Follow Me on Twitter
Sunday, 07 April 2013 10:25

Verkiezingsgeweld in Filipijnen eist 27 slachtoffers

Sinds de start van de verkiezingscampagnes op 13 januari 2013 zijn bij 45 verkiezingscampagnes gerelateerde incidenten minstens 27 mensen omgekomen en 24 gewond geraakt.

Onder de slachtoffers waren een burgemeester, een gemeenteraadslid, een kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden, een lid van een lokale verkiezingscommissie, verschillende dorpshoofden en leden van de gekozen dorpsraden. Het ging voornamelijk om schietincidenten en explosies van een aantal granaten. In acht gevallen zijn de verdachten opgepakt of bekend en die zaken zijn overgedragen aan het openbaar ministerie. In de andere 37 gevallen wordt nog onderzoek gedaan.

De meeste incidenten (6) vonden plaats in de Zamboanga provincies in het westen van Mindanao, twee incidenten werden geregistreerd in Metro Manilla.
De meeste incidenten werden veroorzaakt door intense politieke rivaliteit tussen verschillende kandidaten en de privélegers van de locale politieke elite. Formeel zijn veel van de privélegers niet toegestaan, doch zijn ze in de praktijk niet ontmanteld. De nationale leiding van de politie heeft het korps opgedragen om haar campagne voor vreedzame en ordelijke verkiezingen te intensiveren, maar zolang privélegers en gewapende burgerwachten blijven bestaan zal het effect hiervan gering zijn.

De parlements- en lokale verkiezingen vinden plaats op 13 mei 2013. Dan worden naast de 280 leden van het Huis van Afgevaardigden de helft (12) van de 24 senatoren gekozen, almede de gouverneurs en raden van de 80 provincies en de burgemeesters en de gemeenteraadsleden van de ruim 1500 gemeenten.

Bron: Philippine Star

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.