Follow Me on Twitter
Monday, 01 April 2013 20:13

Vastgelopen Amerikaanse mijnenveger van Tubbataha rif verwijderd

De Amerikaanse mijnenveger die op 17 januari 2013 ten oosten van Palawan vastliep op de Tubbataha koraalriffen is in stukken verwijderd. De ontmantelingoperatie, om het 68 meter lange schip van het rif te verwijderen, begon op 22 februari en was afgelopen zondag klaar.


Wegens slechte weersomstandigheden werden de werkzaamheden vier maal stilgelegd. Afgelopen zaterdag werd het laatste grote onderdeel van het schip, de achtersteven, gelicht. De voorkant van het schip, de boog, werd een paar dagen eerder losgesneden en uit zee getakeld. Enkele weken daarvoor werden de vier grote scheepsmotoren en twee dieselgeneratoren door een hijskraanboot uit het marinevaartuig gehesen. Er waren negen schepen en honderden manschappen betrokken bij de reddingsoperatie. De komende week begint men met het opruimen van alle restanten die in de zee drijven en op de bodem liggen.

Over een week wordt een begin gemaakt met het in kaart brengen van de schade die het schip aan het koraal heeft veroorzaakt, gevolgd door herstelwerkzaamheden.
De eerste onderzeese onderzoeken wijzen erop dat rond 2500 vierkante meter koraalrif zwaar beschadigd is. De mijnenveger was op weg van Subic Bay, bij Olongapo City, naar de volgende bestemming ten zuiden van de Filipijnen en had geen toestemming om door het 100.000 hectare grote beschermde natuurgebied en werelderfgoed te varen waar het Tubbataha rif onderdeel van uitmaakt. In het gebied komen 500 vissoorten voor en er bevinden zich 350 soorten koraal.
Volgens de Amerikaanse marine was het een ongeluk veroorzaakt door defecte navigatieapparatuur. Zowel de Amerikaanse ambassadeur in de Filipijnen, als een delegatie van bezoekende Amerikaanse parlementsleden hebben hun verontschuldigingen voor het ongeluk aangeboden. Natuurbeschermers beschouwen het ongeluk als een grote milieuramp.

De kosten van de berging waren voor de Amerikaanse Marine en bedroegen 35 miljoen euro. Van de autoriteiten van het marineparlk krijgen ze bovendien een boete van 1,1 miljoen euro. Dat bedrag steekt schril af tegen de bergingskosten, maar volgens de leiding van het natuurpark is dat bedrag gebaseerd op een vastgestelde schadevergoeding per vierkante meter beschadigd koraal. Een dergelijke schadevergoeding is ook in eerdere gevallen opgelegd aan schepen die koraal vernielde. Het zou ongepast zijn om daar nu van af te wijken, aldus de parkleiding.

Bron: Philippine Daily Inquirer

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.