Follow Me on Twitter
Monday, 11 February 2013 20:02

Filipijnse president bezoekt kamp Moslimverzet

President Aquino bracht vandaag een historisch bezoek aan het belangrijkste kamp van het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de grootste Moslim verzetbeweging. Het bezoek aan kamp Darapanan (voorheen kamp Abubakar) in Sultan Kudarat, Maguindanao in Mindanao was bedoeld om het vertrouwen tussen de regering en het MILF verder te versterken.


De twee partijen tekenden op 15 oktober 2012 een vredesovereenkomst. Het ging daarbij om een kaderovereenkomst; een routekaart voor de vrede die in 2016 moet uitmonden in een definitief akkoord tussen de beide partijen. Sinds de overeenkomst komen de onderhandelaars van beide kanten maandelijks bij elkaar om de algemene uitgangspunten van de overeenkomst verder uit te werken.

Tijdens zijn bezoek legde de president er de nadruk op dat er haast moet worden gemaakt met de uitwerking van het vredespact, zodat alles aan het eind van zijn ambtstermijn in 2016 geregeld is en de huidige Autonome Regio Moslim Mindanao (ARMM) vervangen is door een nieuwe autonome regio onder de naam Bangsamoro.

Ontwikkelingsprogramma
In het kamp gaf de president het startschot voor Sajahatra Bangsamore, een gezamenlijk sociaal economisch ontwikkelingsprogramma dat verbetering moet brengen in het onderwijs, de gezondheidszorg en de werkgelegenheid voor de moslimbevolking. Het moet tevens het vertrouwen van de bevolking in de oprechtheid van de in het verre Manilla zetelende regering vergroten.
Al Haj Murad Ebrahim, de voorzitter van het MILF, verklaarde tijdens de bijeenkomst dat het bezoek van de president heel bijzonder is omdat op deze plek zoveel strijd tussen de twee partijen heeft plaatsgevonden. Hij zei dat het bezoek belangrijk is voor de Moslimbevolking en voor de voortgang van het vredesproces. Murad benadrukte dat het essentieel is dat de opzet van de nieuwe autonome regio leidt tot welvaart voor de verarmde bevolking, die in een gebied woont dat rijk is aan vruchtbaar land en grondstoffen.
Het bezoek werd afgesloten met een bezoek van de twee leiders aan sportwedstrijden tussen regeringssoldaten en MILF strijders.

Verrassende aanpak
President Aquino was niet de eerste president die het kamp bezocht. Dat was president Estrada, die er in 2000 de Filipijnse vlag hees na een bloedige strijd waarbij het MILF uit het kamp werd verdreven. Daarna vierde hij de overwinning met grote ladingen bier en geroosterd varkensvlees, wat hem nationaal en internationaal op veel kritiek kwam te staan.
Aquino pakt het heel anders aan. Al in augustus 2011 verraste hij vriend en vijand door een ontmoeting met de MILF voorzitter op een geheime plek ergens in Tokyo, waarbij de onderhandelaars van beide partijen ook aanwezig waren. Het was de eerste ontmoeting tussen een president en de leider van het moslimverzet ooit. Deze ontmoeting was bedoeld om het vertrouwen tussen regering en MILF te vergroten. Analisten zeggen dat de ontmoeting een belangrijke bijdrage heeft geleverd in het tot stand komen van het vredesverdrag in oktober vorig jaar.

Het gewapende verzet van de Moslims in het zuiden van de Filipijnen begon in 1973. Na de moord op 68 moslims ontbrandde er een burgeroorlog in het zuiden van Mindanao en de Sulu archipel, die tot 1976 duurde. In de decennia daarna vonden er talloze grote en kleine gewapende conflicten plaats. Daarbij kwamen meer dan 120.000 mensen om en raakten miljoenen mensen ontheemd.

Bron: Philippine Daily Inquirer

Voor achtergrond over het conflict in Mindanao zie ook:
http://www.tambuli.nl/achtergronden/politiek/item/540-vredesakkoord-tussen-regering-en-moslimverzet 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.