Follow Me on Twitter
Wednesday, 17 April 2013 12:17

Sultan van Sulu claimt nieuwe invasie op Sabah

Eerder deze maand arriveerden opnieuw 400 gewapende volgelingen van de Sultan van Sulu in Lahad Datu op Sabah ter versterking van de troepen die in februari op Sabah landden, zo verklaarde Abraham Idjirani, de woordvoeder van de Sultan.


Hij zei dat de Sultan hiermee een signaal wilde afgeven aan de Maleisische regering dat het Sultanaat de voorouderlijke rechten op Sabah niet opgeeft en het recht opeist om op vreedzaam wijze te leven op het grondgebied dat hen toebehoort. Volgens Idjirani hebben er begin april gevechten plaatsgevonden met het Maleisische leger, waarbij de volgelingen van de Sultan de tegenstanders zware verliezen zouden hebben toegebracht. Hij vertelde ook dat hij alle informatie had ontvangen van Agbimuddin Kiram, de jongere broer van de Sultan die de invasie in februari leidde.

Volgens Maleisische autoriteiten klopt het verhaal van de woordvoerder van de Sultan niet. Op de plaatsen waar eerder gevechten plaatsvonden is de rust volgens hen weergekeerd en begint het leven weer normale vormen aan te nemen. Wel gaven de Maleisiërs aan dat ze begin april een boot hadden onderschept met 32 gewapende mannen, die op weg waren naar Sabah, maar ze gaven hierover verder geen details.

Er verschijnen vaker tegenstrijdige berichten, zo ook over de rol van het Moror Nationale Bevrijdingsfront (MNLF).
De website Interaksyon.com had een bericht dat Nur Misuari, de leider van het Moro Nationale Bevrijdingsfront (MNLF) zijn eigen claim op Sabah voorbereidt. Volgens het bericht bevonden zich een heel stel MNLF leden onder de eerste groep die Sabah afgelopen februari binnentrokken. De MNLF leider liet in maart al een keer weten dat er duizend Tausugs (bewoners van de Sulu archipel) op weg waren naar Sabah om de broer van de Sultan terzijde te staan. Het lijkt erop dat dit bericht niet waar was, want van de aankomst van zoveel strijders op Sabah is nooit gewag gemaakt. De gouverneur van Sulu liet in een reactie weten dat volgens zijn bronnen er geen sprake van is dat Misuari en het MNLF een claim zouden willen leggen op Sabah.

Eerste invasie
Tijdens de eerste invasie, op 9 februari 2013, landde een deels gewapende groep van circa 250 volgelingen van de Sultan van Sulu op de oostkust van Sabah en verschanste zich daar in een aantal kustdorpen. Na weken van onderhandelingen en het uitoefenen van druk op de volgelingen van de Sultan en de Sultan zelf, door de regeringen van de Filipijnen en Maleisië, lanceerden Maleisische troepen op 1 maart een aanval op de indringers. Bij de gevechten die volgden zijn meer dan 80 mensen omgekomen, waaronder tien Maleisische politieagenten en militairen. De andere slachtoffers waren volgelingen van de Sultan en Filipijnse burgers die op Sabah woonden en werkten. Maleisische troepen voerden bombardementen en artilleriebeschietingen uit op plaatsen waar de volgelingen van de Sultan zich ophielden. De overgebleven indringers verspreidden zich over een aantal plaatsen en een deel keerde terug naar het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse marine pikte op zee 38 volgelingen van de Sultan op en nam ze gevangen. Veel van de 181 mensen die door Maleisische troepen gevangen werden genomen zijn Filipino's die al jaren in Sabah wonen en een verblijfsvergunning hebben.

Vluchtelingen
Er wonen ongeveer 800.000 Filipino's in Sabah, voornamelijk afkomstig uit Tawi-Tawi, Sulu en Basilan. Rond 5000 van hen zijn het gebied ontvlucht naar Tawi-Tawi en de Turtle eilanden, vlak ten noorden van Sabah. Uit hun verhalen blijkt dat veel van de 180 mensen die gevangen zijn genomen, Filipino's zijn die al jaren in Sabah wonen en een verblijfsvergunning hebben. Filipijnse burgers worden mishandeld om informatie te geven en onder diegenen die zijn vermoord bevinden zich volgens de vluchtelingen een aanzienlijk aantal Filipijnse burgers die niets met de indringers te maken hebben. Enkele duizenden Filipino's en Indonesiërs die in Sabah wonen zijn de gebieden waar gevochten werd ontvlucht en zitten nog steeds in een aantal vluchtelingenkampen op Sabah.

De oproep van de Sultan in maart tot een staakt het vuren en zijn beroep op de Filipijnse regering om te bemiddelen in het conflict kwamen veel te laat. De broer van de Sultan liet weten niet op te zullen geven voordat er serieuze gesprekken plaatsvinden over de historische claim van het Sultanaat op Sabah. Waar de broer van de Sultan zich momenteel bevindt is onduidelijk. Volgens de Sultan houdt hij zich nog altijd op in Sabah, alhoewel er ook veel berichten waren dat hij is omgekomen of al terug is in de Filipijnen. Uiteindelijk concludeerden zowel Maleisische als Filipijnse autoriteiten dat hij zich nog steeds, met een aantal volgelingen, op Sabah bevindt. Dat leiden ze af uit de gevechten die nog sporadische plaatsvinden.

Bronnen: Philippine Star en Philippine Daily Inquirer

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.