Follow Me on Twitter
Thursday, 02 May 2013 21:40

Werkloosheid stijgt met één miljoen

In het eerste kwartaal van 2013 is het aantal werklozen in de Filipijnen met één miljoen toegenomen. Dat bleek uit een recente peiling van het onderzoeksbureau Social Weather Station (SWS). Volgens de gegevens van het onderzoeksbureau is het aantal werklozen nu 11,1 miljoen en dat is 10 procent hoger dan de 10,1 miljoen aan het einde van 2012. Het percentage werklozen zou daarmee uitkomen op 25,4 procent van de beroepsbevolking.

De belangrijkste oorzaak van de toegenomen werkloosheid is het grote aantal schoolverlaters in maart van dit jaar. Een andere belangrijke oorzaak vormen de tijdelijke banen van de kerstperiode die aan het begin van het jaar weer verdwijnen, zo meldde het SWS.
Toch reageerde de overheid laconiek op het nieuws en liet weten nieuwe banen te zullen creëren in de landbouw, de toeristische en infrastructurele sector.

Volgens de gegevens van het onderzoeksbureau ligt de werkloosheid al sinds 2005 boven de 20 procent.
In haar definitie van werkloosheid gaat het SWS uit van mensen die 18 jaar en ouder zijn, die zonder werk zitten en actief op zoek zijn naar werk. De overheid werkt met de Labor Force Survey en gaat uit van personen boven de 15 jaar die niet werken, werk zoeken en beschikbaar zijn. Volgens de laatste Labor Force Survey was het aantal werklozen in januari van dit jaar 2,89 miljoen, dat komt overeen met 7,1 procent van de beroepsbevolking. In oktober 2012 waren die cijfers nog 2,76 miljoen en 6,8 procent.

In beide onderzoeken is het aantal personen dat te weinig uren werkt en dat in de informele sector een klein inkomen bijeen sprokkelt (underemployed) niet meegerekend.

Bron: Philippine Dialy inquirer

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.