Follow Me on Twitter
Sunday, 10 November 2013 19:49

Tyfoon Haiyan eist duizenden slachtoffers

Het dodental van de zeer zware ‘super’ tyfoon Haiyan (lokale naam Yolanda), die de Filipijnen afgelopen vrijdag trof, kan oplopen tot 10.000. De hoofdstad Tacloban van het eiland Leyte, met 220.000 inwoners, is totaal verwoest. Terwijl het officiële aantal geregistreerde doden op 500 ligt, verklaarde het hoofd van de politie in Tagloban dat alleen al in deze stad het aantal doden kan oplopen tot 10.000.

De meeste mensen zijn verdronken door de 6 tot 10 meter hoge golven die Tacloban en verschillende andere kustplaatsen op tsunami-achtige wijze overspoelden. Uit verslagen van hulpverleners en Filipijnse autoriteiten, die per helikopter over de stad vlogen, bleek dat de stad bezaaid ligt met lijken. Het is, volgens hen, onmogelijk om op dit moment in te schatten hoe groot het aantal dodelijke slachtoffers is.

Over het aantal slachtoffers in andere delen van het eiland Leyte is weinig bekend omdat veel plaatsen van de buitenwereld zijn afgesloten. Uit een inspectie per helikopter langs de kust ten zuiden van Tacloban bleek dat in een strook van 500 meter tot een kilometer landinwaarts alles is verwoest. Huizen zijn verdwenen en bomen zijn massaal ontworteld. Het is maar de vraag of het aantal slachtoffers wat in Tacloban en langs de kust is gevallen ooit helemaal duidelijk zal worden.

Het nieuws uit het getroffen gebied is nog steeds schaars omdat het elektriciteitsnetwerk en de communicatielijnen allemaal verbroken zijn. Op enkele plaatsen werden de telefoonmasten hersteld, maar de toegang is beperkt en gereserveerd voor de autoriteiten en hulpverleners.

Samar en andere eilanden
Vanuit de plaatsen Basey en Marabut op het eiland Samar, die tegenover Tacloban liggen, werd gemeld dat er 300 doden waren en dat er tenminste 2000 mensen worden vermist. Over het aantal slachtoffers en de situatie in het zuiden van Samar, waar de tyfoon het eerst aan land kwam, is twee dagen na de orkaan nog bijna niets bekend.
Uit andere eilanden die door de tyfoon werden getroffen - het noorden van Cebu en Panay, Mindoro en Coron(net ten noorden van Palawan) - komen vooral veel berichten binnen over algehele verwoesting van huizen en gebouwen en van kokospalmen die massaal ontworteld zijn. Op deze eilanden zijn ook slachtoffers gevallen, maar eerder tientallen dan honderden.
Ook de verwoestingen in andere delen van de Visayas, waar het oog van de tyfoon niet rechtstreek overkwam, en in de aangrenzende Bicol regio (in het zuiden van Luzon) zijn aanzienlijk. Er is veelal geen elektriciteit en water is op de meeste plaatsen schaars, zoals bijvoorbeeld in Bohol – dat drie weken geleden werd getroffen door een zware aardbeving (7,2 op de schaal van Richter).

Plunderingen
Het vliegveld van Tacloban, dat vlak aan de kust ligt, is verwoest en nadat veel van de brokstukken opgeruimd waren konden er mondjesmaat vrachtvliegtuigen van het leger landen. De aangevoerde hoeveelheden hulpgoederen is echter beperkt, terwijl het aantal hulpbehoevenden rond de één miljoen ligt. Het aanbod van hulpgoederen neemt toe, ook internnationaal, maar het probleem is om het ter plaatse te krijgen. De capaciteit van de legervliegtuigen is te beperkt en commerciële vluchten kunnen onmogelijk landen in Tacloban. Er zijn schepen met water, waterzuiveringsapparatuur en hulpgoederen onderweg naar Leyte en Samar, maar die hebben tijd nodig om deze eilanden te bereiken.

Na twee dagen met weinig drinkwater en voedsel braken er zondag in Tacloban op grote schaal plunderingen uit. Bakkerijen, slagerijen, andere winkels met levensmiddelen, maar ook grote winkelcentra werden geplunderd. Aanvankelijk was men op zoek naar eten en drinken. Maar toen bleek dat de politie afwezig was en dus het ‘veiligheidssysteem’ niet meer werkte, werden ook banken, geldautomaten en luxe goederen geplunderd. Er waren berichten van mensen die grote televisies in hun SUV laadden en er mee weg reden. De paar honderd politiemensen die vanuit andere eilanden werden ingevlogen hadden nauwelijks invloed op de plunderingen. Een aantal inwoners van Tacloban spraken van het uitbreken van totale anarchie en zijn bang dat er binnen een paar dagen gewelddadige onlusten zullen uitbreken, waarbij mensen elkaar naar het leven zullen staan.
Autoriteiten riepen op tot kalmte, zonder dat het veel uithaalde.
Om geweldadige toestanden te voorkomen kondigde president Aquino aan dat hij legereenheden zou sturen om de politie te ondersteunen in het herstellen van de orde.

Grootste ramp ooit
Mocht het aantal officieel geregistreerde dodelijke slachtoffers de 10.000 bereiken, dan zal deze ramp als de grootste de Filipijnse geschiedenis ingaan. De ramp met de meeste slachtoffers tot nu toe was een tsunami in 1976 in de Moro Golf aan de zuidkust van Mindanao, die veroorzaakt werd door een aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter. Daarbij vielen tussen de 6000 en 8000 doden.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.