Follow Me on Twitter
Thursday, 02 January 2014 12:38

Slachtoffers Haiyan niet gewaarschuwd voor tsunami

Tyfoon Haiyan (lokale naam Yolanda) trok op 8 november 2013 met windsnelheden van meer dan 300 km per uur van oost naar west over het land. Het officiële dodental ligt op bijna 6.200 en er worden nog ongeveer 1800 mensen vermist. Velen vroegen zich naderhand af hoe het kon dat er zoveel slachtoffers waren gevallen.

'Stormjagers' uit verschillende delen van de wereld verwachten een van de zwaarste stormen ooit en kwamen aan in Tacloban voordat de storm aan land kwam om vast te leggen wat er zou gebeuren. Ook Filipijnse weervoorspellers en autoriteiten waren op de hoogte van het feit dat het om een uitzonderlijk zware storm ging, die flinke vloedgolven kon veroorzaken. Via televisie en radio werden inwoners van de regio waar de storm langs zou trekken gewaarschuwd. Maar die waarschuwingen bleken volstrekt onvoldoende, evenals de evacuaties die werden uitgevoerd.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door tenminste twintig zware stormen en een deel daarvan trek over het centrale deel van het land. Mensen hebben al snel het idee dat het om de zoveelste storm gaat en dat ze die wel zullen overleven. Zo werd in de waarschuwingen bijvoorbeeld het Engelse woord storm surge gebruikt in plaats van tsunami. Terwijl die term, sinds de ramp in 2004 die Indonesië, Thailand en Sri Lanka trof, ook in de Filipijnen een begrip is. Het gebruik van het woord tsunami in de waarschuwingen had mogelijk ook de lokale autoriteiten aangezet tot meer inspanningen om mensen echt in veiligheid te brengen. Nu werden mensen wel weggehaald van de plaatsen die vlak aan zee lagen, maar vervolgens soms maar enkele honderden meters verderop ondergebracht in scholen en andere stevige gebouwen, waar ze geen schijn van kans maakten tegen de zes tot tien meter hoge stormvloed. Naar schatting is 70 tot 80 procent van de slachtoffers omgekomen door verdrinking.

Daarnaast waren er mensen die niet bereid waren hun huizen achter te laten omdat ze bang waren dat hun huis geplunderd zou worden, of erger nog, dat ze niet terug zouden kunnen keren naar hun huis. Dat was vooral het geval in de wijken van stadsarmen die hun onderkomen vaak illegaal hebben opgetrokken op grond die niet van hen is.

Tambuli redactie

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.