Follow Me on Twitter
Monday, 11 August 2014 10:26

Vredesakkoord in gevaar

De Bangsamoro Basiswet waaraan door de vertegenwoordigers van de Filipijnse regering en het Moro Islamic Liberation Front (MILF) wordt gewerkt, en die door het Filipijnse Congres moet worden goedgekeurd, dreigt uit te lopen op een mislukking. Daarmee komt de vredesakkoord dat de Filipijnse regering en de moslimverzetsbeweging MILF, na jaren onderhandelen, sloten in gevaar.

Op basis van die vredesovereenkomst heeft de Bangsamoro Overgangscommissie een wetsvoorstel geschreven. Die werd begin mei bij president Aquino ingeleverd. Na ruim twee maanden stuurden de medewerkers van de president het document retour naar de Overgangscommissie. Het 100-pagina tellende document was voorzien van zoveel opmerkingen, aanpassingen en aanvullingen dat er praktisch niets ongewijzigd wordt gelaten in het oorspronkelijke document.
Volgens Mohagher Iqbal, de voorzitter van de Overgangscommissie en hoofdonderhandelaar van de MILF, is 70 procent van het document aangepast of verwijderd en hij zei dat dit voor hen onacceptabel is. Hij verklaarde ook dat het MILF niet opnieuw gaat onderhandelen met de regering, omdat de basiswet geheel is gebaseerd op het vredesakkoord dat de twee partijen formeel in maart 2014 ondertekenden. Hij zei dat hij zich gekwetst en beledigd voelde na het zien van verwaterde versie van de Basiswet. "We zullen gezichtsverlies lijden als we hiermee akkoord gaan. Hun versie wijkt op bijna alle fronten af van de letter en de geest van het vredesakkoord".
Ondanks deze harde woorden kwam de Overgangscommissie eind vorige week weer bijeen in Kuala Lumpur voor een overleg van 10 dagen, om te proberen tot een nieuwe versie te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof waarschuwde in mei dit jaar dat er veel haken en ogen zitten in het aannemen van de Bangsamoro Basiswet. Er zouden volgens hem niet alleen verschillende wetten, maar ook amendementen op de grondwet nodig zijn om deze wetgeving in te kunnen voeren.

De Bangsamoro Overgangscommissie werd ingesteld na het ondertekenen van het vredesakkoord. De overgangscommissie telt 15 leden, bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid en het MILF en kreeg als taak het schrijven van de Bangsamoro Basiswet. Na goedkeuring van het Congres moeten de afspraken die in de wet zijn vastgelegd in de praktijk worden gebracht en de Bangsamoro Regio opgezet worden. Die vervangt dan de huidige Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM). Het streven van de regering is om dit hele proces ruim voor de presidents- en parlementsverkiezingen van mei 2016 af te ronden. Door de problemen die er nu zijn, kan dat streven in gevaar komen en daarmee het vredesakkoord. Een nieuwe president en zijn of haar regering is namelijk niet gebonden aan afspraken gemaakt door zin of haar voorganger.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.