Follow Me on Twitter
Tuesday, 23 April 2013 11:16

Moord op Ati leider in Boracay onopgelost

De Filipijnse minister van Justitie Leila de Lima heeft toegezegd het openbaar ministerie opdracht te geven om haast te maken met het oplossen van de moord op de woordvoerder van de Ati's op het toeristeneiland Boracay. Dexter Condez werd op 22 februari neergeschoten toen hij samen met twee Ati leiders na een bijeenkomst naar huis liep. De Ati's worden beschouwd als de oorspronkelijke bevolking van Boracay. Door de massale groei van de toeristenindustrie zijn ze van hun voorouderlijke gronden verdreven.

Sinds 2011 zijn ze gaan wonen op de 2,1 hectare grond die hen is toegewezen door de Nationale Commissie voor Inheemse Volken (NCIP). Die vergunning werd begin 2011 toegewezen, maar omdat er bezwaar tegen werd aangetekend door drie ondernemers, konden ze niet op het land  gaan wonen. Daarom besloten ze in augustus 2011 het land 'te bezetten' en er hun huizen op te bouwen. Ze kregen van het begin af aan regelmatig te maken met intimidatie en uiteindelijk dus met moord.

Volgens de politie is de moord gepleegd door een beveiliger van het Crown Regency Boracay Resort, dat eigendom is van projectontwikkelaar King & Sons Inc. uit Cebu. Medewerkers van deze projectontwikkelaar waren eerder betrokken bij intimidaties en bij een confrontatie met de Ati's naar aanleiding van een geschil over de grens van het land van de Ati's.
Zowel de beveiliger als de eigenaar van het Resort, Richard King, hebben betrokkenheid bij de moord herhaaldelijk ontkend. Zij hebben verschillende juridische procedures aangespannen waardoor de zaak is vastgelopen.

In een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Ati's in Boracay liet de Minister van Justitie weten dat ze het provinciale openbare ministerie in Aklan opdracht zou geven om de aanklacht tegen de verdachte snel vlot te trekken, zodat het recht zijn beloop kan krijgen.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Zie voor achtergrondinformatie de Tambuli van oktober 2012:
http://www.tambuli.nl/themas/toerisme/item/515-boracay-geen-paradijs-voor-oorspronkelijke-bevolking

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.