst bevolkte stukjes aarde.

Door: Jeroen Dunnewold

Saturday, 09 November 2013 10:51

Waling-waling orchidee

Euanthe sanderianaBegin dit jaar werd de orchidee Euanthe sanderiana, beter bekend als Waling-waling door het Filipijns Congres uitgeroepen tot nationale bloem van de Filipijnen. Een besluit dat later herroepen werd door president Aquino. Deze opvallende orchidee soort, die ook wel de koningin van de Filipijnse bloemen wordt genoemd, komt van nature alleen voor op het eiland Mindanao en is tegenwoordig zeldzaam.

Door: Jeroen Dunnewold

Monday, 22 July 2013 12:24

De Filipijnse kikkerbek

Batrachostomus septimus - kopDe Filipijnse kikkerbek is een van de vele unieke vogelsoorten in de Filipijnse bossen. Deze schuwe uilensoort wordt slechts zelden waargenomen, maar stond recent toch behoorlijk in de belangstelling toen een foto van de vogel verscheen op een poster van de Filipijnse overheid waarmee het belang van natuurbescherming onder de aandacht wordt gebracht.

Door: Jeroen Dunnewold

Page 1 of 3