Follow Me on Twitter
Wednesday, 05 December 2012 23:50

Veel doden door zware orkaan in de Filipijnen

(zie voor fotoreportage onderaan)
De superorkaan 'Pablo' (internationale naam Bopha) heeft in zuidoost Mindanao waarschijnlijk aan meer dan 325 mensen het leven gekost. De orkaan had een windsnelheid van 175 kilometer per uur, met rukwinden tot 210 kilometer per uur en had een massieve omvang van 500 kilometer. Pablo trok vanuit het oosten centraal over Mindanao, in noordwestelijke richting. Deze uitzonderlijke zware storm had een iets zuidelijker koers dan orkaan Sendong die eind vorig jaar aan meer dan 1260 mensen het leven kostte.


Het centrum van de tyfoon kwam dinsdagochtend vroeg bij de grens van Surigao del Sur en Davao Oriental aan land en de provincies die het hardst getroffen werden zijn Davao Oriental en Compostella Valley, beide ten zuiden van de provincies Surigao en Agusan del Sur. Vanaf Surigao/Davao Oriental koerste het centrum van de tyfoon ten noorden van Cagayan de Oro richting de zuidelijke Visayas en trok over het zuiden van de eilanden Cebu, Negros en Panay en vervolgens naar het noorden van Palawan. In de provincies Surigao del Sur, Davao Oriental en Compostella Valley werd de noodtoestand uitgeroepen.

Vloed van water, modder en rotsen
In Davao Oriental waren woensdagavond 126 slachtoffers geborgen, werden 175 gewonden geteld en werden tenminste 158 mensen nog vermist. In Compostella Valley kwamen zeker 200 mensen om, raakten 150 gewond en werden meer dan 350 mensen vermist. In totaal worden nog ongeveer 600 mensen vermist en is  melding gemaakt van ruim 500 gewonden. 250.000 mensen werden direct getroffen door de orkaan, waarvan er nog 190.000 in evacuatiecentra verblijven. 
De meeste slachtoffers vielen in de plaats New Bataan in Compostella Valley, dat werd getroffen door een vloed van water, modder, boomstammen en rotsblokken die langs de rivier en vanaf de bergen naar beneden kwam. Ook hoger gelegen huizen en gebouwen werden getroffen. Er werd melding gemaakt van 70 mensen die door het water werden meegesleurd of onder modderlawines werden bedolven. Vele tientallen mensen worden hier nog vermist. De smalle bergpas naar New Bataan werd versperd door rotsen en boomstammen. De plek was aanvankelijk alleen met een helikopter te bereiken en het duurde tot het eind van de middag voordat de toegangsweg vrij was gemaakt. Bij het reddingswerk in New Bataan kwamen vijf militairen om nadat ze door het water werden meegesleurd en zes soldaten worden nog vermist. De vloed van water kwam volgens de burgemeester totaal onverwacht en verraste de bewoners van New Bataan, dat in het binnenland en niet aan kust ligt.

Afgesloten van de buitenwereld
In grote delen van het getroffen gebied in Mindanao zijn telefoonverbindingen verbroken en is de elektriciteit uitgevallen. Ook Siquijor, Negros Occidental en delen van Cebu hebben te maken met stroomstoringen. In het noordoosten van Davao Oriental waren de kustgemeenten Baganga, Cateel en Boston woensdag nog van de buitenwereld afgesloten omdat bruggen waren weggespoeld en wegen door rotsen, boomstammen en modderlawines waren versperd. Volgens autoriteiten leek het vrijmaken van de wegen op het opruimen van een gigantische hindernisbaan. Uit de schaarse berichten die de buitenwereld bereikten kon worden opgemaakt dat woningen en gebouwen in deze drie gemeenten grotendeels vernield zijn. In Cateel zou 95 procent van de woningen en gebouwen zwaar beschadigd zijn, inclusief het ziekenhuis en het gemeentehuis. In Baganga zouden ook tientallen hectares kokosbomen afgebroken zijn als luciferhoutjes. Een onderwijzer uit een van de dorpen in Baganga, die per telefoon kort contact had met het provinciehuis, vertelde dat in haar dorp alles plat lag, huizen, kokosbomen en alle andere gewassen. Pas als deze plaatsen bereikt worden zal er meer duidelijkheid komen over het totaal aantal slachtoffers. In Cebu, Leyte en Negros werd ook melding gemaakt van een aantal slachtoffers. In Dumaguete werd een boot met zes opvarenden vermist.

