Follow Me on Twitter
Sunday, 18 November 2012 00:14

Duizenden na zware overstromingen nog in opvangkampen

In de Filipijnen is op de meeste plaatsen het water van de zware overstromingen van begin augustus in het centrale deel van het eiland Luzon al lang gezakt en is er van de overstroming weinig of niks meer te merken. Door de zware buien, veroorzaakt door overtrekkende stormen, bleven grote delen van Sta. Cruz echter tot eind oktober onder water staan. Sta. Cruz is de hoofdplaats van de provincie Laguna, 70 kilometer ten zuidoosten van Metro Manilla.


Ook het centrale plein en de plaatselijke markt stonden daar maandenlang onder water. Er zijn vier dorpen Sta. Cruz die nog steeds onder water staan. Het zijn dorpen die langs het Lagune Lake liggen. In sommige straten staat het water tot aan kniehoogte, maar op andere plaatsen komt het tot aan de middel. Vierduizend inwoners van die dorpen verblijven nog in zestien verschillende evacuatiecentra, waar de omstandigheden te wensen overlaten. In andere delen van Laguna staan een flink aantal van de rijst- en maïsvelden nog onder water.

In San Pedro, Laguna, nam een groep inwoners zelf het initiatief om grote hoeveelheden afval die de Cuyab-Tunasan rivier verstopte, weg te halen. Het afval was er mede de oorzaak van dat een aantal dorpen steeds weer opnieuw overstroomden als het ging regenen. De laag afval was zo dik, dat de mensen er over konden lopen zonder naar beneden te zakken. Over een lengte van 70 meter werden verschillende vrachtwagens vol vuilnis verwijderd. Het afval wordt door bewoners, die langs deze 12 kilometer lange zijrivier wonen, in het water gedumpt.

Bron: Philippine Dialy Inquirer.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.