Follow Me on Twitter
Saturday, 16 August 2014 12:52

Opnieuw discussie over parlementair systeem

Nu de termijn van president Aquino van de Filipijnen over twee jaar ten einde komt, steekt de discussie over het overgaan van een presidentieel systeem naar een parlementair systeem weer de kop op.

Eerst waren er geruchten dat er vanuit de bevolking een beroep op de president wordt gedaan om na zes jaar niet te vertrekken, maar aan te blijven om zijn succesvolle beleid voort te kunnen zetten. Zijn reactie daarop was een stellig nee! Daarna kwamen verschillende ministers en politici van de regerende Liberale Partij met verklaringen dat het goed zou zijn voor Aquino om dit idee in overweging te nemen. Nadat deze discussie een paar weken rond zong en er serieuze discussies over ontstonden, liet de president enkele dagen geleden weten dat hij open stond voor een grondwetwijzing om een parlementair systeem mogelijk te maken en de macht van het Hooggerechtshof in te perken. Daar werd op in gesprongen door zowel politici van zijn eigen partij als door de oppositie. Verschillende ministers en politici lieten weten dit een goed idee te vinden. Anderen – zowel van liberale partij als de oppositie - lieten weten er niks in te zien en dat het alleen maar veel problemen en een tweespalt in de samenleving zou opleveren. Ook columnisten van verschillende dagbladen lieten zich er kritisch over uit.

Vooral vicepresident Binay haalde hard uit. Dat is geen wonder want hij staat er goed voor in de peilingen, ook al zijn er pas in mei 2016 nieuwe verkiezingen.
Dat de president het inperken van de macht van het Hooggerechtshof noemde is daarbij opvallend maar verklaarbaar, omdat de president de afgelopen jaren verschillende keren overhoop lag met het Hof.
Er ontstond zoveel discussie en commotie over de uitspraken van de president dat zijn woordvoerder twee dagen later al liet weten dat hij geen werk zou maken van een grondwetswijziging. Hij had alleen maar gezegd dat hij er open voor stond.

Bij een parlementair systeem staat een minister-president aan het hoofd en is er een goede kans dat de zittende president verder kan gaan met reageren. Nu kan dat niet, omdat een president, na een termijn van zes jaar, niet herkozen kan worden. Voor een dergelijke verandering is een uitgebreid proces nodig dat moet leiden tot een grondwetswijziging.

Tambuli redactie
Op basis van nieuwsberichten in de Philippine Daily Inquirer en de Philippine Star

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.