Follow Me on Twitter
Friday, 15 August 2014 13:51

Voortvluchtige Filipijnse generaal opgepakt

Eerder deze week werd voormalig majoor generaal Jovito Palparan in Santa Mesa, Manilla gearresteerd. Hij wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning in 2006 van drie activisten.

Palparan werd samen met drie andere militairen in 2011 in staat van beschuldiging gesteld voor de verdwijning van twee studentes van de Universiteit van de Filipijnen en een boerenleider, die alle drie in 2011 in Hagonoy, Bulacan, verdwenen. Twee van de andere militairen gaven zich over en de derde is nog voortvluchtig.
Nadat er in 2011 een arrestatiebevel tegen Palparan werd uitgevaardigd probeerde hij vanaf het vliegveld in Clark, provincie Pampanga, het land te ontvluchten door naar Singapore te vliegen. In opdracht van het Ministerie van Justitie werd hij tegengehouden. Omdat hij niet gelijk werd gearresteerd, slaagde hij erin onder te duiken. Er werd een beloning uitgeloofd van een half miljoen peso voor informatie die tot zijn aanhouding zou leiden. Die premie is inmiddels opgelopen tot 5 miljoen peso, waarmee hij een van de meest gezochte voortvluchtige was in de Filipijnen. De autoriteiten werden getipt over zijn verblijfplaats door twee bewoners van Santa Mesa.
Na zijn aanhouding ontkende Palparan dat hij bij het uit handen blijven van de autoriteiten was geholpen door zijn voormalige collega's in het leger, zoals veelvuldig in de media werd gesuggereerd.

Volgens de openbare aanklager in de zaak van Palparan betekent het onderduiken van militair dat het de aanklacht tegen hem versterkt, want het een inicatie dat hij schuldig is aan de aan hem ten laste gelegde misdaad.
Hij zit vast op het hoofdkwartier van de Nationaal Onderzoeksbureau (NBI) van het ministerie van Justitie, die bij zijn aanhouding betrokken was. De regionale rechtbank van Mololos in Bulacan, die het arrestatiebevel voor Palparan in 2011 uitvaardigde, heeft de NBI gevraagd hem over te dragen aan daar dienstdoende rechter. Zij willen hem vasthouden in Bulacan en hem daar zo snel mogelijk berechten. De rechtbank heeft zijn voorgeleiding gelast op 18 augustus. Maar de NBI is daar niet op ingegaan omdat ze eerst voldoende garanties willen hebben voor de veiligheid van de majoor generaal.

In september 2006, drie maanden na de vermissing van de studentes ging de toen 56 jarige Jovita Palparan met pensioen. In 2009 zat hij voor een kleine rechtse partij een jaar in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens mensenrechtenorganisaties was het leger in Centraal Luzon onder leiding van Palparan tussen 2004 en 2006 verantwoordelijk voor tenminste 500 mensenrechtenschendingen, waaronder verschillende verdwijningen en stanrechtelijke executies. Onder activisten was Palparan berucht vanwege zijn meedogenloze optreden en stond hij te boek als "de slager".

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.