Follow Me on Twitter
Tuesday, 06 November 2012 13:51

Amerikaanse Filipino's winnen in verkiezingen VS

(Update 10 november) Op 6 november werd er in de Verenigde Staten niet alleen een nieuwe president gekozen, maar ook stonden een deel van de posities in het Congres en vele lokale posities ter beschikking. Verschillende Amerikanen van Filipijnse afkomst (Fil-Ams) deden een gooi naar een aantal van die posities en tenminste 14 van hen bemachtigden een zetel, op één na allemaal democraten.

Roberto "Bobby" Scott werd vanuit het derde district in Virginia voor de elfde keer voor de democraten in het Huis van Afgevaardigden gekozen. Toen hij voor de eerste keer gekozen werd was hij de eerste vertegenwoordiger in het Congres met een Filipijnse achtergrond. In het dertiende district van Ohio verloor de republikiense  Marisha Agana de strijd om een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Als vertegenwoordiger van de "tea party" kreeg ze slechts 28 procent van de stemmen.
De enige republikein van Filipijnse afkomst die won was de 66-jarige Jose Esteves, de zittende burgemeester van Milpitas in Californië, die werd herkozen.
Rob Bonta, plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Alameda schreef geschiedenis door als eerste Fil-Am te worden gekozen in het lagerhuis van Californië, de State Assembly. Dat was voor het eerst in 160 jaar. In Hawaï wonnen alle elf Fil-Ams die zich kandidaad hadden gesteld voor een zetel in de vertegenwoordiging van de Staat. Negen in het lagerhuis en twee in het hogerhoog van de Staat Hawaï. Tenslotte waren er nog enkele tientallen Fil-Ams die een gooi deden naar vertegenwoordigende posities op gemeentelijk en regionaal nivea. Het is momenteel niet bekend hoe het hen is vergaan.

  Bron: Philippine Daily Inquirer

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.