Groot alarm
Pablo was de 16de tyfoon die de Filipijnen dit jaar trof. Het was de zwaarste tot nu toe en tevens de storm die de meeste slachtoffers maakte. Gezien het aantal slachtoffers dat Sendong bijna een jaar geleden maakte, was er groot alarm geslagen en verlieten rond 200.000 mensen hun huis en trokken naar scholen, gymlokalen en andere gebouwen die als opvangcentra waren ingericht. Reddingswerkers en militairen stonden paraat om in aktie te komen. Scholen en kantoren werden gesloten, het vliegverkeer en de scheepsvaart werden stilgelegd en vissers werd aangeraden niet uit te varen.
Naar verwachting zou de tyfoon het hardst toeslaan in Surigao del Sur en daar gingen dan ook 50.000 mensen naar de opvangcentra. In Cagayan de Oro, waar vorig jaar meer dan 500 slachtoffers vielen werden 25.000 mensen geëvacueerd. Toen aan het begin van de middag de rivier, die door de stad loopt, drie meter boven zijn normale stand kwam en buiten zijn oevers trad werden de bewoners gewaarschuwd door het aanhoudend luiden van kerkklokken en het afgaan van sirenes.

Het ministerie van Welzijn en Ontwikkeling heeft 42 miljoen peso vrijgemaakt voor voedsel en andere hulpgoederen. Volgens het ministerie stonden er voedselpakketten klaar voor 10.000 gezinnen in de getroffen gebieden.

Angstaanjagende ervaring
Mindanao wordt niet vaak getroffen door een orkaan. In de afgelopen 15 jaar gebeurde dat maar zes keer. Tussen 1945 en 2010 kreeg Mindanao te maken met 35 orkanen, gemiddeld eens in de twee jaar. De zwaarste was supertyfoon 'Nitang' die het eiland in september 1984 trof met windsnelheden van 220 kilometer per uur en meer dan 1300 slachtoffers maakte. De laatste was Sendong, die eind december vorig jaar over het noorden van Mindanao trok. Sendong was geen zware orkaan, maar was met 600 kilometer erg breed en bracht in korte tijd extreem veel regen. Bijna alle orkanen waar Mindanao mee te maken krijgt komen in Surigao del Norte of Surigao del Sur aan land. Voor de inwoners van Davao Oriental en Compostella Valley was het een nieuwe en angstaanjagende ervaring. Een inwoner van de hoofdplaats Mati in het zuiden van Davao Oriental zei dat het geluid van de wind oorverdovend was. Hij vertelde dat het maandag overdag erg warm was geweest en dat er geen tekenen waren die op de komst van de zware storm duidden. 's Avond begon het te regenen, eerst zachtjes en daarna steeds harder. Om drie uur 's nachts zwol de wind steeds verder aan en begon steeds harder te huilen. Iedereen werd stil, niemand durfde iets te zeggen zo bang was iedereen. "Het was alsof de wind ons levend wilde verslinden." Hij zei ook zeer verbaast te zijn dat de daken van zoveel huizen in de buurt verdwenen waren en dat honderden kokosbomen geknakt of omgewaaid waren.
Dus dit is wat een orkaan is, zo vatte hij zijn eerste ervaring met dit fenomeen samen.

Bron: Philippine Daily Inquirer en Philippine Star

{youtube}z3hOtTGDtxU{/youtube}

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.